А як у них?

А як у них? Можливості онлайн-моніторингу

А як у них? Можливості онлайн-моніторингу

Важливим елементом громадського та експертного контролю є моніторинг діяльності та ходу голосувань у Парламенті. На жаль, на сьогоднішній день в українських громадян, аналітиків та експертів можливості доступу до першоджерел достатньо звужені, адже вони можуть спостерігати за перебігом голосувань на пленарних засіданнях лише на державному каналі РАДА та на сайті Верховної Ради України, зокрема знайти необхідну інформацію за номером законопроекту, пленарним днем або прослідкувати, як той чи інший депутат голосує за поточні законопроекти.

В інших парламентах Європи, зважаючи на різні культурні та історичні відмінності та інакшу політичну систему, можна знайти цікаві особливості. Наприклад, на сайті Європейського парламенту заздалегідь розміщений розклад пленарних засідань та законопроекти, які будуть розглядатися. До них прикріплені пояснювальні записки, аналітика профільних комітетів, можливі аргументи "за" та "проти" від різних країн. Це все робиться тому, що система підготовки законопроекту є достатньо складною та має враховувати інтереси близько 500 млн громадян. За перебігом пленарних засідань можна слідкувати як онлайн, так і передивитися їх у записі, оскільки Європейський парламент має свій канал EPTV. Варто зазначити, що розклад засідань подається дуже детальний з чітким хронометражем на виступи, спікерами, деколи навіть оприлюднюються тези виступів. Така складна процедура відбувається для того, щоб всі бажаючі могли попередньо ознайомитися з хвилюючим їх питаннями та організовано підготувати свої зауваження і передати їх через громадські організації, приймальні партії, звернення, петиції, можливо, навіть організувати страйк або мітинг.

У Балтійському регіоні (Естонія, Латвія, Литва) сайти парламентів є достатньо простими у користуванні, доступні не тільки англійські версії, наявний навіть переклад російською мовою, у тому числі законодавства. Так, наприклад, на сайті Рійгікогу (Естонія) можна проглянути порядок денний усіх засідань, їх стенограми та заключні протоколи, також знайти всі зареєстровані законопроекти із текстами та пояснювальними записками. Портал парламенту Латвії пропонує такі ж дані, але вже виключно латвійською мовою, англійською доступний лише інтерфейс та основні відомості про структуру та процедуру прийняття законопроектів. Офіційний сайт парламенту Литви дозволяє проглянути всю законодавчу базу англійською мовою, порядок денний засідань та експертну аналітику профільних комітетів. Найважливіші закони перекладені російською мовою, інтерфейс сайту також доступний російською мовою. Проте зареєстровані законопроекти на етапі розгляду доступні виключно латвійською мовою.

Щодо Скандинавського регіону, то, наприклад, сайт парламенту Швеції пропонує широку підбірку матеріалів про вже прийняті закони та законопроекти, що розглядаються. У необхідній рубриці можна знайти рекомендації комітетів про прийняття того чи іншого закону; урядові пропозиції щодо прийняття нових законів та вже готові напрацювання; пропозиції по законодавству від інших державних органів та інститутів; аналітичні дослідження від провідних наукових інститутів; стенограми різноманітних парламентських зустрічей, круглих столів, засідань тощо; відкриті відповіді на громадські запити по окремим законопроектам; пояснювальні записки до Європейського законодавства. Також важливим моментом є надання щорічних звітів про роботу парламенту, діяльність комітетів та статистика прийнятих законів. Протилежною є ситуація в парламенті Норвегії. Так, на його офіційному сайті акцент робиться на законодавчій базі Європейського союзу, цьому присвячена окрема рубрика, а інформація про законопроекти надається досить обмежено, як і аналітика та супровідні документи до них.

Достатньо консервативною є ситуація у Великобританії. Так, на офіційному сайті, окрім законів/законопроектів, прикріплюється цілий пакет супровідних документів, серед них: пояснювальна записка, що включає в себе короткий огляд законопроекту, опис передумов запропонованої політики, зокрема законодавчих; умови територіального поширення; експертні коментарі до окремих положень законопроектів; історія виникнення біля, фінансових наслідків; парламентського затвердження фінансових витрат та зборів, підтвердження сумісності з Європейською конвенцією з прав людини.

Часто до законопроектів долучають окрему аналітику щодо оцінки впливу прийняття законопроекту (фінансовий, соціальний вплив, наслідки для бізнесу, профспілок та окремих  груп); суміжні документи, які стосуються поправок до законопроекту. Якщо дія майбутнього закону буде поширюватися на всю територію Великобританії, додаються законодавчі погоджувальні рішення від парламентів Шотландії, Північної Ірландії та Уельсу. До попередніх версій законопроектів також можуть долучати  інформаційні довідки по окремим поняттям законопроекту; суміжні до теми меморандуми, які підсилюють вагу законопроекту; кейс або дослідження, де проводився аналіз законопроекту чи його наслідків; договори про корпоративні домовленості, що допоможуть впровадити майбутній закон. Окремо слід відзначити роль дебатів в англо-саксонській культурі під час розгляду біллів, що налічує вікову історію, тому зараз у Великобританії відкривають навіть окремі онлайн-портали для того, щоб слідкувати за парламентськими дебатами та аналітикою до них.

Як можна прослідкувати парламенти багатьох країн більш сумлінно ставляться до надання обґрунтування до законодавчої бази та широкої можливості спостереження за законодавчим процесом, що полегшує розуміння політичної ситуації не тільки у пересічних громадян, а й у експертів, стейкхолдерів, аналітиків, надає змогу усвідомити цілісну картину прийняття рішення. 

Анастасія Константинівська

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

Моніторинг парламенту | Веб-сайтФейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)