Лише половина одеських мажоритарників подавали запити щодо проблем області в 2017 році

У квітні добігла кінця перша половина VI сесії Верховної Ради VIII скликання. Однак впродовж цього періоду лише половина одеських нардепів подавали запити щодо проблем Одеської області.

Експерти Громадянської мережі ОПОРА проаналізували інтенсивність подання депутатських запитів народними обранцями від Одещини впродовж першої половини чинної сесії ВР. Четверо одеських мажоритарників не подали жодного депутатського запиту з початку 2017 року - Дмитро Голубов (В.О. 136), Леонід Клімов (В.О. 137), Іван Фурсін (В.О. 138), Віталій Барвіненко (В.О. 141).

Едуард Матвійчук (В.О. 133) з початку VI сесії парламенту подав дев’ять депутатських запитів, вісім з яких пов’язані з проблемами його виборчого округу чи Одеської області загалом. Також варто відзначити, що Едуард Матвійчук готує запити на основі звернень до його депутатської приймальні, тому значна кількість його запитів стосуються проблем окремих громадян чи груп громадян. Крім того, всі свої запити депутат подавав індивідуально.

Так, нардеп відправив запит до Кабміну, Генпрокуратури та Одеської міськради щодо повторного розгляду колективного звернення мешканців Київського району Одеси відносно дотримання законності при забудові на Королова, 56А та недопущення знищення зеленої зони; до Мінрегіонбуду, Мінекології, Держгеокадастру, Одеської ОДА та Одеської міськради – щодо звернення мешканців Київського району відносно початку реконструкції готелю по вул. Львівській, 1б; до Мінрегіонбуду, Одеської ОДА та Одеської міськради – відносно комплексного благоустрою прибудинкової території по вул. Ак. Вільямса, 58, а також відносно проведення капітального ремонту будинку та благоустрою житла по вул. Контр-Адмірала Луніна, 7А.

До Мінрегіонбуду, Мінсоцполітики, Міненерго, Одеської ОДА та Одеської міськради депутат звернувся з приводу необхідності перевірки адекватності нарахування боргу за побутове газопостачання та сприяння в установці внутрішньо квартирного газового лічильника двом мешканця Одеси; до МВС, Генпрокуратури, Одеської ОДА та Одеської міськради – з приводу захисту прав мешканця Одеси; до МОЗ, Мінсоцполітики, Одеської ОДА та Одеської міськради – з приводу надання допомоги в забезпеченні належного, невідкладного та комплексного лікування малолітнього сина мешканки Одеси зі складним захворюванням за кордоном, а також з приводу забезпечення лікування іншої мешканки Одеси.

До Закарпатської митниці депутат надіслав запит щодо вирішення житлового питання мешканця міста Чоп.

Інший представник обласного центру Геннадій Чекіта (В.О. 134) подав три депутатських запити, лише один з яких стосується проблем Одеської області. Всі запити нардепа є колективними. Так, депутат звернувся до Кабміну щодо збільшення фінансування бюджетної програми «Лікування громадян України за кордоном».

Також нардепом направлений ще один запит до Кабміну відносно необхідності виділення коштів на погашення кредитної заборгованості для проведення реконструкції системи водовідведення та очистки господарсько-побутових стоків міста Біляївка Одеської області.

Крім того, Геннадій Чекіта став учасником колективного депутатського запиту до Генпрокуратури з приводу тривалого розслідування загибелі В'ячеслава Чорновола та Євгена Павлова.

Представник Одеси Сергій Ківалов (В.О. 135) подав п’ять депутатських запитів, чотири з яких стосуються проблем Одеської області. Народний обранець звернувся до Кабміну, по-перше, щодо необхідності укладення між Україною та Шрі-Ланкою двостороннього меморандуму про взаємне визнання морських робочих документів моряків, по-друге, щодо оголошення природної території Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення, по-третє, стосовно неправомірного, на думку депутата, усунення з посади директора Одеського обласного академічного російського драматичного театру.

