А як у них?

А як у них? Відпочинок та відпустки парламентарів

А як у них? Відпочинок та відпустки парламентарів

А як у них? Відпочинок та відпустки парламентарів

Соціальний пакет для парламентарів в різних країнах світу різниться. Якщо в пострадянських країнах ще збереглись санаторії, курорти, які утримуються державою для відпочинку держслужбовців, компенсації за путівки, то в країнах ЄС, США, Канаді та інших такої практики немає. Хоча і там парламентарі знаходять можливість відпочити за чужий кошт.

В США члени Конгресу та Сенату мають зарплатні та компенсації. Додаткових виплат за відпустку, чи пільгових путівок немає. В документах конгресу, сенату немає згадок про компенсацію за відпустки чи про виплати на час відпустки членам парламенту. Законом від 1970 року в Конгресі визначено 5-тижневу літню перерву в роботі парламенту.  Кожен член парламенту сам визначає, що робити в ці дні. Переважно – це робота в своїх округах. Члени Палати Представників отримують свою зарплатню і в час відпустки. Журналісти порахували, що платникам податків ця відпустка вартує 9, 39 мільйонів доларів.

В китайському парламенті питання відпустки неактуальне. По-перше, там засідає більше 15% мільярдерів. По-друге, Китайське народне зібрання представників складається з 2987 представників. Збираються вони на кілька днів раз на рік (переважно навесні на 10-14 днів).

В Європарламенті з 25 липня по 30 серпня 2015 року не відбуватиметься засідань, сесій, комісій. Європарламентарі будуть відпочивати. Відпускних виплат чи пільг на путівки в них немає. Але є можливість використовувати кошти, передбачені для роботи помічників (близько 4 тисяч євро щомісячно, які не особливо контролюються).

Громадяни нарікають на те, що парламенти в країнах Європи мало працюють. Так, у Франції президент нарікав на те, що парламент працює не надто швидко, що має канікули, як діти у школі, хоча має працювати.

В Великобританії щороку в Палаті громад кількість засідань зменшується, а кількість вихідних зростає. Так, парламент засідає 140-150 днів на рік.  Британський парламент навіть назвали «лінивим».
Члени британського парламенту отримують фіксовану зарплатню, останнім часом йдуть розмови про її 10% збільшення. Пільг чи відомчих санаторіїв немає.

Парламентарі полюбляють відпочивати за рахунок спонсорів, організацій. Так, в січні 2015 року в Британії розгорівся скандал навколо члена парламенту Джеймса Арбутнота, який за п’ять місяців здійснив поїздки до Канади, Ізраїлю, Іспанії, Туреччини, Тайваню, пропустивши засідання Палати громад. Протягом цього часу він виступав в парламенті тільки протягом трьох днів. Ці п’ять поїздок вартували 10 912 фунтів і були оплачені різними групами та міжнародними інституціями.

В 2011 році в Британії обговорювали ситуацію з відпочинком в Тоскані прем’єр-міністра Девіда Кемерона. Він відвідав місцеве кафе, де його не поспішали обслуговувати. Коли ж він сам забрав замовлені дві чашки капучіно і розрахувався, то забув залишити чайові. Потім він знову прийшов в кафе і таки залишив чайові. Тоді в британській пресі обговорювався відпочинок прем’єр-міністра, який зупинився в старовинній віллі Петроло в Тоскані. Перебування у віллі Девід Кемерон оплачував самостійно.

Канадські парламентарі мають відпустку з кінця червня до кінця вересня. Цей час більшість членів парламенту проводить у своїх округах, з родинами або в партійній роботі, зважаючи на те, що 19 жовтня 2015 року відбудуться чергові вибори.

Канадські парламентарі теж полюбляють їздити закордон за чужий рахунок. Зокрема, в 2011 році 172 члена парламенту здійснили оплачених спонсорами подорожей на 1,9 мільйони доларів. Найдорожчою виявилась подорож тодішнього парламентаря Джона Маккалема. Йому та його дружині Міжнародна азійська асоціація оплатила 10-денну подорож до Китаю на «торгову місію» в розмірі 28 741 долара.  

Про спонсорські подорожі говорили і в 2015 році. Так, відповідно до річного звіту Мері Доусон, членкині комісії з дослідження конфлікту інтересів в парламенті, канадські парламентарі їздять за кордон за кошти іноземних університетів, дослідницьких центрів, інститутів, а найбільш активними спонсорами є організації з Ізраїлю та Тайваню. Так, новий демократ Дон Девіс в 2012 році провів 13 днів разом з дружиною в Ізраїлі, яка коштувала Центру ізраїльських та єврейських справ більше 10 тисяч доларів. Консерватор Рас Хіеберт в 2014 році здійснив п’ять проспонсорованих подорожей, які тривали 38 днів. У подорожі до Тайваню (15 днів), Франції (5 днів) та у подорож до Туреччини парламентар брав дружину. Вартість подорожей - 26 тисяч доларів.

В Російській Федерації депутати мають оплачувану відпустку на 42 дні (хоча нещодавно був внесений законопроект про скорочення відпустки до 28 днів).   Наразі ж депутати Держдуми масово скуповують путівки в російські державні санаторії та санаторії окупованого Росією Криму. Причина такої цікавості до цих санаторіїв – заборона частині парламентарів виїжджати в Європу, а також обмеження фінансування підвідомчих оздоровних закладів. Від цього страждають інші службовці Держдуми, помічники депутатів, на яких не вистачає путівок.

Депутати Держдуми мають право за рік провести в оздоровлюючих комплексах, пансіонатах і будинках відпочинку 49 днів з фіксованою ціною чи 24 дні у випадку санаторно-курортного лікування. В 2015 році для депутатів ціни становлять від 160 до 400 рублів в добу (8-15 відсотків від реальної вартості). У них є вибір з 32 місць відпочинку. Найдорожчий – «Барвіха» на Рублівці (1892 рублі в добу для депутата) та санаторій «Сочі» (1005 рублів на добу для депутата).

В той час, як для інших людей один день перебування в санаторіях чи місцях відпочинку управління справами президента стартує від 3 тисяч рублів за добу.

В Чеченській республіці право відпочинку депутата закріплене в конституційному законі. Депутат має право на 45-денний відпочинок з оплаченою путівкою або грошовою компенсацією за її невикористання.  

В Молдові весняно-літня сесія закінчується наприкінці липня і відпустка у парламентарів триває до вересня. Члени парламенту отримують відпускні в розмірі більше 1 000 доларів (голови комісій отримують на 100 -150 доларів більше). Депутати мають право на 36-денну відпустку щороку. В червні 2015 році депутати вирішили не збиратись на пленарні засідання у зв’язку з їхньою роботою під час другого туру місцевих виборах. Передбачається, що цього року у них буде коротша відпустка.  Адже за липень їм потрібно прийняти 200 законопроектів. 

Для членів Палати представників та сенаторів нігерійського парламенту, окрім коштів на транспорт (8000 доларів), домашніх працівників (8000 доларів), відпочинок (3000 доларів), гардероб (2000 доларів) та ін., щороку виплачується й 4000 доларів на відпустки. Відпустки у парламентарів чотири рази на рік.  

Надія ВІРНА

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.