Політична мапа одномандатного виборчого округу № 158 (Сумська обл.)

Політична мапа одномандатного виборчого округу № 158 (Сумська обл.)

Опис одномандатного виборчого округу

Адміністративно-територіальні одиниці округу та соціально-економічна структура

Виборчий округ № 158 включає частину Зарічного району міста Суми, Білопільський, Краснопільський, Сумський райони. Кількість виборців округу – 170 953. Кількість виборців у районах округу (без м. Суми) – 108,6 тис. осіб.

До ключових підприємств округу належать:

  • Білопільський район: Найбільші підприємства району – ТОВ «Ворожба», ТОВ «Білопільський машинобудівний завод». Аграрний сектор є важливою стратегічною галуззю Білопільщини (за 2014 рік вироблення валової продукції сільського господарства зросло на 2 %). Проводилась робота по розбудові інфраструктури аграрного ринку, розширені елеваторні потужності ПАТ «Вирівське ХПП», ТОВ «Білопільський елеватор».
    У 2014 році в економіку району залучено інвестиційних коштів 91,4 млн гривень, у тому числі на придбання сільськогосподарської техніки – 49,8 млн гривень. В цілому, обсяг реалізованої промислової продукції  у 2014 р. склав 23,2 млн гривень ( 93,7 % до 2013 р.).
  • Краснопільський район: ДП «Наумівський спиртзавод» працював лише два місяці (січень–лютий 2014 року), темп зменшення виробництва склав – 47,5 %; Наростив обсяги виробництва Хлібохарчокомбінат Краснопільської РСС (ПП Миронов) на 37,2 %. ТОВ «Михайлівські вогнетриви» спрацювали на рівні минулого року.
    За січень–листопад 2014 року реалізовано промислової продукції на 35,8 млн гривень, що становить 60,8 % відповідного періоду минулого року. За січень-листопад 2014 року вироблено валової продукції сільського господарства на загальну суму 435,4 млн гривень (+3,2 % до відповідного періоду минулого року). Триває розбудова інфраструктури аграрного ринку. Введено в дію ІІ чергу елеватора потужністю 6 тис. тон в ТОВ «Псьол». Ведеться будівництво зерноочисних комплексів у ФГ «Батьківщина» та СТОВ «Вікторія».
  • Сумський район: на території району діє 2 промислових підприємства ТОВ «Завод Еко-продукт» та ПАТ «Сумський завод продтоварів». На сьогодні значно підвищив свою виробничу діяльність ПАТ «Сумський завод продтоварів», який відновив роботу цеху з переробки насіння соняшнику на олію. За січень–листопад 2014 року реалізовано промислової продукції на 140,4 млн гривень ( у 8 раз більше до 2013 р.) Обсяг капітальних інвестицій збільшився на 31 % до минулого року. Виробництво валової продукції сільського господарства зросло на 2 % до 2013 р.

Середньомісячна заробітна плата штатних працівників за 2014 рік по регіонах області (відсоткове співвідношення стосовно середнього показника всієї області): Білопільський район – 2 531 грн (88 %), Краснопільский – 2 249 грн (78 %), Сумський – 2 454 грн (85%), м. Суми – 3 232 грн (112%).

Зазначені райони зорієнтовані переважно на розвиток сільського господарства, мають подібні проблеми розвитку: недостатній рівень розбудови інфраструктури району, що має негативний вплив на залучення інвестицій; недостатньо висока частка продукції місцевих товаровиробників на споживчому ринку району, брак власних коштів підприємств для здійснення інвестування в розвиток та недостатня ефективність державної грошово-кредитної політики, нераціональне використання земель сільськогосподарського, водного, рекреаційного фондів, недостатній рівень гуманітарних послуг, особливо в сільській місцевості.