Також депутат звернувся до МВС з приводу розслідування злочинів, які вчиняються проти власності, життя та здоров'я священнослужителів УПЦ МП в Одеській області. Ще один запит депутат відправив до Кабміну стосовно забезпечення пільгового проїзду для інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни. Слід відзначити, що запити Сергій Ківалов подав індивідуально.

Олександр Пресман (В.О. 139) з початку 2017 року подав один депутатський запит до Мінсоцполітики з приводу необхідності створення державної програми розвитку української родини. Запит був поданий колективом народних депутатів та не стосуються проблем окремо Одеської області. Серед співавторів цього запиту є також Василь Гуляєв (В.О. 140).

Окрім вищезгаданого запиту, Василь Гуляєв подав ще чотири запити. Так, нардеп є також співавтором запиту до Кабміну стосовно відповідності займаній посаді керівника ГУ Держгеокадастру у Черкаській області.

Також Василь Гуляєв став співавтором запиту до Кабміну щодо збільшення фінансування бюджетної програми «Лікування громадян України за кордоном» і до Генпрокуратури щодо тривалого розслідування загибелі В'ячеслава Чорновола та Євгена Павлова.

До МВС і Нацполіції депутат відправив індивідуальний запит щодо необхідності створення відділу поліції в м. Чорноморську Одеської області, яке безпосередньо входить до його виборчого округу.

Підсумовуючи, з п’яти запитів Василя Гуляєва, лише один стосується проблем Одеської області, який одночасно є єдиним поданим індивідуально запитом.

Антон Кіссе (В.О. 142) подав дев’ять депутатських запитів, з яких шість стосуються проблем Одеської області, й подані депутатом індивідуально. Інші три, що не стосуються проблем області, подані колективно.

Представник Одеської області подав шість запитів до Кабміну. Серед них п’ять стосуються проблем Одеської області: щодо недопущення зриву виробничо-технологічного процесу в діяльності ДП «Дослідне господарство «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова», щодо належного фінансування ветеринарних лікарень та ветеринарних лабораторій південних районів Одеської області (запит направлений також до Одеської ОДА), щодо створення південного госпітального округу в межах Болградського і Ренійського районів Одеської області, щодо створення комісії для вивчення ситуації відносно психоневрологічного будинку-інтернату (закритого типу) в с. Великорибальське Саратського району Одеської області, щодо перегляду результатів конкурсу на отримання ліцензії на мовлення з використанням вільних радіоканалів, зокрема, частоти (МГц) 105,9, яка знаходиться у м. Арциз Одеської області з територією розповсюдження в місті Арциз та Арцизькому районі.

Також Антон Кіссе став співавтором вже згадуваних запитів щодо збільшення фінансування бюджетної програми «Лікування громадян України за кордоном», з приводу необхідності створення державної програми розвитку української родини і щодо тривалого розслідування загибелі В'ячеслава Чорновола та Євгена Павлова.

Антоном Кіссе поданий запит до МОЗ щодо важливості обговорення питань затвердження переліку та складу госпітальних округів у південних районах Одеської області.

Олександр Урбанський (В.О. 143) подав три колективні депутатські запити, які не співвідносяться з проблемами Одеської області. Всі вони подані до Генпрокуратури: щодо тривалого розслідування загибелі В'ячеслава Чорновола та Євгена Павлова, щодо затягування досудового розслідування вбивства Володимира Стасюка і щодо незаконного виділення земельних ділянок на території Новосілківської сільської ради Київської області.

Таким чином, четверо з 11 одеських мажоритарників, що становить трохи більше третини представників області, не подали депутатських запитів від початку 2017 року. В той же час, з інших семи нардепів від Одеської області, обраних в мажоритарних округах, лише п’ять мають запити, що співвідносяться з проблемами регіону.

Моніторинг проходить у рамках проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» за підтримки Фонду Східна Європа.

 

За коментарями звертайтеся:

Ігор Луговський, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Одеській області

тел.: 097 631 62 85

email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.