Яка персональна активність обранців Київщини у парламенті

Яка персональна активність обранців Київщини у парламенті

Обранці Київщини досить добре відвідують засідання парламенту та профільних комітетів, проте не надто активно виступають у Раді. Як і більшість їхніх колег, мажоритарники регіону практично не голосують “проти” у сесійній залі.

Ні для кого не секрет, що значну кількість роботи народний депутат робить за допомогою помічників. Дуже часто саме помічники активно розробляють законопроекти, готують депутатські запити, а іноді навіть звітують перед виборцями замість народного обранця. Саме тому Громадянська мережа ОПОРА вирішила проаналізувати виключно персональну активність мажоритарників Київщини, тобто сфери депутатської діяльності, де депутат несе найбільшу персональну відповідальність за свої дії та робочу вмотивованість. Відповідні дані були проаналізовані за період з 1 січня по 1 жовтня 2017 року.

Присутність у сесійній залі

Участь у парламентських засіданнях – один з найважливіших обов’язків народного депутата. Загалом для Верховної Ради України в цілому актуальною залишається проблема відвідуваності пленарних засідань, проте згідно з даними письмової та електронної реєстрацій народні обранці Київщини досить добре відвідували стіни парламенту в 2017 році. За цей час найбільш активно відвідував засідання  парламенту (згідно з даними письмової реєстрації народного депутата) народний депутат Сергій Міщенко (позафракційний) – 100%. Проте варто відзначити, що згідно з даними про безпосередню участь у голосуваннях, народний депутат був відсутній під час більш ніж 48% голосувань.

Окремо варто зауважити і той факт, що результати реєстрації народних депутатів за допомогою електронної системи є здебільшого кращими за реєстрацію письмову.

Народний депутат

Згідно з даними письмової реєстрації народного депутата

За даними реєстрації депутата за допомогою електронної системи

Відвідуваність, письмова реєстрація, %

Відвідуваність, електронна реєстрація, %

Відсутній

Присутній

Відсутній

Присутній

Олександр Марченко

19

63

16

66

76,8%

80,5%

Руслан Сольвар

22

60

2

80

73,2%

97,6%

Віталій Гудзенко

3

79

1

81

96,3%

98,8%

Віктор Романюк

7

75

52

30

91,5%

36,6%

Михайло Гаврилюк

8

74

8

74

90,2%

90,2%

Ярослав Москаленко

82

0

2

80

0,0%

97,6%

Павло Різаненко

11

71

2

80

86,6%

97,6%

Сергій Міщенко

0

82

1

81

100,0%

98,8%

Робота в комітетах

Одним з найважливіших аспектів парламентської діяльності народного депутата є робота в комітетах. Нагадаємо, що присутність на засіданнях комітетів Верховної Ради – прямий обов’язок народних депутатів згідно зі ст. 24 п. 3 Закону України «Про статус народного депутата», бо «кожен народний депутат зобов’язаний бути присутнім та особисто брати участь у засіданнях Верховної Ради України, а також її органів, до складу яких його обрано». У ст. 24 п. 9 цього Закону конкретизовано, що народний депутат зобов’язаний бути присутнім на засіданнях комітету та підкомітету, до складу яких його обрано, та брати участь у їх роботі. Не відвідуючи та ігноруючи парламентські засідання, депутат несе особисту відповідальність за результати законопроектної роботи, що в підсумку впливатиме на якість державної політики в різних сферах.

У 2017 році найбільш активно засідання профільних комітетів відвідували Павло Різаненко ("Блок Петра Порошенка") та Михайло Гаврилюк ("Народний фронт"). Дані народні обранці можуть “похизуватися” 100% показником присутності. Дещо нижчі показники у Віктора Романюка ("Народний фронт") – 86,7% та Олександра Марченка (позафракційний) – 71,4%. У свою чергу, половину засідань свого профільного комітету пропустив Сергій Міщенко (позафракційний), а Віталій Гудзенко ("Блок Петра Порошенка") відвідав лише чверть зібрань комітету. Найгірше ж засідання профільних комітетів відвідували Ярослав Москаленко (група "Воля народу") – 15,4% та Руслан Сольвар ("Блок Петра Порошенка"), який проігнорував усі засідання профільного комітету.

Найактивніші оратори

Одним з найважливіших аспектів діяльності народного депутата є участь в обговореннях питань порядку денного засідань Верховної Ради України. Протягом 2017 року обранці Київщини 34 рази скористалися правом на депутатський виступ. Найактивніше з початку року свою позицію у сесійній залі висловлювали: Сергій Міщенко (позафракційний) – 13 виступів, Павло Різаненко ("Блок Петра Порошенка") – 10 виступів та Ярослав Москаленко (група "Воля народу") – 7 виступів. Тричі у стінах парламенту виступав Віталій Гудзенко ("Блок Петра Порошенка"), натомість його колега по парламентській коаліції – Віктор Романюк ("Народний фронт") лише раз брав участь в обговореннях. Одразу троє парламентарів з Київщини з початку року не виступали ораторами в сесійній залі: Олександр Марченко (позафракційний), Руслан Сольвар ("Блок Петра Порошенка") та Михайло Гаврилюк ("Народний фронт").

Політичні позиції або голосування депутатів

За період з 1 січня по 1 жовтня 2017 року в стінах Верховної Ради було проведено 82 засідання. За цей час відбулось 3 286 голосувань за питання порядку денного засідань парламенту.

Враховуючи середньостатистичні показники голосування «за», «проти», «утримався», а також неголосування або відсутності на засіданнях депутатів, можна засвідчити, що депутати-мажоритарники Київської області не завжди підтримували винесені на розгляд парламентом законодавчі акти. Зокрема, лідером за кількістю голосувань “за” із показником 81% є Павло Різаненко. Решта ж парламентарів у більшості випадків неактивно висловлює свою ствердну позицію.

За результатами аналізу даних щодо масиву голосувань також можна дійти до висновку, що мажоритарники Київщини, як і інші українські парламентарі, неохоче голосують «проти» винесених на розгляд проектів рішень. Народні обранці фактично не висловлювали свою негативну позицію щодо законодавчих актів під час голосування. Кількість голосувань “проти” в обранців регіону знаходиться на межі статистичної похибки.

Варто відзначити, що Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала високі показники «неголосування» – ситуації, коли депутати не голосують взагалі – ні «за», ні «проти», ні «утримався», хоча були зареєстровані на засіданні та, відповідно, фізично присутні у парламенті. Таку позицію можна розцінювати як ухиляння від виконання депутатського обов’язку брати участь у розгляді винесених на розгляд законопроектів.  Аж шість обранців регіону активно “не голосували”: Олександр Марченко, Руслан Сольвар, Віталій Гудзенко, Віктор Романюк, Михайло Гаврилюк та Ярослав Москаленко.

* Показники народного депутата Олександра Онищенка не підлягали моніторингу, оскільки парламентар постійно перебуває за кордоном.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

Іван Юрчик, спеціально для Громадянської мережі ОПОРА

тел.: 097 897 36 61

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб–сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно–просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.