Суспільно-політична ситуація в окрузі

На парламентських виборах в районах округу перемогли партії «Блок Петра Порошенка» (Сумський – 27,4 %, Білопільський – 26,4 %, Краснопільський – 22,67 %) та «Народний Фронт» (Сумський – 25 %, Білопільський – 25,8 %, Краснопільський – 20 %), проте розбудова районних осередків цих партій тільки розпочалась. Помітна активізація діяльності районних осередків парті «УДАР» та ВО «Свобода» з прицілом на наступні місцеві вибори.

За результатами парламентських виборів переважно сільське населення в районах округу продовжує достатньо підтримувати партію ВО «Батьківщина», хоча електоральні показники з минулими виборами суттєво знизились, як і в цілому по області (7,19 %):  Краснопільський район – 11,35 % (1 місце), Сумський – 8,45 %, Білопільський – 8,19 %. У зазначених районах партія мала організовані партійні структури та представлена депутатами в місцевих радах (у т.ч. у керівництві).

Найвпливовішими політиками в районах на сьогодні є керівники РДА та місцевих рад. В районах округу на сьогодні відсутні політики обласного рівня (крім О. Сугоняка), що мали б серйозну електоральну підтримку. Політики загальноукраїнського рівня в окрузі діяльність та заходи не проводили (крім депутата С. Капліна, який перебував разом з О. Сугоняком). Дієвими в районах є громадські організації ветеранів війни (зокрема української спілки ветеранів Афганістану), ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, в м. Суми – «Майдан», «Автомайдан», волонтерські організації та рухи.

Таблиця 1: Партійність керівників органів влади

АТО (область, місто, район) Голова держадміністрації (обласної, районної, міської) Голова ради (обласної, районної, міської) Примітки
ПІП голови Партійність голови ПІП голови Партійність голови
Сумська область Клочко М.О. ПП «Блок Петра Порошенка» - - Посада вакантна. Виконує обов’язки – заступник – В. Лаврик
Білопільський район Дурноп’ян В.І. ПП «Блок Петра Порошенка» Лютий В.О. ВО «Батьківщина»  
Сумський район Кривозуб І.В. * Балицький В.П. ВО «Батьківщина» *Інформація у відкритих джерелах відсутні
Краснопільський район Яремчук Ю.А. * (раніше – член «Фронт Змін») - - Посада голови райради вакантна. До березня -  Приходько М.В. ( ВО «Батьківщина»
АТО (місто обласного підпорядкування) Міський голова Секретар ради Примітки
ПІП голови Партійність голови ПІП секретаря Партійність секретаря  
М. Суми Лисенко О.М. ВО «Батьківщина» (голова обласної організації) Гончаренко Т.В. ВО «Батьківщина»  

Таблиця 2:  Партійний та фракційний склад місцевих рад округу № 158

Назва ради (обласна, міська, районна) Назва фракції/групи Чисельність фракції/групи    Примітки
1. Білопільська районна рада  (56 депутатів) ВО «Батьківщина» 9

Відсутня інформація в у відкритому доступі (на сайті ради).

 У 2014р. - розпуск фракції Партії регіонів (32 деп., обрано - 22)

«Наша Україна»

14
«Фронт Змін» 5
позафракційні 28
Група  «За Білопільщину» 11 В групи входять в т.ч. депутати фракцій
Група «Єдність» 28
2. Сумська районна рада ( 64 депутати) ВО «Батьківщина» 28  
  Позафракційні 36  У т.ч. депутати фракції Партії регіонів, що саморозпустилась у 2014р
  Група «За реформи» 12 В групу входять в т.ч. депутати фракцій
3. Краснопільська районна рада ВО «Батьківщина» 9  
    Позафракційні 27 У т.ч. депутати обрані від  Партії регіонів (20)

Медійна ситуація у виборчому окрузі

У районах округу постійну діяльність здійснюють лише комунальні ЗМІ: газети «Білопільщина» (тираж – близько 7 тис. екз.), «Вперед» (Сумський район – 2 680 тис.), «Перемога» (Краснопільський район – 3 200 тис.), а також Білопільська редакція районного радіомовлення «Вир» (комунальна організація райради). Зазначені ЗМІ не мають певного партійного впливу, проте висвітлюють питання державної політики, діяльність місцевих посадовців.

