Помічники народних депутатів Дніпропетровщини протестували матрицю написання звітів

Помічники народних депутатів Дніпропетровщини протестували матрицю написання звітів

 

Як звітувати, про що звітувати, чи є затверджена форма звіту? На ці запитання шукали і знайшли відповідь у Дніпрі на тренінгу для помічників народних депутатів «Звітування народного депутата перед виборцями».

У п’ятницю, 23 червня, відбувся тренінг для представників народних депутатів, вибраних на мажоритарній основі в Дніпропетровській області. В навчанні взяли участь як офіційні помічники народних депутатів, так і працівники громадських приймалень. Виявив бажання дізнатися більше про звіт народного депутата представник політичної партії Блок Петра Порошенка «Солідарність». Також завітав на захід депутат Дніпропетровської обласної ради.

Тренінг проходив у дружній атмосфері, помічники народних депутатів використали можливість познайомитися з колегами, обмінятися контактами, а головне – досвідом.

23 06 2017 Dnipro trening zi zvituvannia nardepiv 1

Учасники тренінгу обговорили питання звітування народного депутата. Це право чи обов’язок? Виникла дискусія. При розгляді ЗУ «Про статус народного депутата», дійшли висновку, що звітувати – це все ж обов’язок депутата, проте, і право водночас.

Також представники депутатів дізналися більше про міжнародну та українську практики звітування. Так, робочі групи отримали можливість спільно проаналізувати звіти народних депутатів та знайти «плюси» та «мінуси» в кожному з них.

23 06 2017 Dnipro trening zi zvituvannia nardepiv 2

Наостанок помічникам народних обранців було запропоновано трохи відволіктись від буденності та повністю відкрити свій творчий потенціал при написанні звітів. Для цього тренерами було запропоновано розробити концепцію та скласти звіт для мультиплікаційного героя. За легендою, його було обрано до парламенту.

Як відзначила керівник громадської приймальні народного депутата Артура Мартовицького в місті Тернівка Наталя Білоконь-Добриніна для проведення тренінгу був підібраний сучасний та добре продуманий  матеріал. «Хочеться окремо виділити змістовність даного заходу, адже саме наповнення тренінгу дало змогу оцінити свої здібності  в роботі. Зокрема, сподобалось те, що знання прав та обов’язків народних депутатів швидко та впевнено визначили всі групи помічників. Також у розділі "Навіщо депутату звітувати" та "Про що звітувати" була змога удосконалити свої здібності у складенні звіту та порівняти і проаналізувати звіти інших депутатів як прискіпливі виборці. Крім того, ми почерпнули корисний досвід у практичній роботі ще й у змішаних командах представників депутатів різних політичних сил. У розділі "Міжнародна та українська практики звітування парламентарів" усі поринули у віртуальну подорож по світу та доторкнулися до роботи депутатів країн США, країн Балтії, Великої Британії і порівняли зі своїми, українськими. Ознайомившись із запропонованою матрицею підготовки звіту НДУ, можу впевнено сказати, що проведення тренінгу стало додатковим поштовхом у мотивації до роботи, працювати з більшим натхненням для досягнення позитивного результату на благо всього українського народу», - підкреслила вона.

23 06 2017 Dnipro trening zi zvituvannia nardepiv 5

За словами керівниці громадської приймальні народного депутата Максима Курячего Лесі Лазарєвої, тренінг пішов на користь всім командам депутатів. «Висловлюємо Вам щиру подяку за якісний та змістовний семінар! Завдяки комплексному підходу до розгляду різних аспектів теми та професійному підходу доповідачів були отримані нові знання  та детальне розуміння звітності народного депутата. Окремо вдячні за інтерактивність та залучення слухачів до процесу», - зазначила вона.

23 06 2017 Dnipro trening zi zvituvannia nardepiv 3

Захід відбувся з ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Юлія Лисенко, громадська консультантка ОПОРИ в Дніпропетровській області

тел.: 050 100 88 91

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.,

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.