А як у них?

"Як у нас та як у них?". Відкритість парламентів

"Як у нас та як у них?". Відкритість парламентів

 

УКРАЇНА

Доступ громадян до будівлі парламенту України завжди був ускладненим низкою бюрократичних процедур та вимог: не передбачав індивідуальних візитів (лише групові) та використання електронних форм чи запису на екскурсію по телефону, вимагав попереднього запису за 10 днів та подання різних дозвільних документів, включав у себе проходження багатьох етапів затвердження екскурсійних візитів у різних підрозділах ВР.  Однак навесні 2014 р. Верховна Рада зробила крок до спрощення процедури відвідин парламенту для простих громадян.

Згідно з поправкою, внесеною 27 березня 2014 р. у Ст. 3 Закону України про Регламент Верховної Ради України, відкритість засідань Верховної Ради забезпечується шляхом доступу до них будь-яких осіб. За півроку потому, 27 жовтня 2014 р. Голова ВР Олександр Турчинов затвердив Розпорядження “Про порядок доступу осіб до відкритих пленарних засідань Верховної Ради України” (№694). Згідно з розпорядженням, пленарні засідання ВР може відвідати будь-яка особа, достатньо лише подати через сайт ВР електронну заявку з датою бажаних відвідин. Наразі, зазначене розпорядження опубліковано на сайті ВР у розділі “Контакти”, там само знаходиться й електронна форма вищезгаданої заявки, яка, ймовірно, не працює: станом на лютий 2015 р. бажаючий заповнити електронну форму кожного разу натрапляє на наступне повідомлення: “Шановний відвідувачу, на наступні тридцять днів вичерпано ліміт подачі заявок на відвідування відкритих пленарних засідань Верховної Ради України. Зверніться, будь ласка, пізніше”.

Характерно, що у розділі “Порядок акредитації. Положення про екскурсії” залишається старе Положення, яке досі регулює порядок відвідин ВР громадянами за старими правилами.

Згідно із зазначеним старим Положенням про порядок організації та проведення відкритих відвідувальних заходів у Верховній Раді України від 24 травня 2004 р., екскурсії до українського парламенту дозволені лише організованим групам представників підприємств, установ, організацій, навчальних закладів тощо. Щоб замовити екскурсію, потрібно:

  • за 10 днів до бажаної дати проведення відвідин парламенту,
  • керівнику підприємств, установ, організацій, навчальних закладів, громадських об'єднань країни, міжнародних організацій,
  • подати письмове звернення на ім'я керівника Апарату ВР,
  • на бланку підприємства, установи, організації, навчального закладу, громадського об'єднання,
  • яке включає інформацію про вид, дату і час відвідин,
  • список групи учасників відвідин із зазначенням прізвища, імені, по батькові усіх учасників відвідин,
  • завірений підписом керівника і скріплений печаткою підприємства, установи, організації, навчального закладу, громадського об'єднання,
  • прізвище, ім'я, по батькові та контактні телефони відповідального за організацію групи учасників Відвідин,
  • письмове звернення надсилається поштою або передається через експедицію до ВР,
  • надалі Інформаційне управління Апарату ВР складає план-графік проведення відвідин, який затверджує Керівник Управління,
  • план-графік Відвідин разом із списками груп подається до заступника Керівника Апарату ВР, Комендатури охорони ВР, Управління адміністративними будинками ВР.

Верховна Рада України відкрита для відвідувачів щотижня з понеділка по п’ятницю, питаннями візитів громадян до будівлі парламенту займається Інформаційне управління Апарату ВР. Такі візити є безкоштовними і щоб пройти до ВР, потрібно мати при собі паспорт чи інший документ, що засвідчує особу. 

А ЯК У НИХ? 

На відміну від України, парламенти європейських країн набагато більш відкриті для громадян. Щоб відвідати будівлю парламенту у демократичному світі достатньо прийти до парламенту, в будівлі якого розташований екскурсійний інформаційний офіс та без попереднього бронювання отримати екскурсію.

Візити громадян до будівлі парламенту - шанс побачити “демократію у дії”.  У будівлях багатьох парламентах функціонують спеціальні так звані “інформаційні центри”, які займаються організацією візитів громадян до парламенту та іншими освітніми, інформаційними функціями. Наприклад, у Італії у 2005 р. відкрився мультифункціональний і мультимедійний Центр інформації в парламентській будівлі, який є відкритим щодня і де відвідувачі можуть дивитися у прямому ефірі парламентські засідання, ознайомитися з різними інформаційними аудіо-, відео- та паперовими матеріалами про роботу парламенту.

Нова Зеландія

У Новій Зеландії  щодня здійснюються одногодинні екскурсії парламентом для усіх бажаючих, без попереднього бронювання. У турі передбачено поінформування про:   повсякденне життя та діяльність парламенту, з історіями з минулого і сьогодення; політичну систему Нової Зеландії, уряд і парламентські процеси, історію, архітектуру, реконструкції та перебудови будівлі парламенту. Такий тур не включає відвідування парламентської сесії. Щоб побачити засідання парламенту, достатньо прийти у будь-який час, коли запланована сесія, пройти охорону та потрапити до сектору для відвідувачів на балконі сесійної зали не пізніше ніж за 15 хв до початку. Дрес-код для відвідувачів: одягатися з повагою до гідності парламенту, чоловікам не дозволено носити капелюхи, крім як з релігійних міркувань (напр. тюрбани), не можна бути босоніж. Усі тури є доступними для людей з обмеженими можливостями, зокрема тих, хто пересувається на інвалідних візках. Для сліпих відвідувачів завжди є черговий собака, якому дозволено бути у сесійній залі у секторі для гостей, а глухим гостям за попередньою домовленістю може бути наданий перекладач на мову жестів.

