Як часто мажоритарники Черкащини голосують «проти своїх фракцій»

 

Громадянська мережа ОПОРА дослідила як часто нардепи від Черкащини голосують проти лінії своїх фракцій.

Голосування «проти фракції» — це коли депутат голосує не так, як більшість фракції/групи, до якої він входить. До прикладу, за умови, коли більше 50% членів фракції проголосували «так» щодо певного законопроекту, голосування окремого депутата «ні», «утримався» або «не голосував» вважається голосуванням «проти фракції».

Отже, найчастіше, у 34 % випадків, «проти фракції» голосує Сергій Рудик, член депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА». Додамо, що до квітня цього року він був позафракційним.

Досить часто, у 32 % випадків, проти лінії фракції голосує і Владислав Голуб, також член депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА».

Найбільш дисциплінованими є член провладної фракції Олег Петренко та Геннадій Бобов, член депутатської групи «Партія «Відродження», які голосують «проти» лише у 12 % випадків. 

Представник цієї ж групи Валентин Ничипоренко «проти фракції» голосує у 17 % випадків. Його колега Володимир Зубик не підтримує більшість в 13 % випадків. Антон Яценко, також від групи «Відродження», з позицією своєї фракції не згідний в 14 % випадків.

«Якщо фракція одностайна у своїх рішеннях та усі її члени дотримуються фракційної дисципліни, здебільшого вони голосують спільно. Рівень такої дисципліни вказує наскільки однодумцями є члени фракції та як послідовно вони відстоюють свою спільну позицію. Голосуючи спільно члени парламентських партій і фракцій разом несуть політичну відповідальність за свої рішення, якими б вони не були. Періодичні голосування депутата проти фракційної більшості можуть мати місце, бо існують ситуації, коли фракція не має чіткої думки з певного питання. Тому її члени голосують на власний розсуд. Однак якщо парламентар надто часто йде «проти» більшості колег, це означає, що він має свою особливу позицію і не рахується з фракційною політикою, не підтримує рішень фракції, є «самостійною одиницею». Такі голосування можуть бути індикатором невдоволення депутата політикою своєї фракції або його «привілейованого» становища, коли питання спільної дисципліни на нього не поширюються», — пояснює аналітик громадянської мережі ОПОРА  Олена Рибій.

Дані зібрані за допомогою сервісу «Вони голосують для тебе». Портал розроблений незалежною позапартійною неприбутковою організацією OpenAustralia Foundation. Він наслідує ідею та платформу австралійського проекту They Vote For You. Той, у свою чергу, створений на основі британського сайту UK Public Whip site (започаткований Francis Irving та Julian Todd у 2003 році).

За коментарями звертайтеся:

Захар Колісніченко, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області, тел.: 093 421 28 40 , email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.