Державні субвенції на округи мажоритарників Харківщини: розвиток територій чи привід для піару?

Державні субвенції на округи мажоритарників Харківщини: розвиток територій чи привід для піару?

Харківська область є однією з лідерів за кількістю отриманих субвенцій в 2017 році. Громадянська мережа ОПОРА з`ясувала, скільки субвенцій “на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій” отримали округи депутатів-мажоритарників та куди були спрямовані кошти.

Практика державних субвенцій запроваджена з метою надання грошової допомоги місцевим органам влади з боку держави для виконання конкретно визначеної цілі. Пропозиції щодо виділення субвенцій на конкретні об`єкти подають місцеві адміністрації, а також народні депутати, які нерідко звітують про “залучення” коштів та особисто відслідковують процес.

Ми звернули увагу на хід виділення субвенцій “на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій” та з`ясували, наскільки народні депутати використовують механізм субвенції на округ та скільки ж коштів отримали виборчі округи Харківщини у 2017 році. За основу дослідження були взяті остаточні суми видатків відповідно до Розпоряджень Кабінету Міністрів України №70, №310, №463, №484, №689, №861.

Скільки субвенцій отримали виборчі округи Харківщини

На соціально-економічний розвиток Харківської області у 2017 році з державного бюджету було виділено 343 млн грн. Найбільше коштів субвенції отримав виборчий округ № 168 Валерія Писаренка – 86,7 млн грн. Цікавою тенденцією є те, що два роки поспіль округ депутата є серед всеукраїнських лідерів за сумою коштів отриманих субвенцій.

Також найбільші суми субвенцій з бюджету в 2017 році отримали: виборчий округ № 179 Анатолія Гіршфельда – 44,5 млн грн та виборчий округ № 180 Олександра Біловола – 33,2 млн грн.

У Харківській області є округи, які взагалі не отримали субвенцій: округ № 176 Дмитра Шенцева та округ № 172 Володимира Мисика.

Найменша кількість субвенцій була виділена виборчим округам № 171 Віталія Хомутинніка – 10,1 млн грн, № 178 Дмитра Добкіна – 5 млн грн, № 173 Анатолія Денисенка – 4,5 млн грн.

Інші 5 виборчих округів отримали більше 20 млн грн державних субвенцій на соціально-економічний розвиток: виборчий округ № 170 Дмитра Святаша – 29,9 млн грн, виборчий округ № 169 Олександра Кірша – 28,3 млн грн, виборчий округ № 177 Віктора Остапчука – 27,6 млн грн, виборчий округ № 174 Олександра Фельдмана – 26,5 млн грн, виборчий округ № 175 Володимира Кацуби – 25 млн грн, виборчий округ № 181 Євгенія Мураєва – 22,4 млн грн.

04 07 2018 Kharkiv subvencii 2017 suma

Державні субвенції на практиці: куди йдуть кошти?

Постанова Кабміну “Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету” встановлює певні спрямування субвенцій, але не визначає чітких критеріїв витрачання державних коштів. Тому в округах кошти можуть розподілятися як на великі інфраструктурні об`єкти та капітальні ремонти, так і на будівництво майданчиків. Ми розподілили їх відповідно до категорій об’єктів, на які вони були направлені.

Отже, найбільше державних субвенцій у Харківській області було отримано на ЖКГ, благоустрій, та розвиток інфраструктури – 148,44 млн грн. Рекордну кількість коштів виділили на округ № 168 Валерія Писаренка – 82,5 млн грн. Гроші спрямовано на реконструкцію та розбудову КО “Харківський зоопарк”.

На окрузі № 181 Євгенія Мураєва майже 20 млн грн розподілено на ремонт 17 ліфтів та 3 покрівлі будинків у сел. Докучаєвському, смт Рогань, с. Хроли, трубопровід водопостачання Харків – Хроли. Також виділено гроші на придбання трактора-газонокосарки, а також 2-х снігоприбиральних машин для КП Роганської селищної ради. Усі кошти було направлено на розвиток територій новоствореної Роганської об’єднаної територіальної громади.

Одним з лідерів за кількістю виділених субвенцій на ЖКГ, благоустрій та інфраструктуру – 16 млн 720 тис. – став округ № 177 Віктора Остапчука. Гроші спрямовані на побудову та ремонт мереж освітлення в селах Борівського району, придбання автомобіля – підйомника для КП Борівської селищної ради, капітальний ремонт ділянки водопровідної мережі в смт Борова. Також кошти субвенцій виділені на капітальний ремонт водогону с. Садове, придбання Комплексу для переробки відходів, капітальний ремонт об'єктів електропостачання, технічне переоснащення теплових мереж на визначеній ділянці у м. Куп'янськ.

