На Одещині найбільше коштів субвенції отримали округи Василя Гуляєва та Олександра Урбанського

На Одещині найбільше коштів субвенції отримали округи Василя Гуляєва та Олександра Урбанського

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала Додаток 3 до Постанови Кабміну від 24 червня 2016 року № 395 «Перелік об’єктів (заходів), що фінансуються у 2016 році за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» в частині, що стосується Одеської області, а також порівняла їх із виборчими округами одеських мажоритарників.

Субвенція з держбюджету 2016 року: скільки отримали округи одеських мажоритарників

Згідно з постановою уряду, Одеська область отримала субвенції з державного бюджету на 270 об’єктів на загальну суму в розмірі 148 млн 709 тис. 888 грн.

Найбільша кількість об’єктів, на які виділялася субвенція із державного бюджету у 2016 році, розташована в Малиновському районі Одеси, тобто у 134 виборчому окрузі, в якому було обрано Геннадія Чекіту. У 143-му окрузі Олександра Урбанського фінансувався 61 об’єкт, 140-му Василя Гуляєва – 47, 138-му Івана Фурсіна – 39, 137-му Леоніда Клімова – 10, 142-му Антона Кіссе – 8, 136-мі Дмитра Голубова і 139-му Олександра Пресмана – по 6, 141-му Віталія Барвіненка – 2, 133-му Едуарда Матвійчука – 1. Жоден об’єкт в 135-му виборчому окрузі (Приморський район Одеси), де був обраний Сергій Ківалов, не фінансувався за рахунок субвенції із держбюджету.

Якщо ж подивитися на розміри фінансування цих об’єктів, то ситуація дещо інша. Так, найбільше коштів у 2016 році із субвенції з держбюджету отримав округ Василя Гуляєва – 27,02 млн грн, трохи менше коштів було виділено на округ Олександра Урбанського – 21,72 млн грн. Округ Івана Фурсіна отримав з держбюджету 18,9 млн грн, округ Геннадія Чекіти – 17,78 млн грн, округ Дмитра Голубова – 14,02 млн грн, округ Віталія Барвіненка – 13,42 млн грн, округ Антона Кіссе – 12,54 млн грн, округ Олександра Пресмана – 11,7 млн грн, округ Леоніда Клімова – 8,5 млн грн, округ Едуарда Матвійчука – 3 млн грн. Вище вже зазначалося, що округ Сергія Ківалова не отримував фінансування із держбюджету в 2016 році.

Місія «Отримання коштів субвенції»: теорія і практика

Як зазначено в постанові Кабінету Міністрів, переліки об’єктів та заходів, що фінансуються у 2016 році за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, формуються та затверджуються відповідними місцевими державними адміністраціями, виконавчими органами місцевого самоврядування.

Однак, без впливу народних депутатів, обраних у мажоритарних округах, цей розподіл не обходиться. Таке можливо у випадку особистого неформального спілкування нардепа з урядовцями або шляхом подачі депутатського звернення, або обидвома способами одразу. Це підтверджують власне самі мажоритарники у публічному просторі та їх помічники під час непублічних розмов.

Часто має місце сумісна робота народного депутата та місцевої влади, які використовують всі можливі канали для отримання субвенції із державного бюджету. Варто зазначити, що такі зусилля особливо важливими стають у виборчий період.

З іншої сторони, не обов’язково кожен об’єкт, на який були виділені кошти із державного бюджету є заслугою мажоритарника. Більшість із зазначеного можна перевірити, оскільки народні депутати зазвичай повідомляють, що заходи фінансуються за їх безпосереднього сприяння. Також не варто забувати, що необов’язково заява депутата про його роль у виділенні коштів є такою, що відповідає дійсності.

Чим можуть похвалитися одеські мажоритарники

Тим не менш, лобіювання інтересів свого округу збоку одеських мажоритарників має місце. Більшість з них зазначають, що їм вдалося добитися фінансування тих чи інших об’єктів у межах їхніх виборчих округів. Розглянемо кожного одеського мажоритарника детальніше.

В.О. 133, Едуард Матвійчук, позафракційний

У 2016 році на округ Едуарда Матвійчука були виділені кошти лише на ремонт стадіону школи № 27 у розмірі 3 млн грн. Однак у публічному просторі немає згадок про роль мажоритарника у виділенні цих коштів.

В.О. 134, Геннадій Чекіта, фракція партії «Блок Петра Порошенка»

Нардеп від Малиновського району проінформував на своєму персональному сайті, що йому вдалося добитися виділення державного фінансування на капітальний ремонт на дитячі і спортивні майданчики, і доклав адреси об’єктів, що фінансуватимуться за рахунок субвенції.