Роль національних меншин у територіальних громадах округу

Відсутні місця компактного проживання національних меншин у районах округу. Національні меншини не мають істотного впливу на місцеву політику та на результати виборчих кампаній.

Дані про народного депутата України

Політична історія народного депутата України

Сугоняко Олександр Леонідович народився 8 сiчня 1958 року в місті Шостка Сумської області, освіта вища, попереднє місце роботи – начальник Головного управління юстиції у Сумській області, проживає в Сумах. Під час виборчої кампанії висувався від Партії «Блок Петра Порошенка» як безпартійний, на сьогодні – голова обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка» з грудня 2014 року (був заступником голови з 2012 року, виконував обов’язки керівника обласної організації після трагічного зникнення керівника С. Лихмана у травні 2014 р.).

Рівень підтримки на позачергових виборах 26 жовтня склав 28,08 % голосів виборців. Основні конкуренти – Ладика В.І. (ректор СНАУ, самовисування) – 14,43 %, Полілуй М.В. (директор з наукової роботи ТОВ «НВП «Агробіопродукт»,  ВО «Батьківщина») – 8,27 %.

Бізнес-інтереси народного депутата України

До фінансово-промислових груп депутат не належить. Відсутня наявна інформація про бізнес-інтереси в окрузі чи в інших регіонах. Корупційних скандалів, пов’язаних з депутатом Олександром Сугоняком на цей час не зафіксовано.

Особливості професійної («неполітичної») кар’єри народного депутата України

За освітою Сугоняко юрист (Харківський юридичний інститут, 1982 р.). В останні роки перед виборами займався юридичною практикою – директор ТОВ «ЕПФ «Канон» (1991–1998), голова правління ГО «Сумська міська спілка правників, начальник юридичного департаменту ТОВ «Еко-Енергія», приватний підприємець, начальник Головного управління юстиції в Сумській  області (06.–11.2014).

Депутат є делегатом I, II та IV Світового конгресу українських юристів, очолює Сумську міську спілку правників. Був депутатом Сумської міської ради (1990–94 роки).

Активний учасник національно-патріотичного громадського руху в м. Суми, зокрема Помаранчевої революції 2004 р. та Революції Гідності (участь в заходах Сумського Майдану).

Особливості взаємодії народного депутата України із місцевою елітою

Олександр Сугоняко – голова обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка». Відповідно, він використовує ресурс партії, що розвивається, для роботи з громадськістю. Після місцевих виборів прогнозовано матиме вплив через депутатів місцевих рад на формування місцевої політики в регіоні. Співпрацює з нардепом О. Медуницею («Народний Фронт»), має зв’язки з головою ОДА М. Клочком («Блок Петра Порошенка»). До нардепа толерантно ставляться активісти «Майдану» та «Євромайдану», інших патріотичних організацій. Політичних конфліктів, пов’язаних з О. Сугоняком, не зафіксовано.

Медіавпливи народного депутата України

В цілому, в регіоні ЗМІ неупереджено ставляться до депутата. Прямий вплив на місцеві ЗМІ відсутній. Комунальні друковані ЗМІ та сумські телеканали до О. Сугоняка ставляться лояльно, висвітлюючи його діяльність, в основному – перебування в окрузі (заходи за його участі), надають час для прямих ефірів. До потенційних медіаактивів депутата можна занести ресурс партії «УДАР» (друкована періодика), але вона не має суттєвого значення на формування громадської думки.

