Чим опікуються у своїх запитах Одеські мажоритарники

Як часто одеські мажоритарники користувалися правом подачі запиту та які проблеми округу чи області знайшли відображення у запитах нардепів.

Серед нардепів-мажоритарників Одещини немає жодного, хто хоча б раз не скористався правом подання депутатського запиту. Хтось подавав депутатські запити дуже часто, а хтось за більше, ніж півтора роки не подав запиту жодного разу. Втім, частота подання запитів не завжди може бути показником того, наскільки продуктивно цей інструмент нардеп використовує для відстоювання інтересів своїх виборців (для мажоритарників – це, в першу чергу, проблеми їх виборчих округів, або ж області). Співвідношення запитів щодо проблем області або округу до загальної кількості запитів в цьому питання значно краще відображає активність нардепів-мажоритарників в представництві інтересів своїх виборців.

Отже, всі одеські мажоритарники використовували можливість подання депутатських запитів, серед іншого і по відношенню проблем й Одеської області, й своїх виборчих округів. Не скористались на користь Одеської області або свого виборчого округу правом депутатського запиту тільки Леонід Клімов (ВО 137) та Іван Фурсін (ВО 138). Втім навіть у тих нардепів, що подавали запити по проблемам області, співвідношення кількості таких запитів, до їх загальної кількості в одеських нардепів різне.

За результатами вивчення запитів одеських нардепів виявилось, що всі запити нардепів Олександра Урбанського та Олександра Пресмана стосуються проблем їх виборчих округів або Одеської області. А в запитах Леоніда Клімова та Івана Фурсіна такі проблеми взагалі не піднімались.

Більше половини запитів стосується виборчого округу або Одеської області в запитах Едуарда Матвійчука (85%), Антона Кіссе (59 %), Дмитра Голубова (58%) та Василя Гуляєва (56%). В інших одеських нардепів таких запитів менше половини: Сергій Ківалов (46%), Віталій Барвіненко (30%), Геннадій Чекіта (25%).  

 

Едуард Матвійчук (В.О. 133) за період роботи Верховної Ради VIII скликання подав 63 депутатських запити. Більшість запитів нардепа стосуються індивідуальних звернень громадян (47), які надходять на ім`я депутата і не здатні вирішувати загальні проблеми, актуальні для всієї області, або навіть виборчого округу нардепа. Однак серед запитів Едуарда Матвійчука є й такі, що стосуються комплексних проблем виборчого округу або Одеської області й передвиборної програми депутата – 13 і 3 запити відповідно.

Так, нардеп подав запит в Комітет ВР з питань бюджету і Кабінет Міністрів з приводу необхідності виділення додаткового виділення коштів в розмірі 175,8 млн грн. на фінансування професійно-технічної освіти в Одеській області. Ще один запит на схожу тему депутатом було направлено в Комітет ВР з питань науки і освіти, Кабінет Міністрів, Одеську ОДА і Ізмаїльську міськраду – з приводу надання фінансової допомоги Ізмаїльському центру професійно-технічної освіти.

Едуард Матвійчук подав запит у Комітет ВР з питань охорони здоров`я, Кабінету Міністрів, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства оборони, Міністерства фінансів, Одеську ОДА та Одеську міськраду з приводу придбання сучасної стаціонарної агіографічної установки для Військово-медичного клінічного Центру Південного регіону Міністерства оборони. Даний запит може співвідноситися із пунктом передвиборної програми нардепа «Сучасне медичне обладнання».

До Кабінету Міністрів, Одеської ОДА і Одеської міської ради направлений запит нардепом з приводу необхідності ремонту теплових мереж Одеського професійного ліцею технологій і дизайну ПНПУ ім.. К.Д. Ушинського. До цих же адресатів, а також Генпрокуратури депутат надіслав запит щодо необхідності завершення будівництва школи в м. Одеса за адресою: вул. М. Говорова, 8. Останній запит співвідноситься із пунктом програми депутата «Будівництво нових дитячих садочків, шкіл, лікарень, стадіонів».

