Комунікація закарпатських осередків партій через соцмережі: більше інформування, менше зворотного зв’язку

Комунікація закарпатських осередків партій через соцмережі: більше інформування, менше зворотного зв’язку

Закарпатські обласні осередки парламентських партій не дуже інтенсивно використовують сторінки у соціальних мережах як майданчик прямої комунікації із виборцем. Це – один із висновків дослідження за підсумками моніторингу контенту у мережі «Фейсбук». Результати дослідження представники ОПОРИ презентували у середу, 19 вересня, в Ужгороді під час публічної дискусії «Як парламентські партії комунікують із закарпатськими виборцями через мережу Інтернет».

«Про те, що осередки партій не дуже інтенсивно використовують соцмережі як майданчик для спілкування з виборцями, свідчить, серед іншого, низька кількість коментарів під постами. Таким чином, це більше схоже на поширення своєї інформації, ніж на комунікацію як таку, – відзначив регіональний координатор ОПОРИ в Закарпатській області Святослав Бабіля. – Також поширеною практикою є публікація на сторінках обласних організацій повідомлення сторінок власне партій чи думки партійних лідерів, які не містять місцевого контексту. Певний виняток становить сторінка у «Фейсбук» партії ВО «Батьківщина», де опубліковані пости викликали активне коментування користувачами мережі».

19 09 2018 Uzhgorod publichna dyskusija 1

Дослідження контенту сторінок осередків 6 парламентських партій проводилося у період з січня по серпень 2018-го року. Як відзначив Святослав Бабіля, помітною є тенденція, що політичні сили мають різні підходи до наповнення власних сторінок. Наприклад, різною є сама кількість повідомлень. Вона коливається від 23 у «Народного фронту» до 421 в Радикальної партії Олега Ляшка. Відсоток контенту з інформацією про очільників партії, частка місцевих новин на сторінці також відрізняються в досліджуваних сторінок політичних партій

У період моніторингу в Закарпатський обласній організації «Блок Петра Порошенка» найбільш вподобаною новиною стала «Закарпатська обласна територіальна організація партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» засуджує рішення Чопської міської ради про дострокове припинення повноважень секретаря Михайла Чолавина» (8 вподобань), а найбільш поширюваною іншими користувачами – пост із відеороликом про сільську медицину (11 поширень).

На сторінці «Народного фронту» найбільш вподобаною стала новина «Закарпатський нардеп Валерій Лунченко розповів про низку питань аграрного блоку над якими працює комітет та ВРУ» (22 вподобання), а найбільше користувачі репостили інфо «Валерій Лунченко: «Геннадій Москаль – це жива енциклопедія».

На сторінці облорганізації осередку ВО «Батьківщини» читачі найбільше оцінили позначкою «Подобається» новину «Закарпатська «Батьківщина» вимагає нового і справедливого виборчого закону, який унеможливить підкуп виборців (263 вподобання)». Ця ж новина отримала і найбільше поширень – 63. Найактивніше коментували (18 коментарів) пост «Остання соціологія та вибори 2019 року».

Закарпатська організація «Об’єднання «Самопоміч» найбільше резонансу у «Фейсбук» викликала публікацією «Офіційна позиція Закарпатського обласного осередку ПП «Об'єднання «САМОПОМІЧ» щодо будівництва вітрових електростанцій на Боржаві» – 29 вподобань, 37 поширень та 12 коментарів.

Найбільшу цікавість на сторінці осередку «Опозиційного блоку» на Закарпатті викликав пост «Александр Вилкул: Люди требуют досрочных выборов и чтобы власть ответила за обнищание и чрезвычайное положение в экономике» (24 вподобання). А найбільше репостили учасники спільноти «Фейсбук» пост партії «Власть готовится к масштабным фальсификациям президентских выборов» (13 поширень).

По 35 вподобань отримали пости закарпатського осередку Радикальної партії Олега Ляшка «Нові шкільні автобуси возитимуть закарпатських школярів!» та «Громадський контроль на М-Студіо вже доступний для перегляду!». Остання публікація отримала і найбільше поширень серед аудиторії – 37.

19 09 2018 Uzhgorod publichna dyskusija 3

Захід відбувся в рамках проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Святослав Бабіля, регіональний координатор ОПОРИ у Закарпатській області

тел.: +38 050 100 2469

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.