Як черкаські мажоритарники відвідують засідання своїх комітетів

Громадянська мережа ОПОРА порахувала, як відвідували засідання своїх комітетів черкаські нардепи протягом роботи VIII скликання Верховної Ради України. Зокрема, зосередила свою увагу на відвідуваності депутатами комітетів протягом цього року.

За результатами дослідження, найгірше засідання свого комітету відвідує депутат Володимир Зубик, а найкраще – Олег Петренко.

Так, Володимир Зубик (ОВО №195), член Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, із дев’яти засідань свого комітету був присутній лише на двох. А всього із грудня 2014-го по травень цього року із 58 засідань свого комітету Зубик відвідав лише 8 (14% відвідуваності).

Тим часом Олег Петренко (ОВО №194), заступник голови Комітету та голова підкомітету з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, протягом цього року відвідав усі 11 засідань свого комітету. Загалом із 72 засідань свого комітету депутат був присутній на 63, що склало 88% його відвідуваності.

Жодного засідання із семи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин цього року не відвідав Геннадій Бобов (ОВО №196). Та був присутній на 22 із 56 засідань свого комітету від 2014-го (39% відвідуваності).

А Владислав Голуб (ОВО №197), член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, був присутній на усіх п’яти засіданнях свого комітету (також із 60 засідань відвідав 47 (78% відвідуваності).

Голова підкомітету з питань державного боргу та фінансування державного бюджету Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Сергій Рудик (ОВО №198) відвідав 11 з 14 засідань свого комітету (і 85 із 99 від початку роботи цього скликання ВР – 86% відвідуваності).

У свою чергу, Валентин Ничипоренко (ОВО №199) із семи засідань Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики відвідав чотири. Та 35 із 65 (54% відвідуваності) загалом.

Антон Яценко (ОВО №200), голова підкомітету з питань законодавства про адміністративні правопорушення Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, із дев’яти засідань свого комітету протягом цього року був присутній на чотирьох. Усього із грудня 2014-го по травень 2017-го депутат завітав на 33 із 66 засідань свого комітету (50% відвідуваності).

Згідно з п. 9 ст. 24 «Про статус народного депутата України», депутат зобов’язаний бути присутнім на засіданнях комітету, підкомітету, тимчасової спеціальної чи тимчасової слідчої комісії, до складу яких його обрано, та брати участь у їх роботі.

Як зазначає керівник проекту ОПОРИ в рамках Програми USAID РАДА Анатолій Бондарчук, присутність народного депутата на засіданні комітету, до складу якого його обрано, це прямий обов'язок народного обранця, який закріплено на законодавчому рівні. «Для того, щоб ефективно виконувати свої завдання, народний обранець має бути не лише фізично присутній на засідання комітету, але й активно працювати. Одним із завдань парламентських комітетів є підготовка та попередній розгляд питань, віднесених до повноважень Верховної Ради України. Перед тим, як законопроект потрапляє до сесійної зали парламенту, він попередньо має бути розглянутий на засіданні комітету, що має підготувати висновок, яке рішення (прийняти в цілому, відправити на доопрацювання, відхилити, тощо) приймати депутатам. Адже народні обранці однозначно не є широкопрофільними фахівцями з усіх тем щодо того чи іншого законопроекту. Щоб парламент прийняв якісне рішення щодо законопроекту над ним має добре попрацювати профільний комітет. Тому якщо народні обранці будуть ігнорувати засідання комітету, то цим самим може суттєво постраждати якість рішень, які приймає парламент. Крім того, депутат, який не був на засіданні комітету не зможе пояснити своїм колегам по фракції чи групі, які переваги та недоліки цього законопроекту, що знову ж таки може негативно вплинути на якість прийнятого рішення парламентом. Інша ж справа, що дуже часто фракції та групи делегують своїх депутатів до певного комітету за принципом політичної доцільності, що в кінцевому результаті впливає на те, що ці депутати ігнорують роботу в комітеті», - наголосив він.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА  в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

Більше відомостей про роботу депутатів Ви можете знайти на наших сайтах rada4you, РАДА Опора та на офіційному сайті Верховної Ради.

 

За коментарями звертайтеся:

Захар Колісніченко, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області

тел.: 0934212840

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.