Нардеп направив запити до Кабінету Міністрів, Одеської ОДА, Одеської міськради та Служби автодоріг з приводу необхідності ремонту під’їзної дороги до Одеського обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру, а до Кабінету Міністрів, Одеської ОДА та Служби автодоріг – з приводу необхідності капремонту автодороги Т-16-17 Старі Шомполи-Комінтернівське-Кордон-Пшонянове в Одеській області. Вказані запити можуть співвідноситися із пунктом передвиборчої програми Едуарда Матвійчука «Нормальні дороги».

Депутатом також був направлений запит в Кабінет Міністрів і Генеральну Прокуратуру України с приводу ситуації, що склалася навколо санаторію «Лермонтовський» в Одесі.

На початку роботи ВР нового скликання депутат подав запит у Комітет ВР з питань бюджету стосовно необхідності державних субвенцій на 2015 рік для реконструкції мікрорайонів «Південь Б» (36 млн грн.) і  «Південь А»,  «Південь В», «Південь Г» (172 млн грн.) Київського району Одеси. Також Едуардом Матвійчуком був направлений запит до Кабінету Міністрів і Міністерства аграрної політики щодо збереження належного рівня фінансування навчальних закладів Одеської області, що підпорядковані міністерству.

Нардепом направлений був запит до Кабінету Міністрів з приводу недопущення безсистемного відключення електроенергії в Одесі.

Депутат направив запит до Кабінету Міністрів, Одеської ОДА і Одеської міськради з приводу благоустрою (облаштування між квартального проїзду, тротуару, встановлення трамвайної зупинки) кварталів «А» та «Б» Київського району Одеси; другий запит до цих адресатів стосувався підтримки ГО «Мала Академія Танцю» (здійснює діяльність в Київському районі Одеси), в якій займається молодь із соціально незахищених сімей.

Інший представник м. Одеса Геннадій Чекіта (В.О. 134) подав 12 депутатських запитів, з яких 3 стосуються Одеської області.

До Кабінету Міністрів і Міністерства оборони депутат подав запит щодо недопущення позбавлення ПНПУ ім.. К.Д. Ушинського навчальних корпусів №№ 8,9 Міністерством оборони.

Нардеп надіслав запит у Кабінет Міністрів щодо недопущення скорочення «Укрзалізницею» рейсів, що сполучають Одесу з іншими містами: Хмельницьким, Чернівцями, Черкасами, Ужгородом. Херсоном, Києвом.

Також депутат надіслав запит до СБУ, ГПУ, Державної екологічної інспекції, Міністерство екології та природних ресурсів щодо перевірки незаконного виготовлення і зберігання рідкого гелію в м. Южне Одеської області, що може призвести до руйнування будівель та смерті людей.

Народний депутат від Приморського району Одеси Сергій Ківалов (В.О. 135) за вказаний період подав 26 запитів. Такими, що стосуються проблем округу нардепа або Одеської області налічується 12 запитів, а передвиборної програми – 7.

Так, депутатом був направлений запит до Кабінету Міністрів відносно необхідності виділення коштів для збереження об’єктів культурної спадщини Одеси. Сергій Ківалов також надсилав запит до Кабінету Міністрів щодо необхідності виділення коштів для проведення реставраційних робіт пам`яток архітектури Одеси.

Раніше нардеп надсилав запит до Кабінету Міністрів з пропозицією ініціювати розроблення держпрограми зі збереження історичної ідентичності архітектурних і культурних цінностей Одеси та визначення порядку фінансування такої програми.

Всі перелічені запити депутата відповідають пункту його передвиборної програми «Продовжити контроль за збереженням історичного центру Одеси».

Сергій Ківалов направив запит до Кабінету Міністрів, в якому пропонує оголосити природну територію Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення.

