Політична мапа одномандатного виборчого округу № 139 (Одеська обл.)

Політична мапа одномандатного виборчого округу № 139 (Одеська обл.)

Опис одномандатного виборчого округу

Адміністративно-територіальні одиниці округу

До складу виборчого округу входить Роздільнянський, Великомихайлівський, Фрунзівський райони, частина сіл Біляївського району та Комінтернівського району, декілька вулиць Одеси, а також місто обласного значення Южний. На території округу проживає орієнтовно 172 тис. виборців.

Соціально-економічна структура округу

На території виборчого округу в м. Южний розташоване найбільше промислове підприємство Одеської області – ПАТ «Одеський припортовий завод», який спеціалізується на виробництві та перевантаженні аміаку й карбіду, виробництві добрив. Підприємство перебуває в державній власності. Також у місті розташоване ДП Морський торговий порт «Южний». Порт має розвинену інфраструктуру для обслуговування великовантажних суден. Зокрема, в місті розташована одна з найбільших стивідорних компаній «ТрансІнвестСервіс». Також в Южному базується потужний виробник та перевантажник тропічних олій ТОВ «Дельта-Вілмар ЛТД», засновником якої є сингапурська Delta-Wilmar PTE Limited. Стрімкий розвиток промисловості в місті зумовлює високий рівень життя: в місті найбільша номінальна заробітна плата (за підсумками 2014 року – 6 737 грн) та один з найнижчих рівнів безробіття в області. В Роздільнянському районі розташовані виробничі потужності групи компаній «Хлібна Гавань» (виробництво комбікормів, послуги елеватора, вирощування зернових культур). Серед інших крупних промислових підприємств району – ТОВ «Біоіл Україна» (олія, рослинні жири), ТОВ СП «Вітмарк Україна» (соки), філія Одеського заводу дитячого харчування, ТОВ «Агротрейд-Юг» (корми для тварин). Однак більшість населення району задіяна в сільському господарстві, орієнтованому на виробництво зернових культур та плодоовочевих культур. Важливою складовою, що впливає на економічний розвиток району є також розташування на перетині важливих залізничних транспортних шляхів: м. Роздільна є великим сортувальним залізничним вузлом. Не останній вплив на економіку району має прикордонний статус (межую з невизнаною ПМР). Номінальна заробітна платня в районі в 2014 році близька до середньої в області – 3 536 грн.

Великомихайлівський та Фрунзівський райони, де проживає більшість виборців округу – одні з найбільш депресивних в Одеській області. В районах відсутня, або практично відсутня промисловість. У Фрунзівському районі за підсумками 2014 року взагалі не працювали промислові підприємства. У Великомихайлівському районі працює декілька невеликих фізичних осіб-підприємців. Сільське господарство є неінтенсифікованим, енергозатратним та дрібним (на території районів відсутні великі сільськогосподарські підприємства). Депресивний стан розвитку економіки відображається на рівні життя населення: у Великомихайлівському районі номінальна заробітна платня в 2014 році становила 2 208 грн, в Фрунзівському – 2 025 грн. Найбільш актуальними проблемами в окрузі залишається високий рівень безробіття, трудова міграція, старіння населення. Для всіх районів округу актуальними залишаються також проблеми аварійного стану інфраструктури ЖКГ, значний знос дорожнього покриття, відсутні можливості до стовідсоткового охоплення населення дошкільною освітою, а також незаконна міграція з сусіднього Придністров’я.

