Політична мапа одномандатного виборчого округу № 14 (Вінницька обл.)

Політична мапа одномандатного виборчого округу № 14 (Вінницька обл.)

 Опис одномандатного виборчого округу

Адміністративно-територіальні одиниці округу

До меж виборчого округу № 14 із центром у Жмеринці належать Жмеринський, Барський, Літинський і Тиврівський райони та місто обласного значення Жмеринка. В окрузі орієнтовно налічується 168 048  виборців. 

Соціально-економічна структура

Жмеринський район знаходиться у західній частині Вінницької області України, а з точки зору фізико-географічного положення він належить до правобережної лісостепової зони південно-західної частини України. На території округу, як і області загалом, домінуючою галуззю є сільгоспвиробництво і переробка сільгосппродукції.

Агропромисловий комплекс є одним із найбільших і важливих секторів економіки району. Від ефективності роботи цієї галузі залежить соціально-економічна ситуація в районі, робота переробних підприємств та інших галузей, рівень і якість життя населення.

Основу агропромислового комплексу району складають сільськогосподарські підприємства різних організаційно-правових форм господарювання та господарства населення.

У галузевій структурі сільського господарства провідне місце належить рослинництву, валова продукція цієї галузі в середньому за останні роки займає 93 %. Перевага надається вирощуванню зернових культур, а саме: озимої пшениці, ячменю озимого та ярого, кукурудзи, гороху та проса, з технічних культур вирощують ріпак озимий та ярий, сою, соняшник.

Промисловий комплекс району представлений промисловими підприємствами, а саме: в харчовій галузі працюють ДП «Укрспирт» Мартинівське МПД (спирт етиловий ректифікований з харчової сировини), ПрАТ «Чернятинське пиво» (пиво, солод), Комбінат кооперативної промисловості (хлібобулочні, макаронні та кондитерські вироби), добувна галузь представлена ТОВ «Гранітний кар’єр» (щебінь, відсів, просів), у галузі виробництва інших неметалевих мінеральних виробів працює ТОВ «Конкорд» (цегла) та ТОВ «Кристал» (цегла), в легкій галузі працює ПрАТ «Швейна фабрика «Браїлівчанка» (сорочки формені), в металообробній ТОВ «Жмеринський Агромаш» (ливарна продукція для с/г техніки) та виробництво деревини та виробів з неї здійснює ДП «Жмеринське лісове господарство».

На території району діють підприємства з прямими іноземними інвестиціями, це: ТОВ «Кристал» смт Браїлів, ТОВ «Куриловецьке і К» с. Курилівці та ТОВ «Біоенерджі-Вінниця» смт Браїлів.

У місті Бар діють соковий завод «Пфаннер Бар» (українсько-німецьке підприємство), завод мінеральних вод «Барчанка», Барський машинобудівний завод, швейна фабрика та птахофабрика. Також у селищі Гнівань Тиврівського району розташовані гранітний кар’єр та завод спецзалізобетону. У Літинському районі провідними підприємствами є Літинський молокозавод, Уладівський спиртзавод, Літинський цегельний завод, Літинський м'ясокомбінат.

Центр округу Жмеринка є відомим залізничним вузлом. Тут, зокрема, розташовується вагоноремонтний завод та колійна машинна станція. У Жмеринському районі працюють Демидівський гранітний кар’єр, Браїлівський цегельний завод.

Середньомісячна зарплата в окрузі – орієнтовно на рівні 2 400 грн.

Серед головних проблем округу – низький рівень заробітної плати, незадовільний стан доріг.

Суспільно-політична ситуація в окрузі

За результатами позачергових парламентських виборів найбільшу підтримку в окрузі отримали політична партія «Народний Фронт» (22,14 %), партія «Блок Петра Порошенка» (21,82 %) та політична партія «Об’єднання «Самопоміч» (10,97 %). 

До 2014 року в районних радах округу чисельно переважали фракції Партії регіонів, «Батьківщини» та Народної партії. Згодом фракції ПР в райрадах саморозпустились або залишились тільки формально.

У Жмеринці діє 16 громадських організацій і 13 осередків політичних партій.

Голова Жмеринської районної адміністрації Легеза Олег В'ячеславович є членом Політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка». 24 січня Президент України Петро Порошенко підписав розпорядження про призначення голів районних державних адміністрацій у Вінницькій області, у  якому, зокрема перепризначено голову Жмеринської райдержадміністрації Олега Легезу.