2 10 2017 Odesa Chekita 1

2 10 2017 Odesa Chekita 2

В.О. 136, Дмитро Голубов, фракція партії «Блок Петра Порошенка»

Більшість заходів, на які були виділені кошти з держбюджету на Суворовський район Одеси, щодо капітального ремонту стадіонів у школах №№ 22, 73, 17, 40 і 92. Так, у серпні 2017 року на одному з компліментарних до мажоритарника одеських сайтів з’явилась новина про відкриття спортивного комплексу в школі № 73. В цій же новині зазначено, що Дмитро Голубов зміг добитися держфінансування на 15 млн грн на будівництво спортивних споруд.

2 10 2017 Odesa Golubov

В.О. 137, Леонід Клімов, група «Партія  «Відродження»

Інформація про роль нардепа у виділенні коштів на його круг відсутня у публічному просторі.

В.О. 138, Іван Фурсін, група «Воля народу»

Інший одеський новинний ресурс в липні 2016 року також писав про РОЛЬ Івана Фурсіна у виділенні Кабінетом Міністрів державного фінансування на об’єкти, що розташовані в його виборчому окрузі. Цікаво, що в новині згадані лише три райони з шести районів округу народного депутата.

2 10 2017 Odesa Fursin

В.О. 139, Олександр Пресман, група «Партія  «Відродження»

Про свою роль у виділені коштів на округ Олександр Пресман, як і Геннадій Чекіта, повідомив на персональному сайті.

2 10 2017 Odesa Presman 1

2 10 2017 Odesa Presman 2

В.О. 140, Василь Гуляєв, група «Партія  «Відродження»

Василь Гуляєв у своїх публікаціях на власній сторінці у соціальній мережі Facebook акцентує увагу на тому, що державне фінансування його округу вдалося отримати не лише завдяки його зусиллям, а й злагодженій роботі депутатів партії «Відродження» всіх рівнів.

2 10 2017 Odesa Guliaev 1

2 10 2017 Odesa Guliaev 2

В.О. 141, Віталій Барвіненко, група «Партія  «Відродження»

Згадки про особисту заяву мажоритарника щодо його заслуги у виділенні коштів на округ знайти не вдалося, проте на персональному сайті Віталія Барвіненка є новина про відновлення будівництва Центру дозвілля молоді в селі Салгани (Білгород-Дністровський район). Саме в цій новині голова Салганської сільської ради заявляє, що виділення коштів пролобіював саме народний депутат.

2 10 2017 Odesa Barvinenko

В.О. 142, Антон Кіссе, група «Партія  «Відродження»

У своєму звіті за підсумками діяльності народного депутата у 2015 – 2016 роках Антон Кіссе також зазначив і про свою безпосередню роль у виділенні коштів державного бюджету (і обласного також) на його виборчий округ. Цей звіт оприлюднений на персональному сайті депутата.

2 10 2017 Odesa Kisse

В.О. 143, Олександр Урбанський, фракція партії «Блок Петра Порошенка»

У новинах щодо ремонту об’єктів місцевої інфраструктури на персональному сайті депутата також можна знайти згадки про його безпосередню заслугу в тому, що на округ виділяються кошти із державного бюджету.

2 10 2017 Odesa Urbanskyj

Що маємо?

Як бачимо, більшість нардепів-мажоритарників заявляють, що завдяки їхній роботі виборчі округи отримують державне фінансування на розвиток місцевої інфраструктури. Виключенням є лише Едуард Матвійчук і Леонід Клімов. Проте це також легко пояснити – обидва нардепи не проявляють активності в публічному просторі.

У теорії, таке лобіювання інтересів свого виборчого округу можна вважати природним явищем, з огляду на те, що депутати були обрані в одномандатних мажоритарних округах. Також нормально, коли депутати повідомляють про свої заслуги в окрузі публічно, наприклад, на сайтах на своїх сторінках у соціальних мережах. Однак, у цій ситуації важливо не забувати про головне – основним завданням народного депутата України (незалежно від того, яким чином його обрано – у мажоритарному окрузі чи за виборчим списком) є законотворча діяльність, тобто створення належних «правил гри», коли на місцях не доводиться чекати кошти з державного бюджету для вирішення своїх локальних проблем.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Ігор Луговський, громадський консультант ОПОРИ в Одеській області

тел.: +38 097 631 62 85

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.