Чернігівські нардепи відстоюють фінансову підтримку професійно–технічної освіти

4 лютого 2016 року Верховна Рада України прідтримала два законопроекти, спрямовані на підтримку професійно-технічної  освіти та  освітніх закладів. Мова йде про законопроекти  №3830-3 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік»  щодо фінансування професійно-технічної освіти» та  №3831-2 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти».

Співавторами обох законопроектів стали два народних обранці від Чернігівщини - Олександр Кодола, народний депутат від політичної партії "Народний фронт" по 209 округу та Олег Дмитренко депутат від Чернігівського регіону по 210 округу, член фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА».

За підтримку ініціативи в напрямку підтримки професійно технічної освіти, Олександр Кодола отримав листи подяки від Чернігівської обласної ради та від представників педагогічних колективів Березанського (Менський район Чернігівської області) та Ніжинського професійних аграрних ліцеїв.

koloda 23 02

Як свідчать дані сайту ОПОРИ для аналізу голосувань «Вони голосують для тебе», два вищезгадані законопроекти були підтримані також іншими представниками Чернігівської області, членами  фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» Анатолієм Євлаховим (округ №207) та Валерієм Давиденко (округ №208).

Згідно з положеннями законопроектів, які покликані підтримати підготовку працівників робітничих професій,  фінансування професійно-технічної освіти буде здійснюватись за рахунок кількох джерел, до яких належать обласний бюджет, міський бюджет та освітні субвенції з державного бюджету.   Передача таких закладів на баланс виключно місцевих бюджетів, як попередньо передбачалося Бюджетом,  порушує принцип субсидіарності, обмежується право на доступність професійно-технічної освіти особами, які приїхали на навчання з інших областей і міст та позбавляє їх конституційного права на професійне навчання відповідно до їх покликань, інтересів і здібностей. Про це йдеться в пояснювальній записці до законів. Закони направлені на підпис Президенту України.

За коментарями звертайтеся:
Висіканець Наталія, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Чернігівській області
тел. 0952850539

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір 100 депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.