Як черкаські нардепи відвідують пленарні засідання

Як черкаські нардепи відвідують пленарні засідання

Відвідуваність пленарних засідань - один із основних показників роботи народного депутата. ОПОРА проаналізувала відвідуваність gарламенту черкаськими депутатами-мажоритарниками.

Якщо брати до уваги показники письмової реєстрації, то найменше засідань з невідомих причин (11) пропустив новий член фракції «Блок Петра Порошенка», мажоритарник від 198-го округу Сергій Рудик. Його колега по фракції, депутат-мажоритарник від 194-го округу Олег Петренко пропустив на два засідання більше (13). Ще один представник фракції «Блоку Петра Порошенка», мажоритарник від 197-го округу Владислав Голуб пропустив 18 засідань. Член депутатської групи «Партія «Відродження», мажоритарник від 196-го округу Валентин Ничипоренко пропустив 33 засідання Верховної Ради. Його колега по депутатській групі депутат від 200-го округу Антон Яценко - 57. Ще двоє представників тієї ж депутатської групи - Геннадій Бобов та Вододимир Зубик - згідно даних письмової реєстрації, пропустили  понад половину засідань Парламенту. А мажоритарник від 199-го округу Геннадій Бобов - 97 заcідань, Володимир Зубик (194 ОВО) - 107 зі 175 засідань.

Раніше Володимир Зубик пояснював низький показник своєї письмової реєстрації тим, що він нерідко її просто ігнорує і радить звертати увагу на електронну реєстрацію, згідно якої він пропустив лиш 12 засідань. Антон Яценко - 28, Владислав Голуб - 38, Валентин Ничипоренко - 40, Олег Петренко - 54, а Сергій Рудик  - 79. Геннадій Бобов, згідно електронної реєстрації також, пропустив більше половини засідань Верховної Ради, а саме 96. 

Pismova reyestratsiya

Elektronna reyestratsiya

Однак повною мірою ні електронна, ні письмова реєстрації не відображають дійсної картини роботи депутатів на засіданнях, як пояснює аналітик громадянської мережі ОПОРА Олена Рибій:

«Депутати перед кожним пленарним засіданням зобов'язані пройти 2 типи реєстрації - письмову та електронну. Перша є основною, до того ж - єдиною законною підставою нарахування заплати депутатові. Щоб письмово зареєструватися, депутат особисто пред’являє своє посвідчення та ставить підпис у спеціальну відомість біля столу письмової реєстрації перед сесійною залою. Така процедура унеможливлює реєстрацію депутата помічником, чи іншим депутатом. Однак не гарантує, що депутат після цієї процедури обов’язково з’явиться у сесійній залі і голосуватиме», - говорить експерт. - «Натомість, електронна реєстрація передбачає реєстрацію шляхом вставлення картки у систему голосування та підтверджує наявність депутата безпосередньо на робочому місці. Але потенційно вона  може бути здійснена не особисто депутатом. Деякі парламентарі жаліються, що часу на електронну реєстрацію недостатньо і вони не встигають це зробити. Тож по факту часто маємо велику розбіжність у відвідуваності депутатів за показниками електронної і письмової реєстрації, дехто з народних обранців принципово ігнорує один або інший із зазначених способів. Хотіла б зазначити й те, що, на мою думку, найбільш точним показником відвідуваності депутата є показник його присутності під час кожного з голосувань за питання порядку денного, а не одноразовий у сесійний день факт реєстрації. Такі дані доступні на громадській платформі ОПОРИ Вони голосують для тебе».

За коментарями звертайтеся:

Захар Колісніченко, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області, тел.: 093 421 28 40 , email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.