Жмеринська районна Рада складається з 36 депутатів та голови. Голова районної ради Паламарчук Анатолій Григорович є депутатом районної ради, він пройшов по багатомандатному виборчому округу від Жмеринської районної організації політичної партії «Фронт Змін».

На виборах мера у 2015 році у Жмеринці переміг місцевий підприємець Анатолій Кушнір з результатом – майже 50 % голосів. На виборах міського голови Жмеринки проголосували 19 245 осіб (явка 63 %). Анатолій Кушнір є позапартійним. Друге місце зайняв колишній міський голова Зіновій Трахтенберг – 29,14 % (5 608 голосів).

Медійна ситуація у виборчому окрузі

Для жителів округу доступні всі загальнообласні ЗМІ. В окрузі транслюється обласна держтелерадіокомпанія «Вінтера» та телеканал «Віта» (останній перебуває у сфері впливу міської влади Вінниці (отже, наближений до команди Порошенка-Гройсмана). Найтиражованішими друкованими ЗМІ є приватна газета «33-й канал» (співзасновники – депутати облради Анатолій Жучинський і Тетяна Редько), газета обласної ради «Вінниччина», також районні газети (органи РДА та райрад).

Зі збільшенням в окрузі кількості Інтернет-користувачів доступнішою стала і група електронних ЗМІ. Так, з нардепом Олександром Домбровським пов'язаний сайт «Вінниця.Ок» (цей ресурс під час виборів активно просував і Олексія Порошенка та інших членів команди чинного Президента); з родиною політиків Ткачуків («УДАР») – сайт «ILikeNews», з колишніми регіоналами – сайт «i-vin.info», до корпорації «Рост-медіа» належить сайт «Винница.info». З’явились і нові електронні ЗМІ, наприклад, інформаційний портал «Vlasno.info», заснований активістами вінницького Майдану і близький до місцевих активістів партій «Свобода» та «Батьківщина»; сайт «Вінниця PressPoint», пов'язаний з нардепом-списочником від БПП Сергієм Кудлаєнком.

Мережа місцевих ЗМІ найбільш поширена в м. Жмеринка (центр округу, місто обласного значення). Тут виходять газети «Жмеринський меридіан», «Жмеринка», «Інфо Жмеринка», також транслюється місцеве телебачення, яке охоплює і території сусідніх районів.

Роль національних меншин у територіальних громадах округу

Близько 96 % населення округу складають українці. Національні меншини (росіяни, молдавани, росіяни-старообрядці у Жмеринському та Літинському районах, поляки в Барському районі) не чинять відчутного впливу на політичне життя та результати виборів в окрузі. Є місця компактного проживання нечисленних громад росіян-старообрядців – у селах Жуківці, Слобода Чернятинська та Людавка Жмеринського району, в с. Борсків і Круги Тиврівського району; поляків – у смт Браїлів, селах Мовчани та Жуківці того ж району. Для прикладу, найбільша частка представників нацменшини мешкає в старообрядницькому селі Борсків – близько 80 % населення села, загальна ж кількість населення Борскова – близько 250 осіб. У деяких школах цих населених пунктів національні мови вивчаються як окремий предмет.

Дані про народного депутата України

Політична історія народного депутата України

Мельничук Іван Іванович, народився 8 лютого 1969 року в місті Коломия Івано-Франківської області. Освіта вища, у 1991 році закінчив Пермське вище військове училище, після чого служив у військах МВС Росії. З 1999 по 2014 рік – приватний підприємець (власник ринків сувенірів).

На момент балотування до Верховної Ради у 2014 році – голова Літинської районної державної адміністрації, член партії «Блок Петра Порошенка», місце проживання – смт Літин Вінницької області, суб’єкт висування – партія «Блок Петра Порошенка».

Іван Мельничук також балотувався до Верховної Ради у 2012 році, теж у 14-му окрузі, але від Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина». За результатами підрахунку голосів на сайті ЦВК тоді була оприлюднена інформація про перемогу І. Мельничука, проте його основний конкурент Віктор Жеребнюк (екс-мер Жмеринки, екс-голова Деснянської РДА м. Київ, згодом нардеп, член фракції ПР) наполіг на перерахунку бюлетенів, в результаті чого В. Жеребнюк був визнаний переможцем з перевагою у 83 голоси.

Бізнес-інтереси народного депутата України

До обрання народним депутатом Іван Мельничук був власником ринку сувенірів на трасі поблизу селища Літин.

Особливості професійної («неполітичної») кар’єри народного депутата України

З 1991 по 1999 роки Іван Мельничук служив в лавах МВС Російської Федерації.