Попередній зріз активності народного депутата України

Створення та функціонування постійно діючої громадської приймальні народного депутата України у виборчому окрузі

Громадська приймальня депутата працює за адресою партійного осередку: м. Суми, вул. Козацький вал, 2а. Виборці не поінформовані про формат роботи та телефони приймальні – інформація відсутня як в Інтернет-ЗМІ, так навіть на сайті обласної організації партії «УДАР».

Газета «Білопільщина» 2 квітня повідомила про початок роботи громадської приймальні депутата за адресою: м. Білопілля, вул. Старопутивльська, 35 (приміщення районної ради). Графік роботи: середа, п’ятниця – з 9:00 до 17:00. Прийом веде помічник-консультант народного депутата України Лідія Володимирівна Крушинська.

Приймальня народного депутата працює також у Краснопіллі за адресою: вул. Перемоги, 17. Графік  прийому: Пн–Пт з 9:00  до 14:00.

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Народний депутат проводить зустрічі з трудовими колективами (ДП «Наумівський спиртовий завод», представники профспілок, малого та середнього бізнесу, ліквідатори аварії на ЧАЕС тощо) та представниками громадського та студентського середовища. Олександр Сугоняко зустрічався зі студентами у СумДУ, Сумському центрі професійно-технічної освіти, СДПУ, активістами ГО «Автомайдан». Такі зустрічі з електоратом у більшості не мали практичного ефекту і були організовані як іміджеві заходи.

Таблиця 3: Особиста активність народного депутата України Сугоняко О.Л. у виборчому окрузі № 158

Дата

Місце

Назва

Аудиторія

Короткий зміст

1

11.11.2014

м. Суми

Зустріч з активістами ГО «Автомайдан»

Активісти

Активісти ГО «Автомайдан» домовилися з О. Сугоняком про постійну співпрацю.

2

19.11.2014

м. Суми, Головне управління юстиції області

Зустріч із ЗМІ, засідання громадської ради

Представники ЗМІ, громадські активісти

Підсумком  засідання Громадської ради стало обрання комісії зі сприяння реалізації Закону України «Про очищення влади»

3

06.12.2014

м. Суми, Сумський центр професійно-технічної освіти

Відкриття меморіалу пам'яті воїнам загиблим за волю та незалежність України.

Учні та викладачі закладу

Народний депутат Олександр Сугоняко та заступник голови центрального виконавчого комітету «УДАРу» Олексій Рябикін взяли участь в урочистому відкритті меморіалу пам'яті воїнам загиблим за волю та незалежність України.

4

06.12.2014

м. Суми

Обласна конференція партії «УДАР»

Представники осередків партії

О. Сугоняка обрано головою Сумської обласної організації політичної партії «УДАР Віталія Кличка»

5

08.12.2014

м. Суми, СумДУ

Зустріч

студенти

Під час заходу ректор СумДУ А.Васильєв, викладачі та студенти вишу вносили цікаві пропозиції щодо співпраці з Олександром Сугоняком та ставили запитання, які їх турбують.

6

22.12.2014

м. Суми, Сумська ОДА

Круглий стіл

представники профспілок різних підприємств та організацій міста Суми

О. Сугоняко взяв участь у круглому столі щодо намірів Уряду стосовно посилення економії бюджетних коштів та того, як це вплине на життєдіяльність українців.

7

20.01.2015

м. Суми

Зустріч з активістами ГО «Майдан»

Активісти

Члени організації та гості спілкувалися з депутатами щодо їхньої діяльності, ставили запитання. О. Сугоняко взяв участь в обговоренні бюджету та презентував  свій законопроект щодо мирних зібрань.

8

02.02.2015

м. Білопілля

Зустріч керівництвом Білопільського району

Голова РДА,  голова районної ради, голови сільських та селищних рад, міські голови Білопільського району, головні спеціалісти управлінь РДА.

У ході зустрічі учасники презентували свої пропозиції, наголошували на найболючіших проблемах району та ставили питання нардепу.

