Лише троє одеських мажоритарників не реєстрували законопроекти в першій половині сесії парламенту

У кінці квітня добігає кінця перша половина шостої сесії Верховної Ради VIII скликання. Більшість мажоритарників від Одеської області зареєстрували не менше двох законодавчих ініціатив. Такі результати зафіксували експерти Громадянської мережі ОПОРА.

Троє одеських нардепів-мажоритарників не мають законодавчої активності з лютого по квітень. Едуард Матвійчук (В.О. 133), Леонід Клімов (В.О. 137) та Олександр Пресман (В.О. 139) не реєстрували нових законодавчих ініціатив протягом першої частини шостої сесії Верховної Ради.

Найбільшу ж кількість законопроектів має Геннадій Чекіта (В.О. 134), котрий зареєстрував шість проектів законів. У всіх законопроектах він виступає одним зі співавторів.

Так, перший законопроект (№6086) передбачає кримінальну відповідальність осіб, які мають доступ до секретної інформації (державної таємниці), за наявність чи набуття громадянства (підданства) іншої держави. Однак у подальшому законопроект був відкликаний. Усі подальші законодавчі ініціативи Геннадія Чекіти знаходяться на розгляді комітетів.

Другий проект закону (№6103) передбачає продовження мораторію до 2020 року на штрафні санкції щодо платника податків, який протягом 10 днів після повідомлення про санкції самостійно сплатив штраф без їх оскарження. Попередній термін мораторію закінчився 31 грудня 2016 року. Варто відмітити, що Комітет ВР з питань запобігання та протидії корупції не вбачає в проекті корупціогенних факторів.

Ще одна законодавча ініціатива (№6123) Генадія Чекіти передбачає врегулювання правовідносин у сфері добування, виробництва та обігу дорогоцінного каміння (зокрема, бурштину), що допоможе запобігти незаконній діяльності в цій галузі.

Також нардеп є одним із ініціаторів змін до законодавства щодо удосконалення системи справляння судового збору (№6258). Змінами передбачається визначення рівних ставок судового збору для всіх судових юрисдикцій і на всіх рівнях, доповнення підстав для повернення судового збору та щодо судового контролю за сплатою судового збору тощо.

Проектом змін до Регламенту ВР (№6352) Геннадій Чекіта з колегами пропонують оголошувати головуючим на засіданні перерву на 30 хв. за вимогою не менше двох депутатських груп чи фракцій за процедурним рішенням, тоді як на даний момент перерва оголошується без прийняття рішення.

Шостий законопроект передбачає внесення змін до закону «Про вищу освіту» (№6393). Цими змінами пропонується скоротити кількість членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти з 25 до 17, обирати цих членів на конкурсних умовах із дотриманням гендерного балансу замість їх делегування освітніми інституціями, а також надати право Агентству позбавляти особу присудженого їй наукового ступеня у разі виявлення плагіату.

Василь Гуляєв (В.О. 140) зареєстрував п’ять законопроектів у співавторстві зі своїми колегами. Так, перший законопроект (№6063) стосувався забезпечення належного рівня соціального захисту родин з дітьми та встановлення справедливих соціальних гарантій дітям, але в подальшому він був відкликаний. Згодом на базі цього проекту був зареєстрований інший законопроект (№6063-д), який передбачає введення тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від їх утримання, в розмірі не менше 30% прожиткового мінімуму; запровадження виплат двома частинами у зв’язку з народження дитини; запровадження соцдопомоги дітям до 13 років у розмірі 25% прожиткового мінімуму замість фіксованих 250 грн, від 13 до 18 років – 40% замість фіксованих 500 грн; запровадження громадського обговорення у випадку реорганізації чи ліквідації комунальних дошкільних закладів та ін. До співавторів цього законопроекту з одеських нардепів також належать Віталій Барвненко та Антон Кіссе.

Наступним законопроектом (№6146) Василь Гуляєв та інші нардепи пропонують відновити встановлення посадового окладу залежно від розміру мінімальної зарплатні, встановленої на 1 січня календарного року.

Також одеський нардеп є співавтором проекту змін до закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (№6292). Так, змінами передбачається для постраждалих категорії 1 право самостійно визначати поліклініку для медобслуговування, розширення видів палива для будинків без центрального опалення, мінімальна компенсація у розмірі не менше 50% прожиткового мінімуму за продукти харчування, щомісячна додаткова пенсія в розмірі не менше 100% прожиткового мінімуму. Також передбачені зміни для постраждалих категорій 2, 3, 4, сімей, що втратили годувальника та інші.

Василь Гуляєв та Сергій Ківалов (В.О. 135) стали співавторами законопроекту (№6236), яким пропонується доповнити ст. 41 Конституції України: «Основою аграрного устрою України є фермерське господарство». На думку авторів, такі зміни мають створити належні умови для запровадження ефективного та справедливого ринку сільськогосподарської землі та збережуть власність на землю в руках широких кіл громадян.

Окрім цього Сергій Ківалов виступив співавтором ще двох проектів законів. Так, змінами до законів (№6367) Сергій Ківалов з нардепами пропонують скасувати процедуру закупівлі лікарських засобів та медичних виробів через міжнародні організації. Обидва вище вказаних законопроекти Сергія Ківалова знаходяться на розгляді профільних комітетів.

