В Одесі розглядали оптимальні варіанти звітування народних депутатів

В Одесі розглядали оптимальні варіанти звітування народних депутатів

22 червня в Одесі відбувся тренінг для помічників народних депутатів та представників парламентських політичних партій. Загалом захід відвідало 16 осіб. Учасники з’ясовували, що необхідно для того, щоб звіт народного депутата був змістовним для виборців.

За даними досліджень громадських організацій, лише 15% народних депутатів України звітують про свою діяльність. Відповідно учасники тренінгу перш за все визначили, що звітування є обов’язком народного депутата, а також навіщо і про що саме звітувати.

23 06 2017 Odesa trening zi zvituvannia nardepiv 3

У подальшому детально були розібрані приклади звітування депутатів в Україні та норми і практики звітування, які існують в країнах ЄС, Великобританії, США.

Наостанок представники Громадянської мережі ОПОРА запропонували учасникам тренінгу скористатися матрицею підготовки звіту народного депутата, згідно з якою були проаналізовані варіанти звітування відносно цільової аудиторії, змісту звітів, формату їх розповсюдження.

23 06 2017 Odesa trening zi zvituvannia nardepiv 6

Помічниця народного депутата Василя Гуляєва Оксана Семко зазначила: «Такі тренінги дозволяють помічникам обмінюватися досвідом, відмічати для себе нове, що допомагає в подальшій роботі». Погоджується зі своєю колегою й помічниця народного депутата Сергія Ківалова Юлія Павлова: «Цей тренінг допоміг глянути на свою роботу зі сторони й усвідомити сильні та слабкі сторони у своїй роботі».

Учасники також наголосили на необхідності продовження взаємодії в різних форматах, що стосуються ролі народного депутата в реформах, які відбуваються в Україні.

23 06 2017 Odesa trening zi zvituvannia nardepiv 5

Захід відбувся за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Ігор Луговський, громадський консультант ОПОРИ в Одеській області

тел.: +38 097 631 62 85

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.