9

17.02.2015

м. Суми

Засідання круглого столу на тему: «Створення об’єднаного руху незалежних профспілкових організацій»

Представники профспілок

У ході обговорення О. Сугоняко пообіцяв докласти максимум зусиль для відстоювання інтересів працівників підприємств Сумщини.

Учасники круглого столу дійшли згоди спільно напрацювати зміни до законодавства, щодо надання більших преференцій саме незалежним профспілкам.

10

20.02.2015

м. Суми

Засідання круглого столу «Регіональні ініціативи з підтримки, розвитку малого та середнього підприємництва в Сумській області»

Представники малого та середнього бізнесу

Сумщина потрапила до трійки пілотних регіонів, де буде реалізовано проект USAID «Впевнений бізнес – заможна громада» , а тому саме плідна співпраця народних обранців з підприємцями на місцях допоможе якомога швидше досягти позитивних результатів з впровадження реформ у сфері боротьби з корупцією та для покращення бізнес-середовища в регіоні.  

11

20.02.2015

м. Суми

Відкриття музею Майдану в Сумах облорганізацією партії «УДАР»

Громадськість, представники партій та ГО

У Будинку Рад Сумської облради  відбулося відкриття експозиції, присвяченої пам’яті Революції гідності. 

12

23.02.2015

м. Суми

Розширена  нарада з питань цивільного захисту

Представники оперативних служб області

Представники відповідних управлінь та департаментів висловили низку пропозицій щодо змін законодавчому рівні

13

25.02.2013

с. Краснопілля

Зустріч, особистий прийом

Голови сільрад, громадяни

По завершенні зустрічі нардеп дав доручення помічникам Ігорю Кобушку та Андрію Комарову зібрати пропозиції від громади Краснопільщини, щоб в подальшому покласти їх за основу законопроектів.

14

25.02.2015

Краснопільський район, ДП «Наумівський спиртовий завод»

Зустріч

Працівники заводу, керівництво

Обговорення питань відновлення роботи підприємства

15

26.02.2015

м. Суми, СДПУ

Зустріч

студенти

Обговорювалася система вищої освіти, роботи вишу. Окрім спілкування нардеп  разом зі студентами оглянув експозицію, присвячену подіям на Майдані та презентував свою збірку поезій.

16

12.03.2015

м. Суми, Будинок Рад

Зустріч

ліквідатори аварії на ЧАЕС

Заявив про чітку позицію стосовно підтримки чорнобильців щодо питань соціального захисту, пообіцяв скерувати письмове звернення чорнобильців до Міністра соціальної політики України, щоб розібратися, як вирішити питання людей.

17

12.03.2015

м. Суми, Сумський філіал Державного НДІ з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

Зустріч

працівники установи

Обговорювались питання роботи НДІ.

18

23.03.2015

м. Суми

Підписання угоди

Представники профспілок

Сумська обласна рада профспілок  уклала Угоду про співпрацю з народними депутатами України, представниками групи УДАР Сергієм Капліним та Олександром Сугоняком.

19

23.03.2015

м. Суми, міська станція швидкої медичної допомоги.

Візит

 

Народні депутати України, представники групи УДАР Сергій Каплін та Олександр Сугоняко взяли під особистий контроль завершення тривалого будівництва міської станції швидкої медичної допомоги.

20

24.03.2015

м. Білопілля

Зустріч з громадою Білопільського району. Особистий прийом

Громадськість

Окрім проблем загальноукраїнських, білопільчани торкнулися й питань соціальної відповідальності інвесторів на селі, відновлення спецдозволів на водопостачання, роботи пункту пропуску Рижівка .

21

25.03.2015

м. Суми,Сумська РДА

Зустріч з громадою Сумського району.

Голови сільрад, громадські активісти, аграрні інвестори, чиновники.

Обговорювались проблемні питання розвитку району

22

26.03.2015

с. Краснопілля

Зустріч, прийом громадян

Голови сільрад, керівники підприємств

Обговорювались проблемні питання розвитку району

23

04.04.2015

м. Суми

Зустрічі

Аактивісти громадських організацій Євромайдану та Автомайдану.

