Лише п’ять мажоритарників Одеської області виступали в парламенті протягом поточного скликання

Одеські нардепи не надто активно користуються своїм правом виступу з парламентської трибуни. З 11 мажоритарників області протягом поточного скликання виступали перед своїми колегами лише п’ятеро. Пропонуємо ознайомитись зі змістом проблем, на які одеські парламентарі намагались привернути увагу в своїх виступах у Верховній Раді.

Народний депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Дмитро Голубов (В.О. 136) за період роботи у Верховній Раді VIII скликання чотири рази брав слово для виступу. При чому активно нардеп почав виступати лише з кінця 2015 року, а тематика виступів Дмитра Голубова присвячена виключно критиці діяльності голови Одеської ОДА.

Угрудні 2015 року парламентарій від Одеси з трибуни повідомив своїм колегам, що «грузинське хакерське угрупування «Хінкалі» оприлюднило документи, згідно з якими, за словами Дмитра Голубова, Михеїл Саакашвілі та його команда витрачають гроші Фонду реабілітації воїнів АТО на власні потреби. «За ці гроші вони влаштовують собі бенкети, купують дорогі автомобілі, викликають співачок з Риму, викликають співачок з Тбілісі для розважальних заходів і багато іншого. Витрачають гроші на власний піар» - заявив Дмитро Голубов.

Також народний депутат звинуватив у корупції очільника УВС в Одеській області Георгі Лорткіпанідзе – за словами депутата, начальник обласного управління МВС сплачував свої перельоти з вищезгаданого фонду. Дмитро Голубов вимагав від антикорупційного прокурора розібратися з даними фактами: «І я вимагаю від нового антикорупційного прокурора негайно розібратися з даним фактом і відсторонити цього чиновника з посади. Тому що це прямий факт корупційного правопорушення. Ця людина займатиметься чистками в міліції? Які чистки? Які реформи? Рекетири чортові! Хабарники! Вори у законі!».

Через два тижні Дмитро Голубов, виступаючи з трибуни парламенту, знову звинуватив команду Саакашвілі в корупції. Так, нардеп, посилаючись на хакерську групу «Хінкалі», заявив, що держчиновники щомісячно отримують незаконні надбавки до зарплатні: «…від 442 доларів до 2 тисяч 377 доларів щомісячно отримують лояльні до грузинської команди чиновники». За словами нардепа, очільник Одеської ОДА Михеїл Саакашвілі витрачає великі кошти там, де цього можна не робити: «Більш того, ці гроші роздаються в адміністративному центрі, місяць оренди якого обходиться для бюджету області в 200 тисяч доларів, коли у нас є готова відремонтована будівля, яка обходиться в одну гривню на рік! 200 тисяч доларів чи одна гривня на рік!»

Наприкінці січня поточного року Дмитро Голубов продовжив з трибуни парламенту звинувачувати Михеїла Саакашвілі і його команду в корупції. Знову посилаючись на хакерів «Хінкалі», нардеп заявив, що Михеїл Саакашвілі безкоштовно виділив «крупній одеській будівельній фірмі» 75 соток землі, що належать Міністерству оборони, в елітному районі Одеси. Натомість, за словами Дмитра Голубова, сам Михеїл Саакашвілі отримав від будівельної компанії трьохкімнатну квартиру, а його заступник Володимир Жмак і заступник Генерального прокурора Давид Сакварелідзе отримали по двокімнатній квартирі в елітному будинку. «За найскромнішим підрахунком вартість цих квартир близько 1 мільйону доларів без ремонту. А ремонт зараз йде там повним ходом», - заявив Дмитро Голубов.

Через кілька днів Дмитро Голубов, виступаючи з трибуни, повідомив, що депутати однієї з райрад висловили недовіру голові РДА, який був призначений за конкурсом, проведеним командою Михеїла Саакашвілі. Традиційно депутат звинувачував у корупції очільника Одеської ОДА: «А на що надіявся грузинський диктатор, коли його підлеглі розсилають усім крупним платникам податків регіону листи, в яких вимагають 1, 2, 5 мільйонів гривень для їх «общака»?». За словами нардепа, ці побори здійснюються задля фінансування виборів в Грузії.

