Як черкаські мажоритарники відвідують засідання своїх комітетів

Як черкаські мажоритарники відвідують засідання своїх комітетів

Комітет Верховної Ради – це орган, який утворюється з числа депутатів для здійснення за окремими напрямами законопроектної роботи, підготовки і попереднього розгляду питань, віднесених до повноважень ВРУ, виконання контрольних функцій. Про це ідеться в ЗУ «Про комітети Верховної Ради України».

Громадянська мережа ОПОРА порахувала, як відвідували засідання комітетів черкаські нардепи протягом трьох останніх місяців: лютого, березня та квітня.

Зазначимо, що кожен із черкаських нардепів входить до різних комітетів.

Отже, найгірше комітетські засідання за цей період відвідував Володимир Зубик (195 округ) – член Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Він пропустив чотири з шести засідань свого комітету. А найкраще – Валентин Ничипоренко (199 округ) – член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики. Депутат не пропустив жодного засідання. Всього їх було чотири.

Лише одне засідання з десяти пропустив Сергій Рудик (198 округ) – член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. Також по одному засіданню з п’яти пропустили Геннадій Бобов (196 округ) – член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин та Владислав Голуб (197 округ) – член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

Олег Петренко (194 округ) – заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму – пропустив два з п’яти засідань свого комітету. Антон Яценко (200 округ) – голова підкомітету з питань законодавства про адміністративні правопорушення Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – був відсутній на  трьох з семи засідань.

«Як показує практика, головний принцип формування комітету – не професійні якості депутата, а принцип політичної доцільності. На жаль, є комітети, до формування яких депутати підходять суто формально. Фракція змушена туди делегувати певну людину. Не завжди вона є професіоналом. Інколи, потрібно відправити депутата в комітет, який не є важливим та впливовим. В цих випадках депутати пропускають засідання. Комітет не просто має розробляти законопроекти, а й аналізувати ті законопроекти, які стосуються його сфери відання, брати участь в колективній роботі. Якщо це комітет з питань економічної політики, чи національної безпеки та оборони, то законопроекти мали б стосуватися цих тематик. Логічно, що ці законопроекти депутат мав би готувати з іншими членами комітету у співавторстві. Тому присутність депутата на цих засіданнях є надзвичайно важливою», – говорить аналітик Громадянської мережі ОПОРА Анатолій Бондарчук.

Зауважимо, що Верховна Рада затверджує кількість комітетів, їх назви та предмети відання. Обрання народних депутатів до складу комітетів здійснюється на основі пропозицій депутатських фракцій, внесених з дотриманням квот, визначених Регламентом Верховної Ради. У Законі «Про Регламент Верховної Ради» зазначено, що квоти розподілу посад голів комітетів, перших заступників, заступників голів, секретарів та членів комітетів визначаються пропорційно від кількісного складу депутатських фракцій (депутатських груп) до фактичної чисельності народних депутатів.

Якщо кількість членів депутатської фракції у Верховній Раді України дорівнює кількості комітетів або є більшою ніж кількість комітетів, депутатські фракції направляють не менш ніж по одному представнику до кожного комітету Верховної Ради України.

Таким чином, депутатські фракції самостійно вирішують яких і скільки депутатів делегувати до складу певного комітету. Зрозуміло, що великі фракції, які нараховують більше 27 членів, мають більше можливостей для маневрів. Вони можуть визначити, які комітети для них є пріоритетними і куди потрібно делегувати більшу кількість осіб. Ті фракції, які мають у своєму складі менше 27 депутатів також можуть обирати, які комітети для них мають важливіше значення, у котрий комітет потрібно делегувати свого представника, а в який нікого не направляти.

На думку Громадянської мережі ОПОРА, головним критерієм членства в певному комітеті повинні бути професійні компетенції депутата, які відповідають предмету відання комітету, а не політична доцільність, зокрема необхідність дотримання квоти чи приватні та корпоративні інтереси певних депутатів або груп впливу. Наявність фахових компетенцій в депутата необхідна для його якісної роботи у комітеті, зокрема для підготовки законопроектів, які стосуються сфери відання комітету та аналізу законопроектів, які потрапляють на його розгляд. 

За коментарями звертайтеся:

Захар Колісніченко, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області, тел.: 093 421 28 40 , email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.