У запиті до Міністерства внутрішніх справ, Державної архітектурно-будівельної інспекції та Державної екологічної інспекції стосовно багатоповерхової забудови на 10 ст. Великого Фонтану в Одесі депутат стверджує, що забудовник порушив умови договору щодо забудови і незаконно використовує земельну ділянку. Вказані органи Сергій Ківалов просить вжити всіх необхідних заходів задля усунення порушень законодавства. До Генеральної Прокуратури України, Державної архітектурно-будівельної інспекції та Державної екологічної інспекції депутат звернувся з проханням вжити заходів усунення порушень, що виникли, на думку нардепа, в процесі реконструкції парку «Аркадія». Перед тим, Сергій Ківалов звертався із запитом до Міністерства інфраструктури та Генеральної Прокуратури України щодо вжиття перевірки та зупинення забудови у прибережній території Одеси.

Народний депутат звернувся до Антимонопольного комітету та Міністерства економічного розвитку і торгівлі з проханням не допустити підвищення цін на хліб та хлібобулочні вироби.

Також нардепом був направлений запит до Кабінету Міністрів щодо необхідності вжиття відповідних заходів аби задля недопущення припинення діяльності Одеського припортового заводу.

До Міністерства внутрішніх справ Сергій Ківалов звернувся із запитом щодо кримінального провадження з приводу «шахрайських дій в Одеській обласній організації Товариства Червоного Хреста України». Нардеп стверджує, що Організація Червоного Хреста стала жертвою наклепу радикальних громадських організацій Одеси, зі сторони яких вчинялися протиправні дії відносно співробітників Організації. У підсумку, депутат просить провести повну перевірку викладених у запиті фактів і притягнути винних осіб до відповідальності.

У іншому запиті депутат просить Генерального прокурора провести перевірку ходу розслідування кримінального провадження щодо Затоцького селищного голови (Білгород-Дністровський район Одеської області), якого підозрюють в незаконному вилученні на користь приватних осіб 66 земельних ділянок у прибережній зоні смт Затока.

Сергій Ківалов, як і Едуард Матвійчук, подав запит до Генеральної Прокуратури України з приводу ситуації, що склалась навколо санаторію «Лермонтовський» в Одесі.

З пунктом програми «Молоді – освіта і гарантоване місце роботи» можуть співвідноситися 3 запити до Кабінету Міністрів. У першому запиті депутат пропонує розробити порядок, згідно якого коледжі та технікуми мають зайняти виконувати такі функції в системі вищої освіти, які не будуть дублювати функції університетів. У другому запиті нардеп пропонує розробити порядок надання держпідтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти учасниками АТО та їх дітей. Третім запитом Сергій Ківалов просить збільшити фінансування професійно-технічних навчальних закладів.

Пункту програми «Гарантувати захист моряків-одеситів, які працюють під юрисдикцією іноземних держав і в міжнародній юрисдикції» відповідають два запити депутата до Міністерства закордонних справ. Першим запитом Сергій Ківалов просить Міністра закордонних справ ініціювати ратифікацію Конвенцію про працю в морському судноплавстві, другим – вжити заходів щодо звільнення українських моряків, які затримані у Гвінеї за підозрою у перевезенні кокаїну.

Дмитро Голубов (В.О. 136) підготував та направив 21 депутатський запит. Є у депутата достатня кількість запитів, що стосуються Одеської області (). Левова частка запитів щодо Одеської області стосується Голови Одеської ОДА та його оточення з вимогами проведення перевірок, звільнень і тому подібного.

Серед таких же запитів, що покликані вирішувати проблеми регіону, у Дмитра Голубова налічується 4 запити. Так, нардепом був поданий запит до Кабінету Міністрів, Міністерства інфраструктури і Комітету Верховної Ради з питань транспорту щодо необхідності поновлення руху потягу № 9/10 «Київ-Одеса».