Нардеп готовий за допомогою депутатських звернень, запитів посприяти у вирішенні питань активістів та надати відповідну юридичну підтримку.

24

16.04

с. Краснопілля

Візит, зустріч з адміністративно-господарським активом району.

Громадськість

Долучився до закладення Алеї пам’яті Героїв України з висаджуванням дерев, відвідав Краснопільську ДЮСШ, де ознайомилися з матеріально-технічної базою місцевої школи та умовами занять юних спортсменів. Під час зустрічі – обговорення питань розвитку району.

25

18.04.2015

м. Суми

Участь у зборах-конференції СОГО «Євромайдан»

Активісти

Проблеми реформування КП «Сумижитло», інші питання розвитку громади.

 

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

Всього станом 19 квітня Олександр Сугоняко подав 4 депутатські запити, з них: 1 – до Кабінету Міністрів України, 3 – Керівникам міністерств і відомств України.

 N з/п № та дата запиту До кого Тематика запиту
1 11/10-46 06.02.2015
(2 сесія)
Кабінет Міністрів України

Щодо вжиття негайних заходів стосовно складання графіків аварійних відключень споживачів електроенергії в Сумській області (місто Суми та інших населених пунктах Сумського району, місто Білопілля та селище міського типу Краснопілля), а також перевірки фактів недовідпуску електроенергії під час застосування зазначених графіків. 

2 11/10-47 06.02.2015
(2 сесія)
Міністерство енергетики та вугільної промисловості України
3 11/10-48 06.02.2015
(2 сесія)
Служба безпеки України
4

11/10-710 20.03.2015
(2 сесія)

Сугоняко О.Л. як співавтор запиту Кацер-Бучковської Н.В.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Щодо встановлення "зеленого" тарифу на електроенергію. 

Три з поданих запитів стосувались однієї тематики – реагування на місцеві проблеми у лютому 2015 року, пов’язані з відключенням споживачів від електроенергії. Запити не були резонансними, зазначена проблема була загальнодержавною, проте, можливо, разом з іншими реакціями місцевої влади, бізнесу та громадськості вплинули на наведення деякого порядку з графіками відключень.

Народним депутатом було розроблено 5 законопроектів:

№ реєстр.
проекту
Дата реєстрації Назва законопроекту Чи чинним став актом
1779 16.01.2015 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прав громадян під час проведення мирних зібрань) -
1878 29.01.2015 про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо форми та змісту вимоги виконання зобов'язання) -
2029 05.02.2015 про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України (щодо забезпечення права на касаційне оскарження ухвал суду першої інстанції) -
2437 19.03.2015 про внесення змін до Закону України «Про колективні договори і угоди» (щодо укладання колективних договорів) -
2583 07.04.2015 про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо права місцевих рад здійснювати видатки) -

В цілому законодавчі ініціативи відповідають пріоритетам передвиборної програми депутата (основні напрямки: зміцнювати громадянське суспільство; підвищувати добробут громадян; забезпечити реальну владу місцевому самоврядуванню; розпочати реформу суддівської системи в державі), проте документи не є концептуальними.

Звітування депутата за результатами 100  днів діяльності

Тематичного звіту за результатами 100 днів своєї діяльності депутат публічно не представляв. Питання роботи в Парламенті постійно презентував під час зустрічей з виборцями.

Присутність народного депутата України у ЗМІ

Сумські телевізійні та комунальні ЗМІ в основному подавали інформацію про депутата за результатами проведених ним в окрузі заходів, що більшою мірою були піар-заходами, ніж такими, що орієнтовані на вирішення проблем (зокрема, щодо підтримки профспілкового руху). Можна говорити про відсутність планової політичної реклами депутата О. Сугоняка в ЗМІ. 

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.