Веб-сайти мажоритарників Одещини: хто і для чого

 

Народні депутати для інформування про свою діяльність можуть використовувати власні веб-сайти. Втім сама наявність веб-сайту ще не гарантує ефективної комунікації. Одеські мажоритарники демонструють різну активність в використанні такого інструменту, а в деяких сайт взагалі відсутній.

 Найбільш активно ведуть свої офіційні сайти депутати Сергій Ківалов, Антон Кіссе, Олександр Пресман та Олександр Урбанський.

Так, на сайті Сергія Ківалова (В.О. 135) постійно оновлюється інформація стосовно діяльності депутата в окрузі, роботи в парламенті та участі у соціальному житті міста. Також наявна адреса приймальні та графік її роботи, посилання на офіційні сторінки нардепа в соцмережах. Проте не реалізована можливість зворотного зв’язку з народним обранцем.

На офіційному сайті Антона Кіссе (В.О. 142) періодично оновлюється актуальна інформація. Найчастіше публікуються новини про роботу депутата в окрузі, участь у святкових заходах, дитячих конкурсах та інформація про роботу з районними партійними організаціями. Наявна інформація про адреси всіх приймалень, є можливість звернутись до нардепа у формі он-лайн приймальні через сайт, розміщено посилання на профайли у 5 соцмережах. Також на сайті публікується інформація стосовно депутатів Одеської обласної ради, які входять у фракцію партії «Наш Край» (Антон Кіссе є співголовою партії). 

Офіційний сайт Олександра Пресмана (В.О. 139) також постійно оновлюється актуальною інформацією. Найбільш поширена практика — публікування новин щодо активності нардепа в окрузі: привітання зі святами, публічні заходи. Рідше публікується інформація щодо парламентської діяльності мажоритарника. Наявна можливість зворотного зв’язку у режимі он-лайн та посилання на профайли у 6 соцмережах.

На офіційному сайті народного обранця Олександра Урбанського (В.О. 143) також розміщено посилання на профайли у 5 соцмережах, графік роботи приймалень в окрузі. Постійно оновлюються новини про діяльність нардепа в окрузі та в Парламенті. Можливість звернутись до нардепа безпосередньо через сайт відсутня. У той самий час, нардеп єдиний з одеських мажоритарників використовує веб-сайт для регулярного звітування: раз на місяць розміщується відео-звіт про активність нардепа в виборчому окрузі.

Офіційний сайт Геннадія Чекіти (В.О. 134) використовується не так активно в порівняні з колегами. Так на сайті є можливість подати заявку на прийом та дізнатися адресу приймальні. Розділи на сайті не наповнені інформацією, а новини не оновлювались більше року. Остання вийшла 23 січня 2015 року.

Офіційний сайт Віталія Барвіненко (В.О.141) також практично не використовується. На сайті можна лише дізнатися про отримання нардепом посади у Європарламенті. Відсутній зворотній зв’язок, посилання на профайл у будь-якій соцмережі, графік та адреса приймальні. Фактично веб-сайт не використовується.

На офіційному сайті Едуарда Матвійчука (В.О. 133) останні новини були опубліковані в грудні 2015 року. На сайті було опубліковано звіт про рік роботи депутата. У блоці “контакти” вказана лише адреса електронної пошти, також є посилання на профайли у 3 соцмережах.

Також неактивно використовується офіційний сайт Дмитра Голубова (В.О. 136). На сайті депутата є форма для зворотного зв’язку, посилання на про файли в соціальних мережа, коротка інформація про нардепа. Новинні матеріали не оновлювався з жовтня 2014 року.

У народних депутатів Василя Гуляєва (В.О. 140), Леоніда Клімова (В.О. 137) та Івана Фурсіна офіційні сайти відсутні.

Таким чином, лише 4 нардепи активно використовують офіційні сайти, ще 3 депутати проявляли періодичну активність, та розмістили на них корисну для виборця інформацію. Ще 5 народних обранців Одещини не використовують веб-сайти для взаємодії з виборцями.

За коментарями звертайтеся:
Анастасія Матвієнко, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Одеській області
тел. 097 356 58 35, email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.