А як у них?

А як у них? Декларування статків народними депутатами

А як у них? Декларування статків народними депутатами

Україна

Згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру в 2016 році» та Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» в Україні введена система електронного декларування 15 серпня в пілотному режимі і 1 вересня повноцінно.  Відповідно до процедури народні депутати повинні протягом 60 днів (до 14 жовтня) заповнити он-лайн-форму та ще тиждень мають для виправлення помилок. Далі після ретельної перевірки працівниками Національного агентства з питань запобігання корупції, декларації стають публічними. У разі виявлення недостовірних даних, НАЗК зобов’язані повідомити уповноважені органи з подальшим розслідуванням та кримінальною або адміністративною відповідальністю. Для перевірки даних Агентство може використовувати свідчення фізичних та юридичних осіб, матеріали засобів масової інформації та інших джерел.

Якщо порівнювати структуру декларації з попереднім друкованим варіантом, то вона налічує 16 розділів. Оскільки форма є електронною, можна використовувати інтерактивні підказки, варіанти відповідей; зберігати попередні декларації, на основі яких можна створювати актуальні. У першу чергу фіксуються доходи/видатки, нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери, готівкові грошові активи та банківські рахунки, кредити і позики.

Цікавими нововведеннями є включення розділів про незавершене будівництво, фіксація предметів розкоші, приватних колекцій тощо. Також народним депутатам необхідно вказувати про членство в громадських та благодійних організаціях, профспілках. Реєстрація декларації, як вже було сказано вище, відбувається он-лайн шляхом електронного цифрового підпису (що видає центр сертифікації ключів Міністерства юстицій) або через систему BankID. Таким чином народний обранець заходить до свого персонального кабінету системи Реєстру декларацій.

Великобританія

У Великобританії декларування своїх статків депутатами відбувається щороку, контролем за своєчасною подачею декларацій займається Office of the Public Guardian (OPG). Форма подачі є стандартною, однак інколи Офіс може дати запит на додаткову інформацію, у випадку виникнення питань або підозр. Обсяг форми досягає понад 20 сторінок і складається з 8 блоків. У випадку відмови подачі декларації або додаткової інформації Офіс може подати позов до спеціалізованого суду (Court of Protection) для відкликання депутата та заміни його на іншого. Для допомоги у заповненні декларації, особливо для депутатів, що здійснюють першу каденцію, призначається спеціальний менеджер (case manager), що консультує з питань ведення бухгалтерії, роботи з банками, компаніями та іншими фінансовими операціями. Особлива увага приділяється купівлі, оренді, продажу нерухомості; здійсненню інвестицій та подарунків, проведенню свят та канікул, лікуванню, банківським операціям, у тому числі і тих, що здійснюються з інших країн. Також необхідно звітувати про готівку, яка не лежить у банку, приватні колекції мистецтва, вина, марок тощо.

США

У Конгресі Сполучених Штатів Америки звітуванням членів парламенту займається Офіс головної бухгалтерії (General Accounting Office). До повноважень Офісу, окрім обробки декларацій представників Конгресу, також входить моніторинг діяльності американських та міжнародних компаній, що здійснюють лобіювання своїх інтересів у парламенті та публікація щорічних аудиторських звітів: загальних (діяльність Конгресу США та Фінансовий звіт уряду) та спеціалізованих (за запитами Апарату, членів парламенту і уряду, Президента); контроль за державним боргом США. Щороку кожен член Конгресу та Сенату має заповнити стандартну форму декларування, що доступна лише після ідентифікації депутата в спеціалізованій системі за електронним ключем. Серед основних розділів декларації виділяють дані про доходи/видатки; нерухомість (купівля/продаж/оренда); банківські рахунки та трансакції; наявність приватних колекцій та готівки тощо. Окремий розділ присвячено зв’язкам з компаніями, лобіюванням інтересів яких займається депутат у парламенті. Зокрема, необхідно вказувати всі фінансові нарахування з боку компанії на рахунки депутата або партії; надання компаніями знижок на свої продукти та послуги, подарунків, рекомендацій для здійснення інших угод та контрактів тощо. У випадку порушення процедури заповнення декларацій або внесення завідомо хибної інформації Офіс зобов’язаний повідомити про це Судову аудиторсько-слідчу службу (Forensic Audits and Investigative Service), яка, в свою чергу, проведе розслідування та передасть матеріали в правоохоронні органи, у даному випадку Прокуратуру США.

Таким чином, можна сказати, що введення в дію системи електронного декларування дозволяє зробити діяльність депутата більш публічною та прозорою, наблизити до міжнародних стандартів (на прикладі Великобританії та США). Адже фіксація з боку Національного агентства з питань запобігання корупції та контроль зі сторони громадськості дисциплінує на зменшує спокусу до корупційних правочинів депутата. 

Анастасія Константинівська
 
Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)