Держсубвенції та одеські мажоритарники: як нардепи бачать свою роль у виділенні коштів

Держсубвенції та одеські мажоритарники: як нардепи бачать свою роль у виділенні коштів

У 2017 році Одеська область отримала 82 млн 755 тис. 375 грн субвенцій на 159 об’єктів. Натомість у 2016 році об’єктів було майже на сотню більше, а грошей – більш ніж на третину – 269 об’єктів та 148 млн грн відповідно. Така тенденція є нетиповою для країни, адже в більшості областей і кількість об’єктів, і суми значно зросли. Експерти Громадянської мережі ОПОРА проаналізували виділені на регіон субвенції.

Експерти Громадянської мережі ОПОРА проаналізували Додаток 1 до розпорядження Кабміну від 27 вересня 2017 року № 689-р «Розподіл у 2017 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між місцевими бюджетами за об’єктами (заходами)» і порівняли об’єкти субвенції в рамках меж виборчих округів одеських мажоритарників. Згідно з розпорядженням уряду, Одеська область отримала субвенції з державного бюджету на 159 об’єктів загальною сумою 82 млн 755 тис. 375 грн.

Кількість і сума

134-й виборчий округ, розташований у Малиновському районі Одеси, є лідером за кількістю об’єктів, на які виділялася субвенція із державного бюджету в 2017 році, обранцем якого виступає Геннадій Чекіта. На 137-й округ Леоніда Клімова виділили кошти на фінансування 23 об’єктів, 139-й Олександра Пресмана – 17, 138-й Івана Фурсіна – 16, 142-й Антона Кіссе – 12, 143-й Олександра Урбанського – 11, 140-й Василя Гуляєва – 7, 135-й Сергія Ківалова – 4, 136-й Дмитра Голубова – 3, 141-й Віталія Барвіненка – 1. У 133-й окрузі Едуарда Матвійчука (Київський район Одеси) не фінансувався жоден об’єкт за рахунок субвенції із держбюджету.

За відношенням до кількості об’єктів, суми виділених коштів відображають наступну картину. Так, найбільше у 2017 році із субвенції з держбюджету серед округів одеських мажоритарників отримав округ Антона Кіссе – 14,8 млн грн, округ Олександра Пресмана – 13,12 млн грн, Івана Фурсіна – 12,9 млн грн, Дмитра Голубова – 10,5 млн грн, Леоніда Клімова – 7,03 млн грн, Сергія Ківалова – 5,5 млн грн, Олександра Урбанського – 5,3 млн грн, Віталія Барвіненка – 5 млн грн, по 4,9 млн грн одержали округи Геннадія Чекіти та Василя Гуляєва. І без фінансування із держбюджету залишився округ Едуарда Матвійчука.

Який алгоритм виділення субвенцій?

Як зазначається в дослідженні ОПОРИ, субвенції – це форма грошової допомоги місцевим органам влади з боку держави для виконання конкретно визначеної цілі (цілей). Щоразу така грошова допомога закладається в Державний бюджет України, але сума та перелік державних субвенцій із року в рік можуть змінюватися. У бюджеті зазвичай передбачені наступні субвенції:

  • медична;
  • освітня;
  • на формування інфраструктури ОТГ;
  • на погашення різниці між фактичною вартістю комунальних послуг, що постачалися населенню;
  • на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості;
  • на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

У розпорядженні Кабінету Міністрів зазначено, що переліки об’єктів та заходів, які фінансуються в 2017 році за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій формуються та затверджуються відповідними місцевими держадміністраціями, виконавчими органами відповідних рад. Постановою Кабміну №106 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» закріплене право народних депутатів на участь у процесі розподілу коштів та формування переліку об’єктів (заходів) цієї субвенції. На рівні з місцевими адміністраціями народні депутати можуть подавати депутатські звернення або лобіювати власні інтереси через неформальне спілкування з урядовцями.

Постановою «про порядок та умови» на сьогодні встановлено, що для підготовки пропозицій щодо розподілу субвенції Мінфін утворює комісію, до якої входять члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, чисельність яких має бути не менше 50 відсотків від складу такої комісії. Під час засідання комісії, яке є повноважним, коли в роботі бере участь більш як половина її членів, приймається рішення щодо включення пропозицій, поданих народними депутатами.

Такі зміни в механізмі участі народних обранців у розподілі субвенцій надають більш «політизований» характер, адже це ідеальний передвиборчий інструмент, бо більшість нардепів вважають ці кошти власною заслугою.

Сьогодні важливим є питання стосовно того, на що спрямовуються виділені кошти, адже поряд із проблемами, які потребують негайного вирішення (капітальний ремонт, реконструкція навчальних закладів або придбання необхідного обладнання у лікарні) ми бачимо велику кількість дрібних об’єктів. Так, аналізуючи дану ситуацію по Одеській області, зі 159 субвенцій 43,5% спрямовані на заміну віконних блоків у під’їздах житлових будинків та придбання обладнання для установ соціально-культурної сфери комунальної власності, майже 20% – це капітальний ремонт дорожнього покриття, 15% субвенцій виділено на капітальний ремонт об'єктів інфраструктури комунальної власності й 5% становить придбання комунального транспорту.