 Суспільно-політична ситуація в окрузі

У районних, міських та селищних радах виборчого округу більшість депутатів фактично залишаються членами Партії регіонів. Тенденцією з середини 2014 року є відмова від позиціювання себе з вказаною політичною силою більшістю депутатів місцевих рад. У той же час юридично припинення членства у вказаній політичній силі не відбулось за відсутністю діючих осередків Партії регіонів у виборчому окрузі. Така ж тенденція прослідковується й щодо керівників органів місцевого самоврядування та органів влади. Окрім представників Партії регіонів в Южненській міській раді з 32 депутатів 6 представляють Народну партію, 2 – партію «Жінки за майбутнє», 2 – ВО «Батьківщина» і по одному – «Фронт Змін», Компартію України та «Сильну Україну». Міський голова – член Народної партії. В Роздільнянській міській раді з 32 депутатів шестеро є членами Народної партії й по одному депутату-члену Соціалістичної партії та партії «Наша Україна». В раді станом на початок квітня 2015 року діє лише одна фракція – Народної партії, яка складається з семи депутатів. Мер міста де-юре членство в Партії регіонів не зупиняв, проте з партією себе наразі не асоціює. В Роздільнянській районній раді на початок квітня 2015 року зареєстровано 2 фракції: Партії регіонів, яка налічує 13 депутатів, а також «Народної партії», яка налічує 9 депутатів. У Фрунзівській районній раді зареєстрована лише одна фракція – Партія регіонів, до якої станом на початок квітня 2015 року входить 6 депутатів. Інші депутати є позафракційними. У Фрунзівській селищній раді фракції відсутні. Щодо поточної партійної приналежності – 16 представляють Партію регіонів, 2 – партію «РОДИНА», по одному – Партію пенсіонерів України, КПУ та Народну партію. У Великомихайлівській районній раді зареєстровано фракції «Нашої України» (9 депутатів), Народної партії (п’ять депутатів) та «За зміни на Великомихайлівщині» (3 депутати).

У Великомихайлівському та Роздільнянському районах обов’язки голів РГА виконують заступники, оскільки нових голів РГА вже протягом року досі не призначено. Лише в Фрунзівській РГА було призначено нового голову. В усіх РГА реальної зміни керівного складу з 2014 року так і не відбулось, оскільки керівництво органами виконавчої влади виконують ті ж особи, що призначались на посади ще за часів президентства В. Януковича.

Політична активність на більшій території в окрузі практично відсутня. Осередки партій, представників яких було обрано до місцевих рад у 2010 році, не працюють або практично не проявляють активності. Виняток становить лише місто Южний, в якому осередок партії «Фронт Змін», а наразі – «Народного Фронту», на чолі з Олександром Горіним (кандидатом у народні депутати  на виборах 2012 та 2014 років)  не припиняє достатньо активної суспільно-політичної діяльності. Олександр Горін наразі виконує обов’язки голови Кремінської РДА Луганської області після звільнення з цієї посади одесита Олександра Сомова в лютому 2015 року.

Водночас активну діяльність в окрузі розгорнула партія «Опозиційний блок». А інші парламентські партії в окрузі активності практично не проявляють.

Громадянське суспільство округу в цілому слаборозвинене. Проте з загальної тенденції виділяються знову ж таки місто Южний, в якому з 2014 року діє доволі активний неформальний рух учасників «Євромайдану», а також волонтерський рух «Армія – Help». Окрім того, діє ряд активних організацій соціально-культурної направленності. В Роздільній діє організація «Громада Роздільнянщини», яка займається допомогою мобілізованим, а також вимушеним переселенцям. Ця організація також з’явилась на початку 2014 року. Активний рух «Євромайдану» в 2014 році з’явився також на невеликій за розміром прибережній частині виборчого округу, яка адміністративно входить до Комінтернівського району.

 Медійна ситуація у виборчому окрузі

Крім національних телеканалів, виборчий округ охоплений трансляцією обласної державної телерадіокомпанії та газети обласної ради. У той же час Великомихайлівський, Роздільнянський та Фрунзівський райони, які складають приблизно 90 % території виборчого округу, відзначаються нерозвиненим медіапростором: у районах видаються лише газети районної ради, а інші ЗМІ, які спеціалізуються на місцевій специфіці – практично відсутні. Лише в лютому поточного року в Великомихайлівському районі почав трансляцію кабельний телеканал ВМ СТБ «ЦЕНТР», направлений на висвітлення локальних подій. Фінансування телеканалу здійснює Олександр Пресман за інформацією його офіційного сайту. Офіційним власником телеканалу є керівник місцевого відділення ПАО «Укртелеком» у Великомихайлівському районі. В Роздільнянському районі транслюється одеський телеканал «Здоров’я», а також є Інтернет-ЗМІ, орієнтоване на місцеву специфіку – «Роздільна-Інфо».

Розвиненіший меда-простір на незначній частині виборчого округу. В м. Южний транслюється міський комунальний телеканал «МіГ», незалежний приватний телеканал «Вільна хвиля», а також більшість одеських телеканалів. В Южному також діє два незалежних Інтернет-ресурси: «Южний-онлайн» та «Репост», новинний контент яких присвячено переважно міській тематиці. На території населених пунктів Комінтернівського району, які входять до виборчого округу № 139, транслюється більшість рейтингових одеських телеканалів, а також приватний телеканал Комінтернівське районне телебачення. З початку 2015 року видається приватна газета «Вісник Комінтерново», яка в розширеному форматі висвітлює поточні події в Комінтернівському районі на однойменному Інтернет-ресурсі.

