Лише троє з сімнадцяти мажоритарників Дніпропетровщини проти вступу України до НАТО

Більшість Дніпровських мажоритарників голосували «За» законопроекти, що затвердили політичний курс України на вступ до Альянсу. Четверо депутатів так і не змогли визначитись. Такий результат моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

Вступ України до НАТО найбільш провокативна та обговорювана тема в українському політикумі. Можна довго сперечатися та висувати аргументи «за» та «проти», проте парламент поступово доходить згоди щодо необхідності наближення законодавства для подальшої співпраці з північно-атлантичним альянсом.

Днями відбулось голосування щодо Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зовнішньополітичного курсу України) №6470 – за основу та в цілому. Пропонована законодавча ініціатива має на меті внесення необхідних змін до законів України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» і «Про основи національної безпеки України» та визначає набуття членства в НАТО стратегічним зовнішньополітичним пріоритетом держави.

Загалом, з грудня 2014 року в стінах Верховної Ради відбулось сім голосувань, які можна визначити як курс України на вступ до НАТО. Активісти Громадянської мережі ОПОРА дослідили позицію депутатів-мажоритарників з Дніпропетровської області з цього питання.

20 06 2017 Dnipro za kurs Ukrainy shchodo vstupi do NATO

Більшість представників Дніпропетровщини, а саме 66% – за вступ України до НАТО. Максимально голосували «За» Іван Куліченко та Тетяна Ричкова з фракції Блоку Петра Порошенко. Іван Куліченко проголосував ствердно за всі сім запропонованих законопроектів, Тетяна Ричкова сказала три «так». Варто зазначити, що народною депутаткою вона була обрана лише 6 вересня 2016 року.

Послідовно голосували «За» також і Максим Курячий з Блоку Петра Порошенка, Олег Кришин з фракції «Народного фронту» та позафракційні народні депутати Віталій Купрій і Олександр Дубінін. Переважно голосували «За» позафракційні народні депутати Валентин Дідич, Андрій Денисенко та представник Блоку Петра Порошенка Костянтин Усов. На кількох голосуваннях ці депутати були відсутніми або не голосували, проте чітко окреслили свою позицію.

Не змогли визначитись щодо зовнішньополітичного курсу країни Андрій Шипко з фракції «Відродження», Вадим Нестеренко з Блоку Петра Порошенка та депутати з «Опозиційного блоку» Костянтин Павлов і Андрій Гальченко. Вони «Утримались» або ніколи не голосували «За» чи «Проти» навіть коли були присутніми під час голосувань у Раді.

Лише троє депутатів наважились голосувати «Проти» вступу України до НАТО. Це Дмитро Шпенов і Артур Мартовицький з «Опозиційного блоку» та Яків Безбах, позафракційний народний депутат.

Дмитро Ярош був відсутнім під час усіх семи голосувань щодо цього питання.

Моніторинг здійснюється ОПОРОЮ в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Юлія Лисенко, громадська консультантка ОПОРИ в Дніпропетровській області

тел.: 050 100 88 91

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.,

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.