Нерідко парламенти розвинених країн відкриті й для таких категорій неповносправних відвідувачів, як глухі та сліпі особи. Так, у парламентах Шотландії, Великобританії, Нової Зеландії, Автралії тощо для сліпих відвідувачів завжди є черговий собака, якому дозволено бути у сесійній залі у секторі для гостей, а глухим гостям за попередньою домовленістю може бути наданий перекладач на мову жестів.

 

 

 

 

На відео: https://www.youtube.com/watch?v=dWLm0oiKk64 : Засідання Шотландського парламенту перериває собачий гавкіт: це йде тренування щенят – собак-поводирів.

У Австралії, щоб мати право задати своє питання на “Часі запитань”, що проходить щодня о 14.00, необхідно замовити спеціальний квиток і забронювати спеціальне місце на громадській галереї. Це безкоштовна послуга, квиток можна придбати по телефону у день засідання.

Сектори на балконах парламентів як правило розділені тематично: є сектор для відвідувачів (так звані “громадські галереї” (“public galleries”), окремий сектор для акредитованих журналістів, зарезервовані місця у перших рядах для особливих гостей або гостей депутатів. У Австралії є 388 місць на «громадських галереях», призначених для громадськості, яка бажає подивитися засідання Палати представників. Окрім того, є другий поверх звукоізольованих громадських галерей (“enclosed gallery”) на 150 місць, які використовуються, наприклад, для шкільних екскурсій та екскурсій, де гід пояснює деталі парламентського процесу, не порушуючи тиші у самій сесійній залі. Сектор для акредитованої преси знаходиться за кріслом спікера та нараховує 102 місця.

           

Окрім того, на сайтах парламентів різних країн можна знайти віртуальні тури будівлями парламенту з детальними поясненнями що і для чого слугує. Нерідко представники британського парламенту організовують та особисто проводять екскурсії груп своїх виборців і школярів до будівлі Британського парламенту - Вестмінстерського палацу.

У парламентах демократичних країн, сесійні засідання у та засідання комітетів, за їхнім дозволом, транслюються у прямому ефірі на телебаченні, по радіо, а також, як правило, по інтернет-каналах, доступних на сайтах парламентів.

 

КАНАДА

 

Парламент Канади має дуже зручну сторінку, яка описує порядок екскурсій. Потрапити до парламенту на екскурсію можна без попереднього бронювання, але за наявності безкоштовного квитка, який можна отримати щоденно з 9 години ранку. На сайті є попередження: кількість таких квитків обмежена і у літні місяці їх може не вистачити на усіх бажаючих. Групи візитерів від 10 чоловік можуть скористатися послугами гіда, однак таку екскурсію треба бронювати заздалегідь.

Безпекові заходи: Відвідувачі проходять через металошукачі при вході до парламенту. До парламенту не пустять тих відвідувачів, які мають з собою великі сумки, що перевищують параметри 46 см довжини X 36 см ширини X 20 см глибини.

Дрескод: як мінімум, відвідувачі повинні бути вдягнені у повсякденний одяг та  мати на собі взуття. Організація і участь у будь-яких демонстраціях усередині будівель забороняється, в тому числі заборонено носити предмети чи одяг з нанесеними на них політичними гаслами і месіджами.

Відвідання засідань парламенту: діють більш жорсткі правила до безпекових заходів (зокрема забороняється приносити з собою фото та відеокамери, парасольки, верхній одяг та сумки), вхід так само вільний і не потребує попереднього бронювання, лише щоб потрапити на «Час запитань» до уряду – необхідно звернутися до депутата свого округу. Під час засідання відвідувачам забороняється: читати, писати чи говорити, аплодувати, влаштовувати демонстрації, тримати банери, мати на одязі чи у руках політичну символіку чи гасла, заходити/виходити під час голосування. Відвідувачі також зобов’язані вставати, коли Спікер парламенту заходить і виходить із зали.

Для людей з особливими потребами: усі приміщення парламенту сконструйовані таким чином, щоб бути доступними для людей на інвалідних візках. Більш того, подзвонивши до відповідального за екскурсії парламентського відділу, люди з обмеженими можливостями можуть безкоштовно замовити транспорт від їхнього дому до будинку парламенту.

Для дітей: Спеціальною опцією є тури парламентом для студентів, школярів та навіть дітей дошкільного віку.

Наприклад, для дітей, що ходять у дитячий садочок, пропонується спеціальний тур парламентом під назвою «Пошук символів». Цей тур проводиться у формі квесту, під час якого потрібно шукати символи і конкретні предмети у/на будівлях парламенту. Цей тур-квест також доступний онлайн у спеціальному розділі “Про парламент” на офіційному парламентському сайті, окрім того, там само розміщені й інші тематичні ігри та різноманітні навчальні матеріали (зокрема інформаційні відео-ролики: http://www.parl.gc.ca/About/Parliament/Education/OurCountryOurParliament/game1-e.aspx), як для дітей, так і для вчителів.

Ділові візити:  у Канаді є таке поняття, як «діловий візит» (англ. “business visit”) до парламенту. Щоб зустрітися з конкретним  сенатором чи депутатом, або відвідати засідання парламентського комітету, необхідно зконтактувати з  необхідним законодавцем або комітетом напряму, усі графіки засідань та контакти вказані у вільному доступі.

Олена РИБІЙ

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.