Перший свій бізнес – ятку з сувенірами – Іван Мельничук започаткував на автошляху Львів–Кіровоград–Знам`янка поблизу Коломиї. З 1999 року він зареєстрований як приватний підприємець. Згодом справа розрослася в повноцінний ринок сувенірів, а з початку 2000-х років І. Мельничук відкрив ринок сувенірів поблизу Літина Вінницької області.

Особливості взаємодії народного депутата України із місцевою елітою

Нині Іван Мельничук належить до команди Петра Порошенка і має добрі взаємини з керівництвом Вінницької ОДА. В окрузі найбільший вплив і підтримку нардеп має у Літинському районі, де він мешкав, займався підприємництвом і очолював РДА. Натомість у м. Жмеринка та Жмеринському районі досі сильним є вплив його політичного конкурента Віктора Жеребнюка – екс-мера Жмеринки, екс-голови Деснянської РДА м. Київ, екс-нардепа фракції Партії регіонів.

Слід згадати також епізод, коли Іван Мельничук змінив приналежність до політичної команди (це відбулося на початку президентської виборчої кампанії). Будучи депутатом облради від «Батьківщини», він водночас був помічником Петра Порошенка, згодом вийшов з «Батьківщини» і став висуванцем партії «Блок Петра Порошенка» на парламентських виборах, у зв’язку з чим деякі місцеві представники «Батьківщини» звинувачували його у зраді. Наразі конфлікт можна вважати вичерпаним.

Медіавпливи народного депутата України

Нема даних про ЗМІ, які безпосередньо належали б нардепу. Досить лояльними до нього є місцеві медіа, близькі до команди Порошенка-Гройсмана («ВінницяОк», Винница.info», «Вінниця PressPoint».

Попередній зріз активності народного депутата України

Створення та функціонування постійно діючої громадської приймальні народного депутата України у виборчому окрузі 

Постійна приймальня народного депутата працює в Літині (адреса: вул. Леніна 36, тел. (04347) 2-20-07). Ця приймальня була відкрита І. Мельничуком ще у 2010 році, коли він був депутатом обласної ради. Також нардеп заохочує виборців спілкуватися з ним особисто – телефоном та через соцмережі.

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Більшість часу Іван Мельничук перебуває у Києві. Прийом громадян від його імені здійснюють помічники, які допомагають зконтактуватися з депутатом.

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

Народний депутат Іван Мельничук подав 5 депутатських запитів. Два його запити, до голови Верховної Ради та до Кабміну, стосувалися надання дозволу Кабінетом Міністрів України на проведення перевірки порушення земельного та водного законодавства Товариством з обмеженою відповідальністю «Глинянкофф» (назване ТОВ діє в межах 14-го округу в Барському районі). Запити до МВС, Мінекології та Генпрокуратури стосувались перевірки законності використання бюджетних коштів та виконання проектів цільових екологічних інвестицій відповідно до Кіотського протоколу Рамкової Конвенції ООН з питань зміни клімату.

Законопроектів, зокрема й у співавторстві, народним депутатом Іваном Мельничуком подано 12. Частина з них стосується мобілізації та соціального захисту учасників АТО (про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження грошового та інших видів забезпечення за особами, які забезпечують безпеку під час проведення антитерористичної операції (АТО) та були захопленими в полон або заручниками, або визнаними в установленому законом порядку безвісно відсутніми; щодо притягнення до кримінальної відповідальності за закриття закладів охорони здоров'я та їх відділень, які здійснюють збір та переробку донорської крові під час проведення антитерористичної операції; про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо звільнення від призову на військову службу під час мобілізації викладацького складу вищих учбових закладів та наукових співробітників). Дві ініціативи пов’язані з життєдіяльністю територіальних громад (щодо звільнення від сплати митних платежів транспортних засобів, які надійшли у якості гуманітарної допомоги для забезпечення соціально-економічних потреб територіальних громад в Україні; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення осіб, які займають посади голів сільської, селищної рад та міських голів).

Також нардепом подані законопроекти в контексті його роботи в парламентському Комітеті з протидії корупції. Вони стосувались забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро та Нацагенства з запобігання корупції; посилення відповідальності за доведення до банкрутства; очищення влади (змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо недопущення до зайняття посад виконуючого обов'язки та обрання на посади керівників вищих навчальних закладів окремих категорій осіб; зміни до Закону України «Про вищу освіту» (щодо обрання керівника вищого навчального закладу); мораторію на забудову окремих ділянок Києва. Подано також проекти щодо строків здійснення валютних розрахунків у галузі ПЕК і щодо запровадження держреєстру транспорту та вдосконалення ліцензування перевізників.