Здобутки одеських мажоритарників

В.О. 134, Геннадій Чекіта, фракція партії «Блок Петра Порошенка»

На своїй сторінці в соціальній мережі Facebook нардеп заявив, що йому вдалося отримати держфінансування на заміну віконних блоків у Малиновському районі Одеси, і додав адреси об’єктів, які фінансуватимуться за рахунок субвенції.

14 06 2018 Odessa Chekita

Також нардеп активно інформує про використання коштів держбюджету на одному з місцевих телеканалів. У сюжетах часто згадується, що роботи відбуваються в рамках виконання «програми соціально-економічного розвитку Малиновського району Одеси», якої не існує як державного чи місцевого акта.

В.О. 138, Іван Фурсін, група «Воля народу»

Про роль Івана Фурсіна в отриманні коштів із держбюджету час від часу інформують на одному з місцевих інформаційних сайтів Одеської області. У матеріалах йде мова, що гроші виділені завдяки нардепу. На 138-й виборчий округ були надані кошти для ремонту шкіл, дитсадків, будинків культури, доріг, будівництва каналу між Тилігульським лиманом і Чорним морем у Лиманському, Березівському, Іванівському, Ананьївському та Любашівському районах Одеської області.

14 06 2018 Odessa Fursin1

14 06 2018 Odessa Fursin2

14 06 2018 Odessa Fursin3

В.О. 139, Олександр Пресман, група «Партія «Відродження»

Народний депутат інформує виборців про свою роль в отриманні коштів на соціально-економічний розвиток громад, що входять до його виборчого округу, шляхом оприлюднення інформації на персональному веб-сайті. Загалом кошти виділені на ремонт дорожнього покриття, закупівлю обладнання для шкіл і лікарень, будівництво дитсадка у Біляївському, Великомихайлівському, Захарівському районах та місті Южне.

14 06 2018 Odessa Presman

В.О. 140, Василь Гуляєв, група «Партія «Відродження»

Держфінансування отримала низка об’єктів 140-го округу, про які Василь Гуляєв відзвітував на персональний сторінці в мережі Facebook. Серед основних населених пунктів, передбачених субвенцією: село Молодіжне, село Великий Дальник, селище Великодолинське та Біляївська ОТГ, яким в основному було придбано комунальні транспортні засоби.

14 06 2018 Odessa Huliaev14 06 2018 Odessa Huliaev214 06 2018 Odessa Huliaev3

14 06 2018 Odessa Huliaev4

В.О. 142, Антон Кіссе, група «Партія «Відродження»

На власному офіційному сайті нардепа публікуються статті, де йдеться про заходи, гостем яких був Антон Кіссе, а також згадується про кошти, які йому вдалося здобути з державного бюджету. Основними населеними пунктами, на які спрямовані державні субвенції, стали м. Арциз, м. Болград, сільські ради Саратського та Тарутинського районів. Реставрація будинків культури, ремонти резервуарів чистої води, придбання медичного обладнання, капітальний ремонт дорожнього покриття – основні напрями реалізації субвенцій з державного бюджету.

14 06 2018 Odessa Kisse min

14 06 2018 Odessa Kisse2 min

14 06 2018 Odessa Kisse3

14 06 2018 Odessa Kisse4 minВ.О. 143, Олександр Урбанський, фракція партії «Блок Петра Порошенка»

На персональному сайті народного депутата є інформація про джерела фінансування ремонту шкіл та безпосередній контроль нардепом за перебігом робіт на всіх об’єктах, які фінансуються. Основні населенні пункти, які отримують допомогу з державного бюджету завдяки активності Олександра Урбанського – це м. Ізмаїл, м. Рені, смт Суворово та прилеглі до них території.

1:00 (про ремонт шкіл), 02:33 (сума виділених коштів із держбюджету), 3:30 (ремонт дитячого садка «Чомучка»)

14 06 2018 Odessa Urbanskyi

14 06 2018 Odessa Urbanskyi2

14 06 2018 Odessa Urbanskyi3

Замість висновків

Більшість народних депутатів використовує інфраструктурні об’єкти, які фінансуються з державного бюджету в медійних та агітаційних цілях. Більше половини одеських мажоритарників заявили про свою причетність до виділення коштів на розвиток місцевої інфраструктури. Сьогодні це можна пояснити загальним зниженням депутатської активності у міжвиборчий період. Але не варто забувати про те, що основне завдання народного депутата України – це законотворчість, яка має регулювати ефективний механізм виділення коштів на вирішення локальних проблем, уникаючи довготривалих та затяжних процедур, а також надає максимальні можливості розвиватися місцевим громадам.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

За коментарями звертайтеся:

Ігор Луговський, громадський консультант ОПОРИ в Одеській області

тел.: +38 (097) 6316285

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.