У Харкові вирішували, чи потрібно народним депутатам звітувати

У Харкові вирішували, чи потрібно народним депутатам звітувати

16 червня у Харкові представники ОПОРИ провели тренінг для помічників народних депутатів та активістів з мотивування парламентарів до регулярного та якісного звітування. Учасники тренінгу вирішили: звітування депутата – ефективний інструмент зв`язків з громадськістю, який потребує ретельної підготовки залежно від цільової аудиторії та завдань звіту.

Хоча звітування є аксіомою цивілізованого суспільства, українські народні обранці вкрай рідко звітують перед виборцями. За даними досліджень громадських організацій, лише 15% депутатів регулярно звітує перед населенням. Тренери ОПОРИ разом із помічниками народних депутатів та активістами визначили, що низький рівень звітування викликаний відсутністю попиту звітів серед населення, відповідальності для парламентарів за неподання звіту, браком досвіду, а також відсутністю єдиної звітної форми.

18 06 2017 Kharkiv trening 2

Протягом тренінгу учасники ознайомились з правами та обв`язками народних депутатів, міжнародним досвідом звітування, а також потренувалися складати власні звіти залежно від цільової аудиторії та наявних ресурсів. Представники Громадянської мережі ОПОРА запропонували учасникам користуватися матрицею підготовки звіту, яка покликана допомогти командам народних депутатів планувати для кого, про що і у якій формі вони готують звіт.

Учасники тренінгу дійшли до висновку, що регулярна звітність посилює зв`язок народного депутата з громадою та сприяє його позитивному іміджу під час наступних виборчих кампаній.

18 06 2017 Kharkiv trening 3

По завершенню тренінга один з учасників, депутат Нововодолазької селищної ради Костянтин Лиганенко, відзначив: «Тренінг зі звітування депутатів, який організувала ОПОРА Хакрів, був дуже насиченим та цікавим! Перш за все сподобався підхід до організації - всі моменти були якісно прораховані. По-друге, було цікаво, презентації містили всю необхідну інформацію, організатори дуже приємні, все було в активному ритмі, презентації від кожної групи, тести, невеличкі дебати - все це зробило дуже якісну подію. Дякую організаторам за такий захід! Для себе отримав те, що очікував, а саме - як взагалі відбувається звітування депутата ВР перед виборцями, які існують законопроекти, щодо врегулювання цього питання та які бувають норми звітування у країнах ЄС та не тільки».

Захід відбувся за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

18 06 2017 Kharkiv trening 4

За коментарями звертайтеся:

Катерина Мінкіна, громадська консультантка ОПОРИ в Харківській області

тел.: 0665597566, 0983999817

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.