Моніторинг ОПОРИ: Хмельниччина посіла третє місце у рейтингу областей за середньою оцінкою роботи депутатів-мажоритарників

Упродовж дев’яти місяців, з лютого по жовтень 2016 року, в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» Громадянська мережа ОПОРА здійснювала моніторинговий проект, за умовами якого громадські консультанти у всіх регіонах України та у м. Києві відслідковували діяльність 105 народних депутатів України, обраних у мажоритарних округах. Від Хмельниччини участь у моніторингу брали Олександр Герега (ВО № 192), Сергій Лабазюк (ВО № 188), Роман Мацола (ВО № 190) та Володимир Мельниченко (ВО № 193).

Підсумки реалізації проекту у Хмельницькій області презентували сьогодні, 28 листопада, у конференц-залі готельно-ресторанного комплексу «Янісоль», де зібралися громадські активісти, журналісти та представники народних депутатів Олександра Гереги (Вадим Якубовський та Дмитро Раднюк), Сергія Лабазюка (Тетяна Збараж), Романа Мацоли (Людмила Васильєва та Наталя Ксьонзик), Володимира Мельниченка (Євген Касап) і Андрія Шиньковича (Юлія Кучер).

Щомісяця упродовж усього періоду моніторингу ОПОРА формувала рейтинг «105 народних депутатів-мажоритарників». Оцінка, на підставі якої відбувалося рейтингування, на 2/3 складалася з оцінки за роботу парламентаря у Верховній Раді, а на 1/3 – з оцінки за активність у своєму окрузі.

«Такий підхід зумовлений тим, що робота у пленарній залі парламенту та у парламентських комітетах – це основна функція депутата і, відповідно до графіку роботи Верховної Ради України, має займати 2/3 робочого часу народного обранця. Додаткові бали нараховували за законопроекти та запити, які стосувалися вирішення проблем виборчого округу/області депутата,  а також за законопроекти, які реалізовували положення передвиборчої програми парламентаря», – пояснила громадський консультант ОПОРИ у Хмельницькій області Оксана Банкова.

photo 2 12 opora

Окрім аналізу діяльності нардепів у парламенті та в округах, в рамках проекту ОПОРА провела низку експериментів, зокрема перевірила, як депутати відповідають на звернення громадян, як працюють службові електронні адреси та телефони народних обранців, а також запропонувала депутатам заповнити детальний звіт про роботу за чотири сесії Верховної Ради VIII скликання.

Результатом роботи громадських консультантів став річний рейтинг «105 народних депутатів-мажоритарників», у якому парламентарі від Хмельниччини посіли 6 (Роман Мацола), 10 (Сергій Лабазюк), 27 (Володимир Мельниченко) та 43 (Олександр Герега) місця. А Хмельниччина, за середньою оцінкою роботи депутата, посіла третє місце у рейтингу областей (після Буковини та Житомирщини).

З-поміж зазначених парламентарів лідером за кількістю зареєстрованих законопроектів став Роман Мацола. Він також демонструє найкращі результати за кількістю зареєстрованих депутатських запитів (32, з яких 24 стосуються проблем округу/області) та показником участі у роботі органів місцевої влади та місцевого самоврядування.

Сергій Лабазюк найчастіше серед хмельницьких колег ініціював законопроекти, що стосуються проблем його округу/області (9) і таких, що пов’язані із його передвиборною програмою. Крім того, він єдиний депутат від Хмельниччини, хто впродовж моніторингового періоду звітував перед своїми виборцями на публічних заходах.

Найкращий показник відвідуваності пленарних засідань (94 з 95) та засідань парламентських комітетів (92%) – у Володимира Мельниченка. Він також найчастіше, якщо порівнювати з колегами від області, працював у своєму окрузі (54 візити). Крім того, лише він упродовж періоду моніторингу виступав у Верховній Раді України: зафіксовано два його виступи.

Щоб перевірити, як депутати реагують на звернення громадян, листи від виборців з проханнями вирішити проблему округу були направлені усім депутатам-мажоритарникам області. Відповіли на звернення громадян: Олександр Герега (вчасно, перенаправив до міської ради); Сергій Лабазюк (вчасно, перенаправив до міської ради); Роман Мацола (пізніше встановленого терміну, ініціював депутатський запит до КМУ); Сергій Мельник (вчасно, дав детальну відповідь і пообіцяв зробити усе необхідне в межах своєї компетенції для вирішення питання).

Чи можуть виборці комунікувати зі своїми депутатами за допомогою номерів телефонів та електронних адрес, що вказані на сторінках депутатів на сайті Верховної Ради України, – ще один експеримент, який провела ОПОРА. Як з’ясувалося, не відповідають офіційні телефони, вказані у профайлах Володимира Мельниченка, Сергія Лабазюка, Віктора Бондаря та Олександра Ксенжука. Не працює офіційна електронна скринька, вказана на сторінці Олександра Ксенжука на сайті Верховної Ради України.

Звіт за формою, яку запропонувала ОПОРА усім депутатам-мажоритарникам, подали Олександр Герега та Роман Мацола.

Важливими завданнями, які ставила перед собою ОПОРА, працюючи над проектом, – з’ясувати, як народні депутати виконують свої прямі обов'язки, які особливості у роботі демонструють конкретні мажоритарники, які напрямки роботи вони вважають пріоритетними, а які оминають увагою, у чому їм потрібно докласти додаткових зусиль.

Наразі, маючи суттєвий масив інформації, зібраної за дев’ять місяців, громадські активісти назвали кілька проблем у роботі парламентарів від області. Передусім це недостатнє представництво інтересів виборців у парламенті (більшість законодавчих ініціатив не стосуються передвиборних програм, до того ж депутати майже не виступають у парламенті), недостатнє інформування виборців про свою діяльність (звіт за формою ОПОРИ заповнили лише двоє нардепів) та поганий зв’язок з виборцями окремих депутатів (не відповіли на звернення громадян троє з семи депутатів-мажоритарників від Хмельниччини).

Натомість помічники народних депутатів, які взяли участь у публічній дискусії, одноголосно відзначили важливість моніторингу ОПОРИ. За їхніми словами, співпраця з ОПОРОЮ стимулює працювати ще активніше, а висвітлення інформації про діяльності народних депутатів для широкого загалу – необхідна складова ефективної взаємодії виборців і парламентарів.

За коментарями звертайтеся:

Оксана Банкова, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області

Тел. +380978073293, email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)