Роль національних меншин у територіальних громадах округу

У Великомихайлівському районі є декілька населених пунктів, в яких компактно проживають росіяни, роми, а також болгари. Загальна частка росіян у складі населення району становить 14 %, болгар – 1 %, ромів – менше 0,5 %. На решті території округу місця компактного проживання національних меншин відсутні, хоча в цілому регіон є багатонаціональним. Зокрема, на території того ж Великомихайлівського району проживає понад 3,8 % молдован, на території Фрунзівського – близько 6 %, на території Роздільнянського – близько 5 %. У Великомихайлівському районі функціонує 5 шкіл з російською мовою викладання, 2 школи з молдавською та 1 з болгарською. В інших районах школи із національною мовою викладання відсутні. Не зважаючи на різноманіття національного складу округу, представники національних менших не ведуть активної громадської, а тим паче політичної діяльності з точки зору захисту інтересів національно-культурних груп, представниками яких вони є.

Дані про народного депутата України

Політична історія народного депутата України

Олександр Семенович Пресман, народився 10 квітня 1961 року у м. Київ. Вищу освіту отримав в Київському інженерно-будівельному інституті за кваліфікацією інженер-сантехнік. Був народним депутатом Верховної Ради VII cкликання, обраним від Партії регіонів у цьому ж виборчому окрузі (в.о. № 139). До обрання народним депутатом Верховної Ради попереднього скликання, за офіційною біографією місцем роботи зазначено громадську організацію «Волейбольний клуб Дженестра», в якому Олександр Пресман обіймав посаду президента.

У 2010 році Олександр Пресман був обраний депутатом Одеської обласної ради від Партії регіонів. З вказаної партії народний депутат вийшов у 2014 році.

На позачергових виборах до Верховної Ради брав участь в якості самовисуванця. Основним конкурентом народного депутата був самовисуванець Дмитро Пеструєв.  

 Бізнес-інтереси народного депутата України

Офіційні відкриті дані щодо бізнесових інтересів, які б не заперечував сам Олександр Пресман, відсутні. Водночас журналісти з ім’ям народного депутата пов’язують компанії, які займаються постачанням продуктів харчування для загальноосвітніх закладів та інтернатів м. Одеса та області. ТОВ «Біт-Юг», яку ЗМІ пов’язують з Олександром Пресманом, до 2014 року вигравало більшість тендерів на закупівлю продуктів для організації шкільного харчування в Одесі, в тому числі продаючи продукти харчування по неконкурентних цінах.

Окрім того, народного депутата ЗМІ активно пов’язують з кримінальними угрупуваннями 90-х років 20 століття. Сам Олександр Пресман не заперечує зв’язку з одеським «кримінальним авторитетом» Антимосом

Особливості професійної («неполітичної») кар’єри народного депутата України

В офіційній біографії народного депутата зазначено, що Олександр Пресман в період з 1983 до 1992 року пройшов шлях від майстра СУСТР 19, СМУ 16, прораба, а потім начальника ділянки і головного диспетчера Міннафтогазбуду, заступника УПТК Східінтертрубопровідуд та голови наглядової ради «Зимовий сад». Відомості про професійну діяльність з 1992 по 2011 рік у поточній версії офіційної біографії Олександра Пресмана відсутні. В той же час у більш ранніх версіях біографій народного депутата зазначалось, що в період з 1992 рік по 1998 рік він працював в «приватних структурах». З 2011 року — Президент волейбольного клубу «Джинестра».

Окрім того, згідно з офіційною біографією, з 1998 по 2005 рік був помічником-консультантом народного депутата України (Віктора Розвадовського, безпартійного члена фракції «Солідарність»), консультантом Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією. В 2005–2006 роках – помічник Міністра транспорту та зв’язку,  в 2009–2010 роках – помічник-консультант народного депутата (Олександра Волкова, члена партії та фракції Партії регіонів) . У 2010 році був обраний депутатом обласної ради від Партії регіонів, в обласній раді став заступником керівника фракції.