Дмитро Голубов звернувся до Міністерства науки і освіти щодо необхідності відновлення обсягів держзамовлення у 2016 р. для НУ «Одеська юридична академія». Також нардеп звернувся до Кабінету Міністрів з приводу, на думку депутата, дискримінації НУ «Одеська юридична академія» з боку Міністерства науки та освіти, а саме «упереджених дій відомства у переоформленні ліцензії університету». Нардеп просить вжити заходів щодо недопущення проявів дискримінації.

В своєму запиті до Кабінету Міністрів, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я, СБУ, Генеральної Прокуратури України, Одеської ОДА депутат повідомляє про можливі випадки вчинення корупційних правопорушень, розкрадання бюджетних коштів посадовими особами органів виконавчої влади і місцевого самоврядування Роздільнянського району Одеської області, а також покривання їх посадовими особами правоохоронних органів. За вказаною інформацією депутат просить провести перевірку і усунути посадових осіб від займаних посад.

Олександр Пресман (В.О. 139) подав лише один депутатський запит  щодо усунення порушень законодавства в організації діяльності Генеральної прокуратури України. Цей запит, що було подано разом з Дмитром Голубовим та Євгеном Дейдеєм, не може бути співвіднесений з пунктами передвиборчої програми, але співвідноситься з проблемами округу або регіону, так як нардепи у своєму зверненні просять припинити порушення Закону України «Про прокуратуру». На думку народних обранців, закон було порушено призначенням Давіда Сакварелідзе на посаду заступника Генерального прокурора України – прокурором Одеської області.

Василь Гуляєв (В.О. 140)  подав 23 запити, 13 з яких співвідносяться з проблемами округу або Одеської області. Так, всі запити, що співвідносяться з проблемами округу подані нардепом самостійно.  Перший запит стосується  зволікання Державною архітектурно-будівельною інспекцією України стосовно децентралізації у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконаленню містобудівного законодавства в місті Іллічівськ Одеської області, який було подано до Кабінету Міністрів.

Два запити, що співвідносяться з проблемами округу, було подано стосовно діяльності Чорноморського комунального телебачення «ІТ-3»: щодо затягування розслідування справи стосовно перешкоджання директором ТОВ "Іллічівське телебачення - 3" Фоменком М.В. діяльності народного депутата України, який було подано до Міністерства внутрішніх справ та Генеральної прокуратури України, та  запит щодо перешкоджання депутатській діяльності посадовими особами Іллічівської міської ради Одеської області.  – до Прокуратури Одеської області.  

Двічі було подано запит, також щодо проблем округу, на другій та третій сесіях, щодо  незадовільного розгляду депутатського звернення головним лікарем Державного закладу "Іллічівська басейнова лікарня на водному транспорті Міністерства охорони здоров'я України". Цей запит обидва рази було подано до Міністерства охорони здоров’я.

Наступний запит було подано до Державної служби з надзвичайних ситуацій щодо  фінансування берегоукріплювальних робіт в м. Чорноморськ Одеської області.  До Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг було подано нардепом запит щодо відповідності застосування порядку розрахунків обсягу спожитої електроенергії за новими тарифами. Цей запит стосується безпосередньо округу нардепа через те, що у запиті розглядається діяльність Чорноморського РЕМ ПАТ «Одесаобленерго».

До Генеральної прокуратури Василь Гуляєв подав  запит щодо вжиття заходів в зв’язку з прийняттям рішення Чорномрською міської радою та незадовільного розгляду його депутатського звернення міським комунальним підприємством.  

 Від Василя Гуляєва та Антона Кіссе до Національної поліції, голови Одеської ОДА та голові Державної служби геології та надр України надійшов запит що запобігання та протидії незаконного розробляння піщаних кар'єрів та видобування корисних копалин (природного піску) на території Біляївського районну Одеської області. Всі зазначені запити стосуються проблем округу Василя Гуляєва.

Ще п’ять запитів стосуються проблем Одеської області в цілому. Так, самостійно нардепом до Кабінету Міністрів було подано запит  щодо збільшення обсягів субвенції на надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг на 2016 рік Одеській області. Ще один запит до Кабінету Міністрів, який також було подано самостійно, стосується забезпечення правового регулювання відносин підприємств, що входять до рибопромислової асоціації "Хаджибейський лиман".  

