Мажоритарники Чернівецької області зареєстрували з початку року 17 законопроектів

Народні депутати-мажоритарники, обрані до парламенту від  Чернівецької області, зареєстрували з початку 2016 року 17 нових законопроектів (три з яких напрацювали разом). Станом на 1 березня два  з них стали чинними. Найбільше законопроектів зареєстрував народний депутат від 201 виборчого округу Микола Федорук (10), у Івана Рибака від 202 виборчого округу чотири зареєстрованих законопроекти і по три - у Григорія Тіміша (203 округ) та Максима Бурбака (204 округ). Законопроекти переважно стосуються тематики комітетів, членами яких є чернівецькі мажоритарники, а деякі законопроекти розроблялись парламентарями спільно.

Відповідно до даних письмової реєстрації, з 18 пленарних засідань жодного не пропустив Микола Федорук, три засідання з невідомих причин не відвідав Іван Рибак, одне — Григорій Тіміш і два — Максим Бурбак.

Законодавчі ініціативи, окрім однієї, були підготовлені депутатами у співавторстві, а над трьома з них працювали по двоє мажоритарників області (тому загальна сума законопроектів - 17). Так, Григорій Тіміш та Максим Бурбак були залучені до розробки проекту закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України, а над проектами законів про спеціальний режим інвестиційної діяльності у гірських зонах та внесення змін до бюджету України щодо фінансування державних підприємств у сфері лісових ресурсів пліч-о-пліч працювали Григорій Тіміш та Іван Рибак. Єдиним автором законопроекту є Максим Бурбак, а більша частина законодавчих ініціатив Миколи Федорука — це проекти постанов про перейменування населених пунктів. Один з них, а також проект закону про зміни до Регламенту Верховної Ради України, стали чинними нормативно-правовими актами.

Микола Федорук, обраний до парламенту від "Народного фронту" в 201 виборчому окрузі (м. Чернівці, частина Садгори), зареєстрував протягом двох місяців 10 законопроектів у співавторстві. Сім законодавчих ініціатив депутата є проектами постанов. Одна з них стосується повернення на доопрацювання законопроекту про внесення змін щодо забезпечення виконання державних гарантій соціально-економічного розвитку населених пунктів зі статусом гірських і залучення приватних інвестицій у розвиток гірських територій, а інші – перейменування близько тисячі населених пунктів й тридцяти районів в Автономній республіці Крим та 23 областях України (окрім Івано-Франківської). З Чернівецької області до переліку населених пунктів, запропонованих депутатами для перейменування, увійшло одне село - Радгоспівка Герцаївського району. Воно, в разі підтримки законодавчої ініціативи депутатами та Президентом, носитиме назву Маморниця Вама. Окрім проектів постанов, Миколою Федоруком у співавторстві було зареєстровано три проекти законів про внесення змін до законодавства щодо виборів старост, функціонування районних рад, набуття повноважень сільських, селищних, міських голів.

Іван Рибак, обраний до парламенту від "БПП "Солідарність" у 202 виборчому окрузі (Вижницький, Кіцманський, Путильський та частина Сторожинецького району), зареєстрував з початку нового року чотири законопроекти у співавторстві. Усі з них стосуються спеціального режиму інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку в гірських зонах, а також внесення змін до: законодавства щодо боротьби з хабарництвом; Податкового кодексу України щодо скасування земельного податку для природоохоронних установ; додатка Закону Про Державний бюджет України на 2016 рік щодо фінансування державних підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України.

Григорій Тіміш, обраний до парламенту від "БПП "Солідарність" у 203 виборчому окрузі (Герцаївський, Глибоцький, Новоселицький, частина Сторожинецького районів та частина Садгірського району в м. Чернівці), зареєстрував протягом січня та лютого три проекти законів у співавторстві. Законодавчі ініціативи народного депутата стосувалися спеціального режиму інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку в гірських зонах України; внесення змін до додатка Закону України Про Державний бюджет України на 2016 рік щодо фінансування державних підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України; внесення змін до статті 149 Регламенту Верховної Ради України. Останній передбачив можливість новообраній Верховній Раді розглядати питання про прийняття законопроекту щодо внесення змін до Конституції України, який відповідно до Конституції України був попередньо схвалений Верховною Радою попереднього скликання, але голосування щодо його прийняття як закону не проводилося.

Максим Бурбак, обраний до парламенту від "Народного фронту" в 204 виборчому окрузі (Заставнівський, Кельменецький, Сокирянський та Хотинський райони), також протягом двох місяців зареєстрував три законопроекти. У співавторстві були підготовлені проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору, Голокосту, геноциду кримськотатарського народу та вже згаданий проект закону про внесення змін до статті 149 Регламенту Верховної Ради України. Єдиним авторським надбанням за січень-лютий серед усіх мажоритарників є законодавча ініціатива нардепа про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо завершення будівництва Чернівецького обласного перинатального центру.

Таким чином, народні депутати-мажоритарники Чернівецької області, зареєструвавши протягом січня-лютого 18 законопроектів на чотирьох, цікавились завершенням будівництва Чернівецького обласного перинатального центру, забезпеченням виконання державних гарантій соціально-економічного розвитку населених пунктів зі статусом гірських, залученням приватних інвестицій у розвиток гірських територій, спеціальним режимом інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку у гірських зонах, фінансуванням державних підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, перейменуванням населених пунктів, змін до Регламенту Верховної Ради, боротьбою з хабарництвом, виборами старост, функціонуванням районних рад, набуттям повноважень сільських та міських голів, скасуванням земельного податку для природоохоронних установ, кримінальною відповідальністю за заперечення Голодомору, Голокосту, геноциду кримськотатарського народу. Наразі стали нормативно-правовими актами два законопроекти.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

За деталями звертайтесь:
Владислав Баранський 0669053642, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Надія Вірна, тел. +380502104847 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.