Особливості взаємодії народного депутата України із місцевою елітою

Наразі зв’язки народного депутата з органами влади на рівні області значно послабшали в порівнянні з часами президентства В. Януковича, втім, говорити про повну відсутність зв’язків в обласних органах влади також неможливо. Окрім того, народний депутат зберігає вплив на районні державні адміністрації округу та районні ради. Також зберігає вплив на «залишки» активу Партії регіонів у виборчому окрузі.

Медіавпливи народного депутата України

Народний депутат фінансово підтримує діяльність телеканалу ВМ СТБ «Центр», який транслюється на території Великомихайлівського району. Лояльним до народного депутата можна вважати одеський кабельний телеканал «Здоров’я». Також, за рахунок налагоджених зв’язків з районними державними адміністраціями та районними радами свого виборчого округу, має можливість безперешкодно розповсюджувати необхідну інформацію в комунальних газетах. Особливо це актуально для Роздільнянського, Великомихайлівського та Фрунзівського районів, де районні комунальні газети залишаються чи не єдиним джерелом місцевої інформації.

Попередній зріз активності народного депутата України

Створення та функціонування постійно діючої громадської приймальні народного депутата України у виборчому окрузі 

Офіційний сайт народного депутата повідомляє про роботу 6 приймалень, втім вдалося отримати підтвердження про роботу лише однієї приймальні в м. Южний за адресою Леніна, 19/3.  Задекларовані адреси інших приймалень такі: в смт Фрунзівка – вул. Леніна, 71; в смт Великомихайлівка – вул. Леніна, 130; в м. Роздільна – віл. Леніна, 26а; в смт Комінтерново – вул. Центральна 33, каб № 9; в с. Іллінка (Біляївський район) вул. Кірова, 8, каб. № 1. Прийом виборців здійснюють працівники приймалень. Інформування про роботу приймалень відбувається через місцеві друковані ЗМІ, а також за допомогою офіційного сайту народного депутата.

 Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Помічники та працівники приймальні Олександра Пресмана проводять достатньо активну діяльність у виборчому окрузі від його імені. Ця активність може бути охарактеризована як благодійна. Зокрема, від імені народного депутата здійснюються ремонтні роботи соціальних установ та інфраструктурних об’єктів, закупівля техніки та обладнання, організовується оздоровлення дітей, страхування дітей від нещасних випадків, привітання зі святами тощо. Однак підтвердження того, що народний депутат особисто бере участь у таких заходах – відсутні.

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

Народний депутат приєднався до законодавчої ініціативи про створення «вільної (спеціальної) економічної зони Порто-Франко» (№ 1731) та пов’язаних з цим законопроектом пропозицій щодо внесення змін у Митний кодекс (№ 1732) та Податковий кодекс (№ 1733). Законопроектами пропонується створення вільної економічної зони на території Одеської області. Згідно з законодавчою ініціативою, орган управління ВЕЗ створюється та затверджується обласною радою, в повноваження цього органу пропонується включити розпорядження комунальним майном області, а також земельними ресурсами. Суб’єктам, які будуть впроваджувати «інвестиційні проекти» на території ВЕЗ пропонується надати суттєві податкові та митні пільги. Запропоновані законопроекти профілю Комітету, до якого входить народний депутат, не відповідають. Передвиборчій програмі зазначені законопроекти також не відповідають.

Депутатських запитів Олександр Пресман не подавав.

Звітування депутата за результатами 100  днів діяльності  

Про свою діяльність народний депутат не звітував.

Присутність народного депутата України у ЗМІ

Благодійні ініціативи народного депутата достатньо широко висвітлюються в комунальних ЗМІ виборчого округу (газети районних рад, комунальне телебачення м. Южного МіГ, одеський телеканал «Здоров’я»). Зазначені матеріали носять ознаки «джинси». 

