Як працюють в парламенті депутати-мажоритарники Харкова?

Як працюють в парламенті депутати-мажоритарники Харкова?

Харківські мажоритарники відвідали 70% пленарних засідань, проте не брали участі в 45% голосувань. Вони зареєстрували 44 законопроекти, з яких сім було прийнято, та були присутніми на 50% засідань профільних комітетів. Крім того, за перше півріччя відбулося 32 візити народних депутатів у округи. Такими виявились результати дослідження активності депутатів-мажоритарників Харкова протягом VIII сесії роботи Верховної Ради від Громадянської мережі ОПОРА.

Цьогорічний моніторинг роботи мажоритарників охопив період VIII сесії парламенту, що тривала з лютого по липень. Представники ОПОРИ в Харкові проаналізували діяльність семи народних депутатів, обраних по мажоритарних округах міста: Валерія Писаренка, Олександра Кірша, Дмитра Святаша, Віталія Хомутинніка, Володимира Мисика, Анатолія Денисенка, Олександра Фельдмана. Діяльність депутатів ОПОРА аналізує за двома напрямками – робота у Верховній Раді та в окрузі. До уваги беруться такі критерії, як кількість підготовлених законопроектів, запитів, сутнісних виступів, відвідування засідань сесії та комітетів, фактична участь у голосуваннях, кількість депутатських приймалень в окрузі, особистих прийомів, участь у роботі органів місцевої влади, публічна активність в окрузі тощо.

Згідно з даними письмової реєстрації найкраще відвідували пленарні засідання Олександр Кірш (відвідав 97% засідань), Анатолій Денисенко (94%), Володимир Мисик (92%) та Олександр Фельдман (91%). Найнижчий показник відвідуваності – у Валерія Писаренка (23%).

За словами громадської консультантки ОПОРИ в Харкові Катерини Мінкіної, протягом VIII сесії відбулося 2095 голосувань. «За статистикою участі у голосуваннях депутати, які мають досить високі показники відвідуваності за письмовою реєстрацією були відсутніми на 70% голосувань. Так, Володимир Мисик був відсутній протягом 77% голосувань, Анатолій Денисенко пропустив 74%, а Олександр Фельдман – 70%. За фактом присутності під час голосувань лідером серед харківських нардепів є Олександр Кірш, який пропустив всього 7% голосувань», – розповіла вона.

19 07 2018 pr conf Kharkiv min

Попри свою присутність у сесійній залі, депутати не брали участі в середньому майже в 45% голосувань. Найчастіше картка була присутня, але не голосував у 80% Дмитро Святаш, трохи менші показники такого ж не голосування попри присутню картку у Віталія Хомутинніка та Валерія Писаренка – по 76%.

Усі засідання профільного Комітету з питань податкової та митної політики відвідував Олександр Кірш. На більш ніж 50% засідань комітетів були присутні Олександр Фельдман, член Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (66,7%) та Анатолій Денисенко, член Комітету з питань економічної політики (50%). Найменший показник відвідуваності комітетів мають Валерій Писаренко, представник Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя – 33% та Віталій Хомутиннік, член Комітету з питань податкової та митної політики – 30%.

Ще одним показником активності депутата є законотворча діяльність. За період VIII сесії найбільше законопроектів зареєстрував Олександр Кірш – 12. Серед лідерів також Дмитро Святаш – 10 та Валерій Писаренко – 9. Жодного законопроекту не зареєстрував лише Олександр Фельдман. Серед прийнятих парламентом у першому читанні: два законопроекти Дмитра Святаша та Олександра Кірша (щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів та щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України), а також два законопроекти, зареєстровані Валерієм Писаренком (щодо розподілу посад у комітетах Верховної Ради України за принципом д'Ондта та Проект Кодексу України з процедур банкрутства).

Із депутатськими запитами найчастіше зверталися Анатолій Денисенко – 23 запити, Валерій Писаренко – 15 та Олександр Кірш – 12. Жодного запиту не зареєстрував Олександр Фельдман. З усіх поданих запитів проблем округу стосувались 10 запитів Олександра Кірша, 7 Валерія Писаренка, 6 Анатолія Денисенка та по 1 від Дмитра Святаша, Віталія Хомутинніка та Володимира Мисика.

Харківські депутати нечасто «говорять» на пленарних засіданнях. Так, під час VIII сесії мажоритарники брали слово 14 разів: 7 виступів має Валерій Писаренко, 6 – Олександр Кірш та 1 – Анатолій Денисенко. Всі інші депутати не скористались правом виступу.

Важливим компонентом роботи депутата є його активність в окрузі. Протягом VIII сесії найчастіше округ відвідували та проводили особисті прийоми й зустрічі з населенням Анатолій Денисенко – 11 заходів, Валерій Писаренко – 6, Олександр Фельдман – 6, Олександр Кірш – 5. Жодної активності в окрузі не зафіксовано з боку Дмитра Святаша.

Підсумовуючи результати моніторингу, представник ОПОРИ в Харкові Микола Зінченко зазначив: «Загалом народні обранці демонструють високі показники відвідуваності. Проте, як бачимо, вони рідко корелюються з активністю депутата під час голосувань чи ефективною роботою над законопроектами. Усі депутати мають постійно діючі приймальні й контактних осіб в округах, проте участь у публічних заходах та налагодження діалогу з виборцями нерідко стає обов`язком помічників без прямої участі депутатів».

19 07 2018 pr conf Kharkiv Zinchenko Mykola

Захід відбувся в рамках проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Катерина Мінкіна, громадська консультантка ОПОРИ в Харківській області

тел.: 0665597566, 0983999817

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.