У члена депутатської групи «Воля народу» Івана Фурсіна (В.О. 138) в активі один виступ. Нардеп від імені Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності з трибуни парламенту представив рішення комітету щодо законопроекту відносно розбудови інституційної спроможності НБУ, який подав Президент України: «… під час обговорення законопроекту на засіданні комітету виникла конструктивна дискусія щодо окремих його положень. Внаслідок чого було прийняте рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України», - зазначив нардеп.

Член депутатської групи «Партія «Відродження» Василь Гуляєв (В.О. 140) чотири рази виступав з трибуни парламенту. У вересні 2015 року з місця закликав колег підтримати законопроект, яким передбачається виключення з Земельного кодексу положень, які дозволяють передавати у користування земельні ділянки державної та комунальної власності без проведення земельних торгів. «Так що потрібно і цей закон підтримувати, і закон 1159 обов’язково вносити й приймати. Тому що ніколи сільський голова не віддасть землю проти громади, тому що проти нього повстане громада, і він муситиме відзвітуватися», - заявив Василь Гуляєв.

Через місяць нардеп також закликав своїх колег підтримати проект постанови щодо вшанування учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи: «На жаль, всі вже… багато-хто забули 1986 рік, коли це все відбулося і багато людей, дійсно, немає. І це… цей проект постанови, дійсно, який потрібен для тих людей, були там. Там, в основному, всі були і залишились героями, які захищали тоді Україну, і це дуже необхідно. І я прошу, щоби всі депутати проголосували. І прийняти це. Це для чорнобильців буде велика підмога».

У лютому 2016 року Василь Гуляєв від імені групи «Партія «Відродження» заявив про підтримку всіх законів, які будуть спрямовані на подальше існування професійно-технічної омвіти. Також нардеп зауважив на необхідності повернення норми про фінансування ПТУ з держбюджету: «Група «Партії «Відродження» буде підтримувати усі закони, які будуть прийняті щодо ПТУ, але звичайно хотілося б, щоб знову повернули з державного бюджету, тому що сьогодні обласні бюджети теж як би це не потягнуть. І ми вважаємо, що звичайно була допущена і зроблена така помилка, і цю помилку треба виправляти».

Через кілька тижнів Василь Гуляєв знову від імені групи «Партія «Відродження» заявив, що їхня група підтримає постанову щодо звернення до міжнародних організацій та іноземних парламентів відносно заручників, що утримуються бойовиками в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також поскаржився на малу кількість народних депутатів у сесійній залі: «Група наша, звичайно, буде підтримувати цю постанову. Але, звісно, як вже всі тут говорять, коли такі важливі закони приймаються, постанови приймаються, в залі, практично, нема людей».

Ще один представник групи «Партія «Відродження» Віталій Барвіненко (В.О. 141) у березні 2015 року заявив, що у їхньої депутатської групи є ряд поправок до проекту змін до закону «Про акціонерні товариства» відносно виплати дивідендів акціонерним товариствам: «Хочу сказати, що є ряд поправок, які підготовлені від групи «Відродження» і просили підтримати процедуру і регламент».

Найактивніше у Верховній Раді виступає Антон Кіссе (В.О. 142), який також входить до депутатської групи «Партія «Відродження». Парламентар за час поточного скликанні виступав вже дев’ять разів.

Так, на пленарному засіданні 12 грудня 2014 року нардеп мав виступив двіччі. У першому виступі Антон Кіссе запитав у Міністра оборони Степана Полторака чи відповідає дійсності інформація про передислокацію батальйону десантників з міста Болград Одеської області, а також попросив створити спеціальну групу задля розгляду використання полігону Тарутинський (Одеська область).  Вдруге Антон Кіссе виступав вже з трибуни, де приділив увагу двом проблемам: закликав парламентарів створити слідчу комісію щодо розслідування трагічних подій, які відбулись в Одесі 2 травня 2014 року, а також зауважив, що перед прийняттям бюджету на 2015 рік спочатку потрібно передати повноваження на місця: «Я думаю, що прийняття бюджету необхідно все ж таки розглянути питання про передачу повноважень, а потім розглядати бюджет».