ТАБЛИЦІ-ДОДАТКИ ДО ПОЛІТИЧНИХ МАП

ОКРУГ № 139

Таблиця 1: Партійність керівників органів влади

АТО (область, місто, район) Голова Держадміністрації (обласної,  районної, міської) Голова Ради (обласної, районної, міської) Примітки
ПІП голови Партійність голови ПІП голови Партійність голови
Одеська область Палиця Ігор Петрович Безпартійний Шмушкович Михайло Володимирович Блок Петра Порошенко  
Роздільнянський район т.в.о. Голови РДА Євтушок Ольга Василівна невідомо Голова Роздільнянської районної ради Крилов Сергій Миколайович Партія регіонів Інформація про поточну партійну приналежність т.в.о. Голови РДА та  районної ради відсутня у відкритому доступі, партійність голови райради вказана станом на 2010 рік.
м. Роздільна N/A N/A Голова Роздільнянської міської ради (Роздільнянський міський голова) Шовкалюк Валерій Олександрович Партія Регіонів Партійність вказана станом на 2010 р. Наразі не асоціює себе з партією, проте не має можливості подати заяву про вихід з партії за відсутністю доступу до місцевого осередка
Великомихайлівський район т.в.о. Голови Голоколєнцев Віктор Іванович невідомо Гірін Віталій Іванович Партія регіонів Інформація про поточну партійну приналежність т.в.о. Голови РДА та  районної ради відсутня у відкритому доступі, партійність голови райради вказана станом на 2010 рік.
Смт. Великомихайлівка N/A N/A Голова Великомихайлівської селищної ради/ Великомихайлівський селищний голова — Жарська Тетяна Володимирівна КПУ  
Фрунзівський район Стебловський Ігор Іванович невідомо Паровенко В’ячеслав Леонідович Безпартійний Інформація про поточну партійну приналежність т.в.о. Голови РДА та  районної ради відсутня у відкритому доступі, партійність голови райради вказана станом на 2010 рік.
Смт. Фрунзівка N/A N/A Голова Фрунзівської селищної ради/Фрунзівська селищна голова — Пустова Тетяна Анатоліївна ПР Інформація про актуальну партійну приналежність селищного голови відсутня в відкритому доступі. Партійність вказана станом на 2010 рік.
АТО (місто обласного підпорядкування) Міський голова Секретар ради Примітки
ПІП голови Партійність голови ПІП секретаря Партійність секретаря  
м. Одеса Труханов Геннадій Леонідович Безпартійний Бриндак Олег Борисович «Довіряй ділам» Актуальна інформація про партійність Одеського міського голови відсутня в відкритих джерелах. Партійність вказана на момент обрання міським головою (травень, 2014)
Южний Новацький Володимир Миколайович Народна партія Любівий Дмитро Валерійович Партія регіонів Інформація про партійність міського голови та секретаря міської ради відсутня у відкритому доступі. Надана інформація станом на 2010 рік.

 Таблиця 2:  Партійний та фракційний склад місцевих рад округу № 139

Назва ради (обласна, міська, районна) Назва фракції/групи Чисельність фракції/групи    Примітки
1. Роздільнянська районна рада Фракція Партії регіонів 13  
Фракція Народної партії 9  
2. Роздільнянська міська рада Фракція Народної партії 7  
3. Фрунзівська районна рада Фракція Партії регіонів 6  
4. Фрунзівська селищна рада Фракції або депутатські групи в раді не зареєстровані    
5. Великомихайлівська районна рада Фракція «Наша Україна» 9  
Фракція Народної партії 6  
Фракція «За зміни на Великомихайлівщині» 3  
6. Великомихайлівська селищна рада Фракції або депутатські групи в складі ради не зареєстровані    
7. Комінтернівська районна рада Фракція Партії Регіонів 29  
Фракція Жінки за майбутнє 9  
9. Біляївська районна рада Фракція Партії регіонів 37  
Фракція «Батьківщина» 6  
Фракція Народної партії 7  
Сильна Україна 5  
Депутатська группа «Оппозиційний блок» 5  
11. Южненська міська рада Фракція Народної партії 5  
Депутатська група Опозиційний блок 16  
Депутатська група «Южний — наш дім» 8  
12 Одеська міська рада Фракція Партії регіонів 7  
Фракція «Компартія України» 4  
Фракція «РОДИНА» 11  
Фракція «Зелена Одеса» 3  
Фракція Політичної Партії «Фронт Змін» 4  
Депутатська група «За Європейську Одесу» 9  
Депутатська група політичної партії «УДАР Віталія Кличка» 6  
Депутатська група «Сильна Україна» 6  
Депутатська група «Українська морська партія Сергія Ківалова» 10  
Депутатська група «ДОВІРЯЙ ДІЛАМ» 42  
13. Одеська обласна рада Фракція Партії регіонів 13  
Фракція Народної партії 12  
Фракція «Батьківщина» 4  
Фракція Політичної Партії «Фронт Змін» 6  
Фракція Соціалістичної партії України 5  
Фракція Компартії України 3  
Фракція партії «РОДИНА» 2