10 млн грн субвенцій спрямовані на округ № 174 Олександра Фельдмана. Усі кошти виділені для реконструкції скверу ім. Ф. Сафарова та благоустрою території філії парку КтаВ “Юність”.

Субвенції для ЖКГ, благоустрою та інфраструктури були направлені й на округ № 169 Олександра Кірша у розмірі 9 млн 30 тис. грн. Кошти закладені на капітальний ремонт житлових будинків, а також внутрішньобудинкових систем опалювання та гарячого водопостачання в будинках у межах округу депутата.

7 млн 387 тис. грн субвенцій категорії ЖКГ, благоустрій та інфраструктурні об`єкти виділено на округ № 179 Анатолія Гіршфельда. Кошти спрямовані на придбання вакуумної машини для смт Кегичівка, будівництво водогону в с. Забарине Зачепилівського району та смт Орілька Лозівського району, капітальний ремонт пішохідного мосту через Бородинський яр в м. Краснограді, реконструкцію систем газопостачання в 10 житлових будинках с. Єлизаветівка Лозівського району, придбання спецтехніки для Сахновщинської селищної ради, Перемозької сільської ради.

На округ № 180 Олександра Біловола направлено майже 2 млн субвенцій. Усі кошти виділені на газопостачання сіл Дмитрівка, Матвіївка і Новософіївка Богодухівського району.

Також субвенції на ЖКГ були виділені на округ № 170 Дмитра Святаша у розмірі 970 тис. грн. Згідно з розпорядженням КМУ, кошти спрямовані на ремонт житлових будинків та внутрішньобудинкових систем опалювання та гарячого водопостачання в межах округу депутата.

Округи № 171 Віталія Хомутинніка, № 173 Анатолія Денисенко, № 175 Володимира Кацуби, № 176 Дмитра Шенцева та № 172 Володимира Мисика не отримали субвенцій на ЖКГ, благоустрій, та розвиток інфраструктури.

Другою категорією за кількістю спрямованих коштів стали освітні заклади – 103, 737 млн грн. Найбільше грошей на освітні об`єкти отримав округ № 169 Олександра Кірша – 18 млн 786 тис. грн. Субвенції направлені на капітальні ремонти приміщень Харківського фізико-математичного ліцею № 27, Харківської гімназії № 1, гімназії-школи I ступеня № 24, загальноосвітньої школи I – III ступенів № 72, Дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 396, № 242, № 101, № 394.

Другим за сумою освітніх субвенцій став округ № 174 Олександра Фельдмана. Кошти в розмірі 16 млн 453 тис. грн направлені на капітальний ремонт 19 навчальних закладів, а також роботи з енергозбереження (утеплення фасадів) у школах № 79, № 92. Цікаво, що деякі кошти було спрямовано на розбудову освітніх об`єктів, що не знаходяться на окрузі депутата. Серед них: Нововодолазький та Мелихівський НВК Нововодолазької районної ради.

До трійки лідерів за кількістю отриманих субвенцій увійшов і округ № 170 Дмитра Святаша. 16 млн 400 тис. грн спрямовано на водопостачання та капітальний ремонт приміщень Харківської загальноосвітньої школи № 96, а також дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 126.

Субвенції на освітні заклади в окрузі № 179 Анатолія Гіршфельда склали 14 млн 46 тис. грн. Більшість з них була спрямована на реконструкцію та капітальний ремонт 15 навчальних закладів у межах округу депутата. Також окремі кошти виділені для придбання предметів та обладнання довгострокового користування навчальних закладів та відділів освіти.

11 млн 671 тис. грн субвенцій на освітні заклади отримав округ № 180 Олександра Біловола. Гроші направлені на капітальний ремонт в Липкуватівському та Новоселівському НВК, заміну дерев'яних вікон на металопластикові енергозберігаючі в Нововодолазькому ліцеї, Охоченській ЗОШ I – III ступенів, капітальний ремонт приміщень в Слобідській загальноосвітній школі I – ІІ ступенів та закінчення будівництва загальноосвітньої школи I – III ступенів с. Губарівка Богодухівського району.

На округ № 171 Віталія Хомутинніка було виділено 8 млн 616 тис. грн субвенцій освітньої категорії. Усі кошти спрямовані для капітальних ремонтів Дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 73, Харківського навчально-виховного комплексу “гімназія-школа І ступеня” № 24, Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи № 16, загальноосвітньої школи I – III ступенів № 74.

Округ № 175 Володимира Кацуби отримав 4 млн 994 тис. грн субвенцій на освітні заклади. Кошти направлені на реконструкцію приміщень загальноосвітньої школи I – III ступенів Русько-Лозівського НВК, капітальний ремонт актової зали Вільшанської загальноосвітньої школи, спортивних залів Солоницівського колегіуму, Дергачівського, Пересічанського навчально-виховного комплексу “Загальноосвітня школа I – III ступенів – дошкільний заклад”, дитячого садка в м. Дергачі.

4 млн 499 тис. грн субвенції категорії “освітні заклади” було виділено на округ № 173 Анатолія Денисенка. Кошти спрямовані на капітальний ремонт 4 освітніх закладів на окрузі депутата: Харківської гімназії №  82, дошкільного навчального закладу №  324, дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 34, № 96.

На капітальний ремонт приміщень навчальних закладів були закладені кошти й на окрузі № 168 Валерія Писаренка. Так, згідно з розпорядженнями КМУ, 4 млн 200 тис. грн виділено на ремонти шкіл № 178, № 200 та № 230.

В окрузі № 177 Віктора Остапчука субвенції на освітні заклади в розмірі 2 млн 412 тис. грн спрямовані на капітальний ремонт системи опалення Купянської ЗОШ I – III ступенів № 1, Левківської ЗОШ I – III ступенів, ремонт фасаду Кам'янського НВК та заміну вікон та дверей в Курилівському ДНЗ (я/с) “Калинка”.

Найменше освітніх субвенцій отримав округ № 181 Євгенія Мураєва – 1 млн 660 тис. Кошти було виділено для закупівлі маркерних дошок для навчання в Роганській гімназії, Роганському аграрному ліцеї, Пономаренківській ЗОШ I – III ступенів та на капітальний ремонт cпортзалу Роганського аграрного ліцею.

Округи № 178 Дмитра Добкіна, № 176 Дмитра Шенцева, № 172 Володимира Мисика не отримали субвенцій на освітні заклади.

Серед лідерів щодо розподілених субвенцій знаходиться і соціально-культурна сфера – 58 млн 213 тис. Лідером у розбудові соціально-культурних об`єктів став округ № 180 Олександра Біловола. Кошти у розмірі 16 млн 953 тис. спрямовано на реконструкцію та ремонт 4 будинків культури: Старомерчицького, Ново-Іванівського, Караванського та Золочівської дитячої музичної школи.

Другим за сумами субвенцій на соціально-культурну сферу став округ № 170 Дмитра Святаша – 12 млн 500 тис. грн. Усі гроші передбачені на капітальний ремонт комунального закладу “Харківський Палац дитячої та юнацької творчості”.

До трійки лідерів за кількістю отриманих соціально-культурних субвенцій увійшов і округ № 175 Володимира Кацуби. Усі 11 млн 200 тис. грн направлено на будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу на мікрорайоні “Мобіль” в смт Пісочин.

Соціально-культурні субвенції розподілялись і на округ № 179 Анатолія Гіршфельда – 10 млн 095 тис. грн. Кошти заплановано на ремонт та придбання обладнання у 11 будинках культури на території округу депутата у Лозівському, Кегичівському, Красноградському та Сахновщинському районах.

1 млн 499 тис. грн субвенцій на соціально-культурну сферу отримав і округ № 171 Віталія Хомутинніка. Кошти передбачено витратити на капітальний ремонт комунального закладу “Центр дитячої та юнацької творчості № 6”.

Гроші виділені й на округ № 177 Віктора Остапчука – 966 тис. грн. Кошти заплановані на капітальний ремонт 5 об`єктів культури Борівського та Куп`янського районів.

16 млн 821 тис. грн субвенцій було спрямовано на розбудову дитячих та спортивних майданчиків. Найбільше “пощастило” округу № 179 Анатолія Гіршфельда. Він отримав 9 млн 883 тис. грн на придбання та будівництво дитячих та спортивних майданчиків. Загалом коштами передбачено розбудову 9 таких об`єктів на окрузі.

Субвенцію на дитячі та спортивні майданчики отримав й округ № 175 Володимира Кацуби – 5 млн 200 тис. Ці кошти були направлені на розбудову 4 майданчиків у Дергачівському районі.

