До складу яких міжфракційних об'єднань входять обранці столиці

Усі депутати-мажоритарники Києва, за винятком Андрія Білецького, входять до складу так званих міжфракційних об'єднань. Обранці столиці входять до складу 23 таких неформальних коаліцій. Загалом в парламенті станом на 26 вересня 2016 року зареєстровано 85 міжфракційних об'єднань.

Що таке міжфракційне депутатське об’єднання? Згідно зі статтею 60-1 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України»: «Народні депутати можуть добровільно об'єднуватися у міжфракційні депутатські об'єднання без реєстрації, кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, організаційного забезпечення їх діяльності Апаратом Верховної Ради України. Міжфракційне депутатське об'єднання не має прав депутатської фракції (депутатської групи), передбачених цим Регламентом. Про створення міжфракційного депутатського об'єднання оголошує головуючий на пленарному засіданні за письмовим повідомленням керівника такого об'єднання».

Загалом дванадцятеро депутатів-обранців столиці входять до складу 23 різних об'єднань: Атлантичний Рух, За тверезе майбутнє, Народний контроль, За вільний Кавказ, СТОП тарифам, За індустріальні та технологічні парки, Права сила, Укроп, За забезпечення дотримання Регламенту Верховної Ради України та за збереження парламентаризму в Україні, Адвокація України, Зі зв’язків з Європейським Парламентом "Україна – Європейський Союз", За Єдину Українську Помісну Православну Церкву, Всеукраїнське об’єднання "Свобода", За духовність, моральність та здоров’я України, Пам'ять і порозуміння, Захистимо вугільну галузь, Солідарність правих сил, Україна в НАТО, Україна туристична, Рівні можливості, Ветерани Афганістану та учасники інших бойових дій – за майбутнє, Справедливість, закон, честь та гідність та Світове українство. Таким чином обранці столиці є членами 27% усіх міжфракційних депутатських об'єднань, що існують у Верховній Раді станом на кінець вересня.

Народний депутат Євген Рибчинський є членом 4 об'єднань: СТОП тарифам (13 членів), За тверезе майбутнє (72 члени), Народний контроль, За вільний Кавказ – по 6 членів. Також Євген Юрійович є керівником об'єднання Атлантичний Рух (16 членів).

Обранець від 212 округу Віталій Сташук входить до складу лише 2 депутатських об'єднань: Атлантичний рух та За індустріальні та технологічні парки (39 членів).

Позафракційний мажоритарник Борислав Береза член аж 5 міжфракційних об'єднань: Права сила (8 членів), Укроп (8 членів), За забезпечення дотримання Регламенту Верховної Ради України та за збереження парламентаризму в Україні (22 члени), Адвокація України (36 членів) та Стоп тарифам.

Віктор Чумак (214 округ) є учасником двох таких депутатських об'єднань: Зі зв’язків з Європейським Парламентом "Україна – Європейський Союз" (62 члени) та За Єдину Українську Помісну Православну Церкву (27 членів).

До складу аж 6 міжфракційних об'єднань народних обранців входить Андрій Іллєнко: Всеукраїнське об’єднання "Свобода" (7 членів), "За забезпечення дотримання Регламенту Верховної Ради України та за збереження парламентаризму в Україні, "За духовність, моральність та здоров’я України (51 член), Пам'ять і порозуміння (20 членів), "За Єдину Українську Помісну Православну Церкву та Захистимо вугільну галузь (22 членів). Також варто відзначити, що народний обранець головує у складі об'єднання "Всеукраїнське об’єднання "Свобода".

Позафракційний народний обранець Олександр Супруненко входить до складу 2 міжфракційних об'єднань: За духовність, моральність та здоров’я України (51 член) та За тверезе майбутнє, натомість Андрій Білецький не входить до складу жодного.

Депутат-мажоритарник Володимир Ар'єв приєднався до складу аж 6 міжфракційних об'єднань: Солідарність правих сил (10 членів), Україна в НАТО (15членів), "За забезпечення дотримання Регламенту Верховної Ради України та за збереження парламентаризму в Україні, Пам'ять і порозуміння, За тверезе майбутнє – член та За Єдину Українську Помісну Православну Церкву (у цьому об'єднанні нардеп головує).

До складу "Атлантичного Руху" входить нардеп Олександр Третьяков, а інших київський депутат-мажоритарник Вячеслав Константіновський входить до складу двох депутатських об'єднань: Україна туристична (26 членів) та За духовність, моральність та здоров’я України.

Обранець від 221 виборчого округу Леонід Ємець є членом 4 міжфракційних об'єднань: Атлантичний Рух, Рівні можливості (43 члени), За тверезе майбутнє та Адвокація України). Натомість його колега по парламентській коаліції Дмитро Андрієвський долучився до 3 об'єднань: Ветерани Афганістану та учасники інших бойових дій – за майбутнє, де обіймає посаду заступника голови, і куди загалом входить 4 нардепи, Атлантичний Рух та Справедливість, закон, честь та гідність.

У свою чергу висуванець ВО "Свобода" Юрій Левченко є членом однойменного міжфракційного об'єднання депутатів. Народний обранець також входить до складу об'єднання Світове українство та виступає як співголова в об'єднанні "За забезпечення дотримання Регламенту Верховної Ради України та за збереження парламентаризму в Україні.

Отже, як було зазначено вище, обранці столиці входять до складу 23 різних міжфракційних об'єднань. Найпопулярнішими з них є Атлантичний Рух (5 обранців киян: Євген Рибчинський, Віталій Сташук, Олександр Третьяков, Леонід Ємець та Дмитро Андрієвський), За тверезе майбутнє (4 обранці столиці: Євген Рибчинський, Володимир Ар'єв, Олександр Супруненко та Леонід Ємець), За забезпечення дотримання Регламенту Верховної Ради України та за збереження парламентаризму в Україні (4 обранці Києва: Борислав Береза, Андрій Іллєнко, Володимир Ар'єв та Юрій Левченко).

Турбують обранців столиці також проблеми моральності та духовності українців, по троє обранців входять до складу об'єднань: За Єдину Українську Помісну Православну Церкву (Віктор Чумак, Андрій Іллєнко, Володимир Ар'єв) та За духовність, моральність та здоров’я України (Андрій Іллєнко, Олександр Супруненко Вячеслав Константіновський).

 

 

За коментарями звертайтеся:
Андрій Савчук,
громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28 784
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.