Команди нардепів Буковини шукали найкращі способи звітування перед виборцями

Команди нардепів Буковини шукали найкращі способи звітування перед виборцями

У суботу, 24 червня, громадські консультанти Громадянської мережа ОПОРА провели в Чернівцях тренінг «Звітування народного депутата перед виборцями». Участь у навчанні взяли команди народних депутатів Григорія Тіміша, Максима Бурбака та Івана Рибака.

Так, у 2016 році Україна приєдналася до Декларації відкритості Парламенту – міжнародного стандарту, покликаного забезпечити відповідальне виконання парламентами їхньої представницької функції. А одним з основоположних принципів відкритості парламенту є підзвітність народних депутатів перед своїми виборцями, та, незважаючи на Декларацію відкритості, більшість депутатів не вважають за потрібне звітувати про свою депутатську роботу. Про це свідчить статистика, згідно з якою тільки 15% депутатів Верховної Ради звітують про свою роботу. Для того, щоб покращити цей показник і стимулювати народних обранців звітувати перед своїми виборцями, консультанти ОПОРИ проводять у різних регіонах тренінги для команд народних депутатів.

Під час тренінгу учасники ознайомились із обов'язками та правами народного депутата, вивчили міжнародну практику звітування та порівняли її з українською. А також визначили основні аспекти роботи депутата, які мають бути враховані під час підготовки звіту та розробили схему звітування перед різними цільовими аудиторіями й визначили оптимальні форми подачі звітів.

26 06 2017 Chernivtsi trening zi zvituvannia nardepiv 1

У ході тренінгу помічники-консультанти також ділились своїм досвідом роботи й наголошували на важливості проведення просвітницьких кампаній для самих виборців. Бо й досі більшість виборців звертаються до народного депутата за наданням матеріальної допомоги або вирішенням побутових проблем, що не входить до компетенції роботи народного обранця.

Помічниця народного депутата Максима Бурбака Аліна Круглецька після участі в тренінгу зазначила, що тренінг був корисним, як для досвідчених працівників приймалень, так і для новачків. «Навіть я, маючи великий досвід такої роботи, дізналась для себе багато цікавого. Цей тренінг однозначно дав поштовх до більш системного звітування, і наша команда вже зараз готує звіт про депутатську роботу Максима Юрійовича», - поділилася вона.

Помічниця народного депутата Григорія Тіміша Майя Ракоча підкреслила важливість звітування народного депутата перед виборцями. «Ми ознайомилися з досвідом інших помічників народних депутатів та з міжнародною практикою звітування. Участь у тренінгу однозначно буде мати вплив на нашу роботу, і ми підійдемо більш системно до проведення звітування народним депутатом», - наголосила вона.

26 06 2017 Chernivtsi trening zi zvituvannia nardepiv 2

Тренінг був проведений Громадянською мережею ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Тарас Прокоп, громадський консультант ОПОРИ в Чернівецькій області

тел.: +380954900504

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.