Звітування депутата за результатами 100  днів діяльності

За результатами 100 днів своєї діяльності народний депутат публічно не звітував.

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

Діяльність народного депутата (переважно його робота в комітеті з протидії корупції) іноді висвітлюється у ЗМІ, лояльних до команди Петра Порошенка («ВінницяОк», «Вінниця PressPoint» тощо), також на особистих сторінках депутата в соцмережах.

ТАБЛИЦІ-ДОДАТКИ ДО ПОЛІТИЧНИХ МАП ОКРУГІВ

Виборчий округ № 14

Таблиця 1: Партійність керівників місцевих органів влади

АТО (район)

Голова Жмеринської держадміністрації (районної)

Голова Жмеринської ради (районної)

Примітки

ПІП голови

Партійність голови

ПІП голови

Партійність голови

Жмеринський район

Легеза Олег Вячеславович

Політична партія «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка»

Паламарчук Анатолій Григорович

Обраний до райради від партії «Фронт змін»

 

Літинський район

Чернега Ярослав Анатолійович

(депутат обласної ради, обраний від партії «Фронт змін»)

Мельник Віталій Борисович

Народна партія

 

Барський район

Саволюк Володимир Васильович

Позапартійний

Піддубний Михайло Іванович

Українська республіканська партія «Собор»

 

Тиврівський район

Мачай Леонід Семенович

Комуністичної партії України

Бузін Михайло Іванович

ВО «Батьківщина»

 

АТО (місто обласного підпорядкування)

Міський голова

Секретар ради

Примітки

ПІП голови

Партійність голови

ПІП секретаря

Партійність секретаря

 

Жмеринка

Кушнір Анатолій Петрович

позапартійний

Гриценко Сергій Георгійович

позапартійний

 

Бар

Дзісь Олексій Іванович

Політична партія «Фронт Змін»

Кальман Олексій Васильович

Член Політичної партії «Фронт Змін»

 

Тиврів

Кицишин Сергій Миколайович

Позапартійний

Левчук Оксана Іванівна

ВО «Батьківщина»

смт

Літин

Бичок Анатолій Іванович

Член Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина»

Миколасюк Наталія Кузьмівна

Позапартійна

смт

Таблиця 2:  Партійний та фракційний склад місцевих рад округу № 14

Назва ради (обласна, міська, районна, селищна) Назва фракції/групи Чисельність фракції/групи    Примітки
1 Жмеринська районна рада

Партія регіонів

«Батьківщина»

«Фронт змін»

Народна партія

«Сильна Україна»

«Свобода»

СПУ

КПУ

«Наша Україна»

12 (обрані від ПР)

4

3

2

1

1

1

2

1

 
2 Барська районна рада Пройшли від Партії регіонів 20  
    ВО «Батьківщина» 9  
    Народна партія 8  
    «Фронт змін» 6  
    «Єдиний Центр» 4  
    Українська республіканська партія «Собор» 3  
    «Сильна Україна» 2  
    Соціалістична партія України 2  
    Українська республіканська партія 2  
    ВО «Свобода» 1  
    «Наша Україна» 1  
3 Літинська районна рада

Позапартійні

«Батьківщина»

Партія регіонів

«Фронт змін»

КПУ

Народна партія

«Наша Україна»

Партія «Єдність»

11

13

7

2

3

3

2

1

 
4 Тиврівська районна рада

«Батьківщина»

«Свобода»

Партія регіонів

«Єдність»

КПУ

«Фронт Змін»

«УДАР»

«Наша Україна»

СПУ

«Сильна Україна»

Народна партія

14

5

14

5

4

3

1

3

1

1

4

 
5 Жмеринська міська рада

Партія регіонів

8  
    Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» 7  
    Партія промисловців і підприємців України 4  
    Комуністична партія України 3  
    Політична партія «Наша Україна» 3  
    Політична партія «Фронт Змін» 3  
    Політична партія «Нова політика» 2  
    Соціалістична партія України 2  
    Народна Партія 1  
    Партія «Народна влада» 1  
    Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Свобода» 1  
    Самовисування 1  
6 Барська міська рада ВО «Батьківщина» 10  
    Позапартійні (були обрані від ПР) 7  
    Народна Партія 5  
    «Фронт Змін» 4  
    Єдиний Центр 1  
    Політична партія «Народний Рух України» 1  
    Соціалістична партія України 1  
    Українська республіканська партія 1