До Державного агентства автомобільних доріг України від нардепа надійшов запит щодо незадовільного стану та відсутності фінансування дороги місцевого значення Саврань - Кам'яне - кордон Кіровоградської області - Завалля Одеської області.  

Ще два запити були подані авторським колективом з 15 депутатів та стосуються проблем округу. Перший було подано до Національного антикорупційного бюро України щодо перевірки фактів можливого вчинення корупційних правопорушень посадовими та службовими особами Одеської обласної державної адміністрації. Другий запит було також подано до Генеральної прокуратури України щодо повторного розгляду питання про усунення порушень законодавства в організації діяльності Генеральної прокуратури України (вже згадуване призначення Давіда Сакварелідзе на посаду заступника Генерального прокурора України – прокурором Одеської області).

Віталій Барвіненко (В.О. 141) подав 10 запитів, три з яких співвідносяться з проблемами округу та області.

Стосовно проблем округу депутат подав запит до Генеральної прокуратури України щодо розслідування можливих зловживань службовим становищем голови Приморської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області.

Ще два запити співвідносяться з проблемами області. Перший запит було подано до Кабінету Міністрів щодо виділення коштів за рахунок субвенцій з Державного бюджету України на 2015 рік на капітальний і середній ремонт доріг в Одеській області. Цей запит було подано в співавторстві з Антоном Кіссе. Другий запит було подано до Міністерства фінансів щодо фінансування завершення будівництва лікувального корпусу Одеської обласної дитячої клініки. Зазначений запит депутат подав самостійно.

Антон Кіссе (В.О. 142) подав 34 запити, п’ять з яких співвідносяться з проблемами області, п’ятнадцять – з проблемами округу нардепа, з яких, в свою чергу, вісім – з пунктами передвиборчої програми нардепа.

Перший запит, який співвідноситься з проблемами області, було подано разом з Василем Гуляєвим щодо запобігання та протидії незаконного розробляння піщаних кар'єрів та видобування корисних копалин (природного піску) на території Біляївського районну Одеської області.

До Міністерства аграрної політики та продовольства було подано запит щодо проблемних питань, які виникають у процесі ліквідації Державної інспекції сільського господарства та її обласних підрозділів.   

Також стосовно проблем області нардеп звернувся з запитом до Кабінету Міністрів щодо реалізації Перехідних положень Бюджетного Кодексу України стосовно експерименту в Одеській, Волинській, Львівській та Чернівецькій областях з фінансового забезпечення реконструкції, поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення. 

Також до Кабінету Міністрів надійшов запит від нардепа стосовно погашення заборгованості санаторно-курортним і оздоровчим закладам, які знаходяться на території Сергіївської селищної ради (курорт Сергіївка) Білгород-Дністровської міськради Одеської області, за тимчасове проживання громадян, які переміщені з тимчасово окупованої території та району проведення антитерористичної операції. Насамкінець, один запит, поданий нардепом самостійно до Кабінету Міністрів, стосується фінансування лісового господарства з Державного бюджету України на 2016 рік та збереження існуючої системи лісової галузі, який було подано Антоном Кіссе у відповідь на звернення начальника Одеського управління лісового та мисливського господарства, а також профільної профспілки.

Двічі нардеп самостійно звернувся до Кабінету Міністрів з приводу відновлення залізничних сполучень на ділянці Березине (Україна) - Басарабяска (Молдова), які знаходяться в межах виборчого округу нардепа. Також стосовно проблеми округу нардеп подав запит щодо  вжиття заходів стосовно розчистки русла річки Сарата за рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища та стосовно термінового вжиття заходів для своєчасного забезпечення твердим паливом населення та бюджетних закладів Одеської області. 

