Картка Андрія Деркача в сесійній залі, а народний депутат – в окрузі

Народний депутат України, обраний в одномандатному окрузі №159 (Сумська область), був помічений у двох місцях одночасно. За даними реєстрації він був у парламенті, а згідно публічних дописів в соцмережі – у своєму окрузі.

Позафракційний народний депутат Андрій Деркач, за даними електронної реєстрації 22 та 23 червня 2017 року був у стінах парламенту. В той же час він опублікував на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук фотографії зі свого візиту до округу. Таким чином, можна зробити висновок, що картка народного депутата знаходилася в залі, й хтось зареєструвався замість нього.

08 08 2017 Sumy Derkach post 22 chervnia

08 08 2017 Sumy Derkach post 23 chervnia

Перевіривши дані щодо голосування народного депутата під час пленарних засідань 22 та 23 червня 2017 року на сайті «Вони голосують для тебе», ми з’ясували, що картка депутата не голосувала за жоден із запропонованих законопроектів. Проте, вона знаходилася в системі, адже замість «відсутній» наявне повідомлення «не голосував».

08 08 2017 Sumy Derkach prysutnist

Неособисте голосування депутатів, у тому числі й реєстрація депутата в сесійній залі в той час, коли він знаходиться в іншому місці – давня проблема українського парламенту. Це є порушенням як Регламенту роботи Верховної Ради України, де у статті 37 вказано, що народні депутати мають особисто як реєструватися для участі в засіданнях парламенту, так і брати участь у голосуванні. У парламенті перед відкриттям кожного засідання здійснюється так звана письмова реєстрація народних депутатів особисто на підставі посвідчення народного депутата та власноручного підпису. В залі засідань депутат реєструється за допомогою електронної системи «Рада», вставляючи свою картку в спеціальний слот на робочому місці.

Особистого голосування вимагає також і Конституція України, стаття 84: «Голосування на засіданнях Верховної Ради України здійснюється народним депутатом України особисто».

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА  в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній, громадська консультантка ОПОРИ в Сумській області

тел.: +380663055190

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.