Одеські мажоритарники стали гірше відвідувати пленарні засідання Ради

Проблема низької явки народних депутатів на роботу загострилась в останні місяці, коли протягом дня в залі засідань залишається менше 100 народних обранців. Така відвідуваність часто призводить до ситуацій, коли на прийняття важливих для країни рішень просто не вистачає голосів.  Одеські мажоритарники також вносять свій вклад в зазначену тенденцію: показники відвідуваності ними пленарних засідань знизились.

Більше половини мажоритарників від Одеської області у травні-червні 2016 року не відвідали двох третин засідань Верховної Ради. Так, згідно письмової реєстрації Леонід Клімов і Іван Фурсін відвідали у вказаний період 35% пленарних засідань, Віталій Барвіненко – 48%, Геннадій Чекіта – 57%, Олександр Урбанський – 61% і Едуард Матвійчук – 65%. Не висока відвідуваність у Дмитра Голубова, Олександра Пресмана – по 74% і Сергія Ківалова – 78%.

Лише Василь Гуляєв і Антон Кіссе відвідали всі пленарні засідання парламенту за останні два місяці.

З початку роботи Верховної Ради VII скликання по 24 червня 2016 року відбулося 198 пленарних засідань. Едуард Матвійчук (В.О. 133) за вказаний період згідно з результатами письмової реєстрації відвідав 73% засідань, згідно електронної реєстрації - 68%. Згідно з даними сайту “Вони голосують для тебе”, Едуард Матвійчук приймав участь у голосуваннях у 22% випадках, коли депутат був присутнім у залі.

Геннадій Чекіта (В.О. 134) відвідав 64% пленарних засідань Ради згідно і письмової реєстрації, і електронної. Перебуваючи в залі, нардеп приймав участь у 68% випадках голосувань.

Згідно письмової реєстрації Сергій Ківалов (В.О. 135) відвідав 66% засідань, а згідно електронної - 60%. Під час відвідувань парламенту, депутат фактично брав участь у 30% голосуваннях.

Під час 69% пленарних засідань Дмитро Голубов (В.О. 136) проходив письмову реєстрацію. Однак, згідно електронної реєстрації нардеп відвідав 78% пленарних засідань. Під час свої присутності в залі, Дмитро Голубов брав участь у 79% голосуваннях.

Схожа ситуація у Леоніда Клімова (В.О. 137): 78% відвідувань згідно письмової реєстрації і 96% - електронної. Перебуваючи в залі засідань Ради нардеп брав участь у 90% голосувань.

У Івана Фурсіна (В.О. 138) теж процент відвідування вищий згідно електронної реєстрації, аніж письмової - 54% і 49% відповідно. Перебуваючи у Верховній Раді, депутат взяв участь у 51% голосувань.

Олександр Пресман (В.О. 139) згідно електронної реєстрації відвідав 86%, однак згідно письмової - 65%. Нардеп. перебуваючи в залі засідань, брав участь у 81% голосувань.

Не дивлячись на високу відвідуваність згідно письмової реєстрації (92%), Василь Гуляєв (В.О. 140) також має вищий показник за електронною реєстрацією (96%). В той же час народний депутат брав участь у 85% голосувань.

Як і Олександр Пресман, Віталій Барвіненко (В.О. 141) має набагато вищу відвідуваність згідно електронної реєстрації, аніж письмової. Так, за даними електронної реєстрації депутат відвідав 90% засідань, а за письмовою - 64%. Перебуваючи у парламенті Віталій Барвіненко голосував у 83% випадків.

Висока відвідуваність пленарних засідань Верховної Ради і у Антона Кіссе (В.О. 142). Згідно письмової реєстрації нардеп відвідав 93% засідань, а електронної - 90%. Перебуваючи у залі засідань Антон Кіссе приймав участь 79% голосувань.

Олександр Урбанський (В.О. 143) проходив письмову реєстрацію у 66% засідань, а електронну - 58%. У 83% голосувань нардеп брав участь, перебуваючи в залі засідань Верховної Ради.

Отже, відвідуваність одеських парламентарів впала, оскільки за увесь період роботи Верховної Ради VII скликання лише один одеський нардеп має відвідуваність нижче 50% - Іван Фурсін (49%).

За коментарями звертайтеся:
Анастасія Матвієнко, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Одеській області
тел. 097 356 58 35, email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.