До Міністерства оборони України нардеп подав запит щодо подальшого існування окремого десантного батальйону, дислокованого в місті Болграді Одеської області. До Міністерства закордонних справ та до Державного агентства водних ресурсів Антон Кіссе подав запит щодо несанкціонованого скидання забруднюючих речовин у річку Киргиж-Китай (басейн річки Дунай) з боку підприємств Республіки Молдова. Цей запит також співвідноситься з проблемами округу. Насмакінець, один запит щодо фінансування у 2015 році Державної цільової регіональної програми розвитку Українського Придунав'я на 2014-2017 роки  було подано самостійно до Кабінету Міністрів.

Стосовно пункту передвиборчої програми про включення в проект ЗУ про Бюджет на 2015 рік фінансування ремонту доріг південних районів Одеської області нардеп подав шість запитів: щодо капітального ремонту ділянки траси Одеса-Рені на та доріг на напрямку Сарата-Арциз, Арциз-Тарутине, щодо включення до державних пріоритетів з ремонту дороги Богданівка-Миколаївка-Старосілля-Міняйлівка-Фараонівка, щодо виділення державної субвенції на капітальний і середній ремонт доріг в Одеській області.

Ще один пункт передвиборчої програми нардепа про включення в проект ЗУ про Бюджет на 2015 рік фінансування забезпечення якісною питною водою південні райони Одеської області знайшов відображення у запиті щодо розчищення та поглиблення русел річок Когильник та Чага, а також відновлення та будівництва системи водовідведення міста Арциз Одеської області. Цей запит було подано до Кабінету Міністрів та Одеської ОДА самостійно нардепом.

Запит щодо будівництва нової школи у селі Садове Арцизького району, закінчення будівництва та введення в експлуатацію шкіл в селах Саратського та Тарутинського районів Одеської області, поданий також самостійно, співвідноситься з пунктом програми нардепа про включення до ЗУ про Бюджет на 2015 рік фінансування завершення будівництва шкіл в селах Надрічне Тарутинського району та Міняйлівка Саратського району, а також будівництво школи в селі Садове Арцизського району.   

З пунктом програми про підтримку законів, направлених на захист прав громадян, свободу слова, вибір мови та віросповідання, розвиток національної культури та достойне життя може бути співвіднесений запит нардепа про  створення центрального органу виконавчої влади з питань формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері міжнаціональних відносин та забезпечення захисту прав національних меншин України. 

Два запити співвідносяться з пунктом передвиборчої програми нардепа про підтримку законів, направлених на децентралізацію управління державою, розширення прав регіонів. Перший – щодо приведення Методики формування спроможних територіальних громад, затвердженої Кабінетом Міністрів у відповідність до вимог Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад", другий – щодо проведення у південних районах Одеської області з компактним проживанням національних меншин круглого столу з питань обговорення змін стосовно територіальної організації влади у регіоні. 

Олександр Урбанський (В.О. 143) подав три запити, всі до Кабінету Міністрів. Нардеп не подав жодного запиту самостійно. Два запити відповідають пунктам передвиборчої програми нардепа, три – проблемам округу.

Так, разом з Антоном Кіссе, було подано запит стосовно виділення державної субвенції на капітальний ремонт доріг в Одеській області. Цей запит співвідноситься з проблемою регіону, а також співвідноситься з пунктом програми про капітальний ремонт та реконструкцію автомобільних доріг в населених пунктах Придунав’я, шляхів регіонального та державного значення.

Другий запит щодо збереження існуючої системи координації Державного агентства водних ресурсів України поданий авторським колективом з 45 депутатів, що також співвідноситься як з проблемами регіону, так і з пунктом програми про забезпечення населених пунктів Придунайського регіону якісною питною водою.

Останній запит народного депутата до Міністерства освіти та науки України, який співвідноситься з проблемами області, вже було згадано вище: щодо питань обсягів держзамовлення в НУ «Одеська юридична академія».

За коментарями звертайтеся:

Анастасія Матвієнко, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Одеській області

тел. 097 356 58 35, email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.