А як у них?

Виховання виборчої та політичної культури зі шкільної парти

Виховання виборчої та політичної культури зі шкільної парти

Висока культура голосування, політична і правова культура – це одні з основних засад для демократичної, правової держави. Багато держав апелюють до того, що навчати людину розбиратись у політиці, виборах, владі, потрібно змалку.

На Заході досить поширеними є дитячі парламентські та урядові портали, навчання діток тому, як проходить голосування і як взагалі відбувається виборчий, політичний, державотворчий, управлінський процеси. Зокрема, в багатьох країнах проводять так звані «дитячі вибори».

Так, в США є сайт Конгресу для дітей з доступною та цікавою інформацією про законодавчі органи, а на дитячому урядовому сайті можна дізнатись про роботу різних гілок влади. Там, зокрема, можна розв’язувати кросворди.

В 2012 році ціла кампанія зі виборів президента в начальних закладах відбулась в США. Так, протягом 15 серпня по 10 жовтня 2012 року тривали вибори, на яких перемогу здобув Барак Обама. У дитячих виборах взяли участь близько 250 000 американців. В розділі з навчальними матеріалами, присвяченому виборів президента, створено багато ігор, навчальних програм щодо політики та виборів.

Для батьків та вчителів є ресурси з іграми та поясненнями, як говорити з дітьми про політику.

Що стосується виборів, то на сайті «Діти голосують. США» можна голосувати на дитячих голосуваннях, створювати та друкувати бюлетені, рахувати голоси тощо.

В Канаді на сайті Виборчої комісії вчителі можуть знайти безкоштовні навчальні матеріали, ресурси, інструменти, різні заходи, інформацію та лінки, для того, щоб вони навчали майбутніх виборців.

Також на сайті міститься інформація для виборців, які от тільки отримали право голосу. Тут є і гід для виборця, відео-роз’яснення для студентів.

19 жовтня 2015 року в Канаді відбулись федеральні вибори. Студенти та учні, які ще не досягли вікового порогу, могли взяти участь в паралельних виборах, так званому «Студентському голосуванні». Ціль проекту – надати юним канадцям можливість отримати досвід голосування і отримати звичку залученого громадянства. Така програма студентського  голосування проводиться в усіх куточках Канади з 2003 року. На минулих федеральних виборах проголосувало 563 000 студентів з 3,750 шкіл.

Для того, щоб проголосувати, потрібно зареєструвати школу, використати матеріали щодо виборів та політики (тут вчителі можуть ініціювати дослідження партій, кандидатів, діалоги між студентами і їхніми сім’ями тощо), і в день виборів деякі студенти виконують роль членів комісій, деякі – голосують за офіційних кандидатів виборів. Результати вираховуються загалом по Канаді. 

 

Протягом 13-16 жовтня 2015 року в Канаді був Національний тиждень Студентського голосування в школах країни. Вони голосували за кандидатів зі своїх територій. В загальному, в голосування взяли участь майже мільйон учнів з 6 760 навчальних закладів (найбільше охоплення за всі роки). Бюлетені були такі ж, як і на справжніх виборах.  І результати голосування дітей практично співпадають з голосуванням виборців.

В Великобританії розроблений спеціальний парламентський навчальний сервіс, слоганом якого є «Інформувати, залучати, підтримувати. Зв'язок шкіл та молодих людей з Парламентом». 

 https://youtu.be/GbLTwQwXqWc

Там діє Парламентський навчальний центр, який містить навчальні кімнати, і кожна школа може записати на візит.

Навчальний центр діє вже більше 30 років і прийняв тисячі дітей. Вони вивчають політичні питання, дискутують. Саме від шкіл іде посил щодо таких візитів. Наразі центр має нове приміщення з 5 навчальними зонами, які спроектовані за зразком палат британського парламенту. В парламенті навчаються не тільки сучасній політиці, виборам, а й історії парламенту, використовуючи сучасні цифрові технології занурення в минуле (фото, звук, атмосфера тощо). Навчальні візити поєднані з планами шкіл.

https://www.youtube.com/embed/rSRk5crUSYw

Надія ВІРНА

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.