920 тис. грн субвенцій категорії “дитячі та спортивні майданчики” було розподілено також на округ № 181 Євгенія Мураєва. Всі кошти спрямовано на будівництво спортивного майданчика у м. Південне.

Кошти на майданчики отримав також округ № 177 Віктора Остапчука – 818 тис. Гроші спрямовано на будівництво майданчика в с. Капітолівка Ізюмського району.

Медичні заклади отримали 9 млн 761 тис. грн субвенцій. 3 млн 650 тис. було спрямовано на округ № 177 Віктора Остапчука. Гроші заплановано використати на ремонт 3 медичних закладів у м.  Куп`янськ.

На округ № 179 Анатолія Гіршфельда направлено 3 млн 506 тис. грн. Кошти передбачено на ремонт та закупівлю обладнання для 9 медичних закладів Кегичівського, Зачепилівського та Красноградського районів.

Останнім округом, на який виділено кошти категорії “медичні заклади” став округ № 180 Олександра Біловола – 2 млн 605 тис. на придбання медичного обладнання в Золочівську центральну районну лікарню, поточний ремонт у фельдшерському пункті с. Мала Рогозянка.

Найменше коштів заплановано на ремонти дорожнього покриття. 6 млн 600 тис. грн було розподілено між двома округами: № 175 Володимира Кацуби та № 177 Віктора Остапчука.

Кошти на округ Володимира Кацуби були виділені на ремонт 2 дорожніх ділянок у Дергачівському районі. А суму на округ Віктора Остапчука планується використати на ремонт ділянки автошляху в смт Ківшарівка.

04 07 2018 Kharkiv subvencii 2017 tematyka

Хто з нардепів піариться на бюджетних грошах?

Нерідко виділення субвенцій на округ стає для депутатів своєрідним передвиборчим інструментом. У своїх звітах вони підкреслюють залучення з їхньої ініціативи тих чи інших коштів, а деякі навіть проводять урочисті заходи з приводу “вибиття” грошей на округ.

Зокрема, народний депутат Анатолій Гіршфельд практикує вручення сертифікатів на державні субвенції. На заходах з відкриття об`єктів, побудованих за рахунок державної субвенції, народний депутат підкреслює, що кошти було виділено “за лінією народного депутата”. З такими словами та сертифікатами депутат урочисто відкрив басейн Лозівської дитячо-юнацької спортивної школи “Юність”, схвалив придбання обладнання для Кегичівського ліцею, тенісних столів для шкіл Кегичівського району, обговорив з головним лікарем Зачепилівської центральної районної лікарні придбання обладнання за рахунок субвенцій і т. д. Про досягнення депутата розповідають у місцевих новинах, підкреслюючи, що всі гроші отримані “за лінією народного депутата України Анатолія Гіршфельда”.

Про залучені “за власною ініціативою” кошти на соцільно-економічний розвиток округу звітує й нардеп Анатолій Денисенко на особистому сайті. На сторінці зазначається, що кошти на ремонт дитячих садочків, передбачені субвенцією, були закладені в бюджет за пропозицією нардепа.

Депутат Олександр Кірш інформує населення про залучення субвенцій на форумі селища П`ятихатки, що входить до його округу, а також на особистій сторінці в мережі Фейсбук.

“Досягнення” Олександра Фельдмана стосовно залучення субвенцій на округ висвітлюються на сайті партії “Наш край”, а також на сайті медіа-компанії “Время”.

Про активність Віктора Остапчука у питаннях виділення субвенцій на регіон пишуть на сайті політичної партії “Відродження” та у місцевих новинах округу.

Отже, субвенції є одним з механізмів розвитку територій. Проте процедура їх розподілу в округах й досі залишається непрозорою та нерівномірною. Це створює ризики того, що виділення субвенцій невдовзі перетвориться на черговий пакет гречки для виборців. І головне, що може в цій ситуації зробити кожний небайдужий громадянин – критично мислити та вимагати рівномірного розподілу коштів на дійсно важливі інфраструктурні об`єкти, яких потребує округ.

Дослідження по всіх одномандатних округах України тут: https://www.oporaua.org/novyny/44849-derzhavni-subventsiji-khto-skil-ki-naprosiv-na-okrug

Мапа: https://rada.oporaua.org/mapa-subvencii-2016

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтесь:

Катерина Мінкіна, представниця Громадянської мережі ОПОРА в Харківській області

Тел.: 0665597566, 0983999817

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.