Третій законопроект депутат подав самостійно. Проектом (№6362) пропонується надати право Конституційному Суду та Омбудсмену звертатися до Венеціанської комісії за її висновками щодо питань, які розглядаються цими інститутами.

Дмитро Голубов (В.О. 136) за вказаний період зареєстрував чотири законопроекти, в яких він виступає єдиним автором. Зазначимо, що всі законодавчі ініціативи нардепа знаходяться на розгляді профільних комітетів.

Так, першою законодавчою ініціативою (№5635) нардеп пропонує встановити розміри штрафів за незаконну порубку, пошкодження та знищення лісових культур у зимовий період для громадян від 30 до 40 неоподаткованих мінімумів, для посадовців – від 40 до 50. Наразі згідно чинної редакції передбачений штраф для громадян від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів, для посадовців – від 7 до 12 незалежно від пори року. Комітет з питань запобігання і протидії корупції не вбачає корупціогенних факторів у цьому законопроекті.

Другою ініціативою (№6239) Дмитро Голубов пропонує заборонити аборти, окрім випадків прямої загрози життю вагітної жінки, зачаття дитини в результаті зґвалтування, наявності несумісної з життям дитини після народження патології плоду.

Третя ініціатива (№6307) депутата передбачає встановлення заборони на розповсюдження реклами наркотичних засобів та адміністративної відповідальності за пропаганду чи рекламу наркотичних засобів.

Четверта ініціатива Дмитра Голубова передбачає внесення змін до Кримінального кодексу (№6396), якими передбачається посилення кримінальної відповідальності за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

Віталій Барвіненко (В.О. 141) став автором трьох законопроектів, які зареєстровані у співавторстві з іншими депутатами. Всі проекти знаходяться на розгляді профільних комітетів.

Законопроект про публічну адвокацію (№5661) передбачає впровадження в законодавство адвокаційної діяльності, забезпечення механізму реєстрації учасників адвокасі-процесів, їхніх прав та обов’язків, а також механізмів громадського контролю. Антикорупційний комітет прийшов до висновку, що цей законопроект відповідає нормам антикорупційного законодавства.

Проектом змін до кримінального законодавства (№6344) передбачається запровадження «презумпції виправлення» замість покарання або його невідбутої частини, а також можливості застосовувати заохочувальні інститути для засуджених до довічного позбавлення волі.

Антон Кіссе (В.О. 142) є також співавтором трьох законопроектів. Першим проектом (№6073) передбачається оновлення протягом 6 місяців персонального складу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) шляхом відкритого, прозорого конкурсу.

Ще одними змінами до законодавства (№6382) пропонується продовжити на 2 роки дію експортного мита на відходи та брухт чорних металів на рівні 30 євро за тонну.

Як зазначалося вище, Віталій Барвіненко і Антон Кіссе також є співавторами законопроекту стосовно забезпечення належного рівня соціального захисту родин з дітьми та встановлення справедливих соціальних гарантій дітям, але в подальшому він був відкликаний (№6063-д).

Олександр Урбанський (В.О. 143) самостійно зареєстрував два законопроекти, які опрацьовуються профільними комітетами. Перший проект закону про виноград та виноробну продукцію (№5667) спрямований на дерегуляцію у сферах виноградарства та виноробства, приведення норм національного законодавства до міжнародних правил виробництва виноробної продукції. Цей законопроект може співвідноситися з конкретними проблемами як виборчого округу нардепа, так і всієї Одеської області.

Проектом змін до закону «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» (№5668) Олександр Урбанський пропонує стягувати плату за користування автошляхами України з транспортних засобів з іноземною реєстрацією.

Іван Фурсін (В.О. 138) став співавтором двох законопроектів. Проектом №6027 передбачається усунення прогалин, що використовуються боржниками для уникнення обов’язку повернення кредитів. Законопроект ще розглядається в комітетах, однак комітет з питань запобігання і протидії корупції не вбачає в ньому корупціогенних чинників.

Також одеський нардеп є одним зі співавторів проекту закону про фінансовий лізинг (№6395), яким пропонується встановити єдиний порядок регулювання відносин, пов’язаних з фінансовим лізингом, визначити чіткі вимоги до форми договору фінансового лізингу, розширити поняття «лізингодавець», впровадити механізм залучення лізингових посередників та інше.

Отже, з 11 мажоритарників від Одеської області троє не подавали нових законодавчих ініціатив. У той же час, із 25 законодавчих ініціатив одеських мажоритарників лише один законопроект стосується питань саме Одеської області, поданий Олександром Урбанським. Також одна законодавча ініціатива одеських нардепів була відкликана і одна – очікує розгляду в сесійній залі, тоді як 23 законопроекти розглядаються профільними комітетами. Варто відзначити, що в більшості випадків одеські мажоритарники виступають співавторами законопроектів, а не користуються правом подачі законодавчої ініціативи самостійно – лише Олександр Урбанський та Дмитро Голубов подавали всі свої законопроекти одноосібно. Ще один законопроект з трьох, поданий самостійно, має Сергій Ківалов.

Моніторинг проходить у рамках проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» за підтримки Фонду Східна Європа.

 

За коментарями звертайтеся:

Ігор Луговський, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Одеській області

тел.: 097 631 62 85,

email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.