На початку квітня 2015 року Антон Кіссе з місця закликав колег врахувати поправки (підготовлені групою депутатів) до закону, який регулює правовідносини у сфері реалізації та експорту лісоматеріалів: «Я прошу ще раз уважно розглянути це питання, тому що ціла галузь лісгоспів залишиться без зарплат. Ці лісгоспи сьогодні займаються питаннями посадки дерев і вирішенням багатьох питань. Я прошу повернутися до цієї поправки і проголосувати».

Через два місяця Антон Кіссе знову двіччі виступив на одному пленарному засіданні. З місця депутат звернувся до Прем’єр-Міністра Арсенія Яценюка з проханням відправити на південь Одеської області групу спеціалістів для проведення роз’яснювальної роботи щодо методики добровільного об’єднання громад, розробленої Кабінетом Міністрів. А з трибуни депутат вже коментував відповідь Прем’єра на своє питання. Нардеп наголосив на тому, що представники профільного міністерства повинні виїхати в регіони і проводити роз’яснювальну роботу. Також Антон Кіссе зауважив важливість прийняття перспективних планів об’єднання громад виходячи з побажань самих громад і врахування етнічного фактору: «Підемо далі, якщо говорити про питання, пов’язане з міжнаціональним складом, а мій регіон, а конкретно виборчий округ як ніхто інший відрізняється компактністю проживання міжнаціональних меншин. А чітко записано в законі, в статті 4 пункту 4: «З врахуванням, в тому числі з етносом, який проживає», але в методиці Кабінету Міністрів, на жаль, слово «етность» зникло».

Двічі Антон Кіссе виступив в липні 2015 року. На початку місяця від імені групи «Партія «Відродження» депутат повідомив, що їхня група буде підтримувати призначення Василя Грицака на посаду Голови СБУ. Пізніше, під час обговорення змін до бюджету на 2015 рік в частині реконструкції доріг в Одеській, Львівській і Волинській областях, закликав проголосувати ці зміни, адже вони покликані розпочати ремонт надважливої для Одеської області траси Одеса-Рені на Бухарест: «Я переконливо прошу від імені всіх депутатів від Одещини проголосувати у другому читанні запропонований проект Президентом України Петром Порошенко. Прошу поставити питання на голосування».

18 лютого 2016 року Антон Кіссе знову мав два виступи під час одного пленарного засідання. У першому виступі депутат зауважив, що необхідно приймати зміни до бюджету в частині компенсації пільгового проїзду окремих категорій громадян, але звернув увагу на недосконалість механізму розподілу коштів і контролю за ним: «Але, разом з тим, я прошу звернути увагу на наступне. Розподіл цих коштів, і яким чином це контролюється, дуже багато нарікань по взаєморозрахунках, дуже багато незадоволення людей по обслуговуванню. Я думаю, що це питання вимагає більш комплексного розгляду».

У другому виступі Антон Кіссе зауважив, що новий закон про освіту приймати необхідно, але потрібні доопрацювання: «Ми повинні чітко там визначити право вивчення рідних мов в місцях компактного проживання тих або інших національностей».

Позафракційні Едуард Матвійчук (В.О. 133) і Сергій Ківалов (В.О. 135), члени фракції «Блок Петра Порошенка» Геннадій Чекіта (В.О. 134) і Олександр Урбанський (В.О. 143), члени депутатської групи «Партія «Відродження» Леонід Клімов (В.О. 137) і Олександр Пресман (В.О. 139) ще жодного разу не робили змістовних виступів у Верховній Раді поточного скликання.

За коментарями звертайтеся:
Анастасія Матвієнко, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Одеській області
тел. 097 356 58 35, email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі