З 1 липня набуває чинності «Закон про фінансування партій»

З 1 липня набуває чинності «Закон про фінансування партій»

У народі Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції» вже прозвали «Закон про фінансування партій». Активісти ОПОРИ пропонують розібратися, що насправді написано в Законі, та як саме відбуватиметься фінансування партій.

Отже, 1 липня 2016 року набуває чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції», що передбачає державне фінансування статутної діяльності політичних партій та відшкодування витрат на передвиборчу агітацію під час виборів народних депутатів України (з 1 січня 2017 року). Крім того, запроваджується обов'язкова щоквартальна звітність про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру політичних партій, що подається до Національного агентства з питань запобігання корупції (з 1 січня 2016 року).

Це означає, що щорічний обсяг державного фінансування статутної діяльності політичних партій, які відповідно до цього Закону мають право на таке фінансування, буде становити дві сотих розміру мінімальної заробітної плати, встановленого на 1 січня року, що передує року виділення коштів державного бюджету, помноженого на загальну кількість виборців, які взяли участь у голосуванні.

Розмір мінімальної заробітної плати станом на 1 січня 2016 року становить 1378 гривень

0,02 * 1378 * 16 052 228 = 442 399 403 грн.

Отже, державне фінансування статутної діяльності коштуватиме кожному українцю близько 10 гривень на рік.

З липня 2016 року гроші з бюджету почнуть щоквартально перераховувати тим партіям, які подолали 5-відсотковий бар’єр на парламентських виборах 2014 року, – за умови, що до цього часу вони подадуть фінансовий звіт за новою, описаною в законі формою та пройдуть аудит.

Фінансування надається партіям за умови подання ними звітів про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за перший і другий квартали 2016 року, а також за умови внесення змін до статутів, передбачених цим Законом. При цьому державне фінансування статутної діяльності таких партій здійснюється, починаючи з третього кварталу 2016 року.

Після наступних виборів Верховної Ради право отримати бюджетні кошти зможуть ті партії, які наберуть понад 2% голосів виборців.

Яким чином розподіляються кошти?

Кошти, виділені з державного бюджету на фінансування статутної діяльності політичних партій, розподіляються Національним агентством з питань запобігання корупції між політичними партіями у такому порядку:

  • сума в розмірі 10 відсотків щорічного обсягу державного фінансування статутної діяльності політичних партій розподіляється порівну між партіями, які пройшли до Верховної Ради за умови, що кількість представників однієї статі серед народних обранців не перевищує двох третин;
  • сума в розмірі 90 відсотків щорічного обсягу державного фінансування статутної діяльності політичних партій розподіляється між політичними партіями до кількості дійсних голосів виборців, поданих за списки кандидатів у народні депутати України від таких політичних партій.

Відшкодування витрат політичної партії, пов’язаних з фінансуванням її передвиборної агітації

Політична партія має право на відшкодування витрат, пов’язаних з фінансуванням своєї передвиборної агітації на виборах народних депутатів України, якщо на останніх чергових або позачергових виборах народних депутатів України така партія взяла участь у розподілі депутатських мандатів (але не більше максимального розміру виборчого фонду політичної партії).

Згідно з Законом «Про вибори народних депутатів України»  максимальний розмір виборчого фонду партії становить 90 000 мінімальних заробітних плат

1378 * 90 000 = 124 020 000 грн.

Державний контроль за законним та цільовим використанням політичними партіями коштів, виділених з державного бюджету України на фінансування їхньої статутної діяльності, здійснюють Рахункова палата та Національне агентство з питань запобігання корупції.

Щорічне державне фінансування статутної діяльності партій почне діяти з 1 січня 2017 року.

Таким чином, 450 млн грн на рік — вартість очищення української політики від олігархічного впливу.

zakon pro finansuvannya pp

Юлія Лисенко,
громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Дніпропетровській області.
тел. 050 100 88 91,
email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.