Як працювали депутати-мажоритарники Чернівецької області з початку 2018 року

Як працювали депутати-мажоритарники Чернівецької області з початку 2018 року

У липні завершила свою роботу восьма сесія 8-го скликання Верховної Ради України, й у народних депутатів розпочалися канікули. Експерти Громадянської мережі ОПОРА вирішили підбити підсумки та проаналізувати роботу депутатів-мажоритарників від початку 2018 року.

Чернівецьку область у парламенті представляють 4 депутати-мажоритарники – Микола Федорук, Іван Рибак, Григорій Тіміш та Максим Бурбак. Усі вони досить активно проявляють себе в стінах Верховної Ради і майже не пропускають пленарні засідання. Проте дані електронної та письмової реєстрацій дещо різняться, що може свідчити про використання їхніх карток іншими депутатами.

Відвідуваність засідань у залі та комітетах

З початку року найбільше засідань відвідав Максим Бурбак – 95% та пропустив тільки 3 засідання. На сайті Верховної Ради вказано, що ці пропуски були здійснені у зв'язку із хворобою. Григорій Тіміш відвідав 92,4% засідань, маючи 5 пропусків за даними письмової реєстрації, але згідно з електронною системою, депутат був присутній на всіх засіданнях. Іван Рибак взяв участь у 85% засідань та був відсутній 11 разів згідно з письмовою реєстрацією. Найменший рівень відвідуваності серед чернівецьких депутатів-мажоритарників у Миколи Федорука, який відвідав 83,5% засідань та у зв'язку із хворобою пропустив 12 засідань.

 

Електронна реєстрація

Письмова реєстрація

 

Відсутній

Присутній

Відсоток

Відсутній

Присутній

Відсоток

Микола Федорук

6

73

92.41

12

66

83.54

Іван Рибак

7

72

91.14

11

67

84.81

Григорій Тіміш

0

79

100.00

5

73

92.41

Максим Бурбак

5

74

93.67

3

75

94.94

Якщо за відвідуваністю пленарних засідань з-поміж чернівецьких депутатів-мажоритарників Микола Федорук на останньому місці, то за відвідуваністю засідань комітетів він знаходиться на першій сходинці. Депутат відвідав 96,6% засідань комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. За ним йде Максим Бурбак, який відвідав 93,2% засідань комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю. Іван Рибак відвідав 92,6% засідань комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Григорій Тіміш відвідав 83,3% засідань комітету з питань європейської інтеграції.

 

Відвідування комітетів

 

Відсутній

Присутній

Відсоток

Микола Федорук

3

86

96.6

Іван Рибак

5

63

92.6

Григорій Тіміш

14

70

83.3

Максим Бурбак

5

68

93.2

Виступи та запити

Щодо виступів у залі засідань Верховної Ради, то впевнене лідерство тут тримає Максим Бурбак, який від початку року 28 разів виступав з місця і 50 разів виходив до трибуни. Разом з тим, цей депутат увійшов у ТОП-10 лідерів за кількість виступів з-поміж усіх народних депутатів впродовж восьмої сесії. 13 разів з місця виступав Іван Рибак. Три рази з місця і шість разів з трибуни виступав Микола Федорук. Найменше ж виступів у Верховній Раді на рахунку Григорія Тіміша, який один раз виступав з місця і один раз виходив до трибуни.

 

Виступи

 

З місця

З трибуни

Микола Федорук

3

6

Іван Рибак

13

0

Григорій Тіміш

1

1

Максим Бурбак

28

50

Важливим інструментом для вирішення проблем виборців є депутатський запит. Найчастіше впродовж восьмої сесії цей інструмент використовував Максим Бурбак, який надіслав 21 запит, 13 з яких стосувалися пролбем Чернівецької області. 14 разів подавав запити Іван Рибак, з них 11 щодо проблем регіону. 13 запитів у Григорія Тіміша, з них 11 стосувалися проблем області. Найменше ж поданих запитів у Миколи Федорука. На вирішення проблем Чернівців та області ним було направлено 4 запити, а загалом – 6.

 

Депутатські запити

 

Загалом

Щодо проблем області

Микола Федорук

6

4

Іван Рибак

14

11

Григорій Тіміш

13

10

Максим Бурбак

21

13

Законотворча діяльність та робота в округах

Що стосується законотворчої діяльності депутатів, яка є основою роботи народного депутата в парламенті, то тут теж лідерство з-поміж чернівецьких мажжоритарників тримає Максим Бурбак. Від початку року ним було зареєстровано 15 постанов та 26 законопроектів, що ж найбільшим показником в порівнянні з іншими мажориатрниками. Іваном Рибаком було подано на розгляд парламенту 2 постанови та 17 законопроектів. Микола Федорук подав 7 постанов та 7 законопроектів. Григорій Тіміш зареєстрував 3 постанови та 7 законопроектів.

Останнім часом український парламент страждає від явище так званого "законодавчого цунамі", адже депутати реєструють велику кількість законопроектів, які так і не стають номативними актами. Тому, якщо говорити про ефективність законотворчих ініціатив мажоритарників Чернівецької області, то впродовж восьмої сесії парламент прийняв сім законопроектів Максима Бурбака та по одній ініціативі Івана Рибака та Миколи Федорука. Натомість жоден законопроект Григорія Тіміша так і не став законом. Таким чином, рівень законотворчої ефективності депутатів-мажоритарників Чернівецбкої області становить 15,8%, бо загалом з 57 законопроектів цих народних обранців 9 стали законами.

 

Законотворча робота 

 

Постанов

Законопроектів

Прийнято

Микола Федорук

7

7

1

Іван Рибак

2

17

1

Григорій Тіміш

3

7

0

Максим Бурбак

15

26

7

Що ж стосується роботи депутатів-мажоритарників в окрузі, то всі обранці Чернівецької області регулярно здійснюють прийоми виборців, а деякі з них мають приймальні навіть за межами своїх округів. Разом з тим, депутати звітують про свою роботу під час зустрічей з виборцями на персональних сторінка в соціальних мережах, у ЗМІ, а також на інформаційних дошках.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Тарас Прокоп, громадський консультант ОПОРИ в Чернівецькій області

тел.: 095 490 05 04

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.