Антикорупційна експертиза: 19 законопроектів хмельницьких мажоритарників містять корупційні ризики

Лише один народний депутат від Хмельниччини жодного разу упродовж чотирьох сесій Верховної Ради України VIII скликання не реєстрував законопроектів, що містять корупціогенні фактори. Натомість прийняття 19 законотворчих ініціатив решти хмельницьких мажоритарників може мати корупційні наслідки.

Про це свідчать результати антикорупційної експертизи, на яку, відповідно до ст. 93 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», скеровуються усі законопроекти та проекти інших актів після реєстрації.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала висновки Комітету з питань запобігання і протидії корупції до проектів законів та постанов, авторами та співавторами яких виступили народні депутати, обрані у одномандатних округах Хмельницької області. Для аналізу взято нормативно-правові акти, зареєстровані впродовж чотирьох сесіїй Верховної Ради України VIII скликання.

Народний депутат Віктор Бондар (ВО № 191) за звітний період став автором і співавтором 42 проектів постанов та законів, чотири з яких набули чинності. Дев’ять законопроектів не мають висновків Комітету з питань запобігання і протидії корупції. Не відповідають вимогам антикорупційного законодавства чотири законопроекти авторства та співавторства Віктора Бондаря:

  • 1063-2 від 09.12.2014 про внесення змін до статті 288 Податкового кодексу України (щодо врегулювання питання встановлення орендної плати для окремих категорій землекористувачів);
  • 1368 від10.12.2014 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення умов для ведення сільського господарства;
  • 1377 від 10.12.2014 про лікарняні каси;
  • 3572 від 01.12.2015 про внесення змін до Закону України «Про металобрухт» (щодо операцій з металобрухтом).

У депутатському доробку Олександра Гереги (ВО № 192) за чотири сесії назбиралося 37 законопроектів, один із яких набув чинності. Корупціогенні фактори Комітет з питань запобігання і протидії корупції виявив у двох з них:

  • 2166а від 25.06.2015 про внесення змін до статей 7, 8 Житлового кодексу Української РСР (щодо визначення порядку виключення житлових будинків (їх частин), квартир зі складу житлового фонду та переведення житлових будинків і приміщень у нежитлові та нежитлових до складу житлових;
  • 2216 від 24.02.2015 про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів рахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо створення та подання контрольних стрічок в електронній формі).

Сім законопроектів, серед співавторів яких є Олександр Герега, не мають висновків антикорупційної експертизи.

Сергій Лабазюк (ВО № 182) упродовж чотирьох сесій у співавторстві з іншими депутатами зареєстрував 68 законопроектів, з них 6 стали чинними актами. П'ять законопроектів Комітет з питань запобігання і протидії корупції назвав такими, що не відповідають вимогам антикорупційного законодавства:

  • 1063-2 від 09.12.2014 про внесення змін до статті 288 Податкового кодексу України (щодо врегулювання питання встановлення орендної плати для окремих категорій землекористувачів);
  • 1159 02.12.2014 про деякі заходи щодо посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами;
  • 2158 від 17.02.2015 про внесення змін до статті 4 Закону України "Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності" (щодо процедур закупівель установами (розпорядниками бюджетних коштів) освіти, науки, культури, охорони здоров'я);
  • 2279 від 03.03.2015 про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів;
  • 4517 від  25.04.2016 про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підтримки молоді.

Не мають антикорупційних висновків 16 проектів нормативно-правових актів, серед авторів яких є Сергій Лабазюк. Проект Закону № 2123 про внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" (щодо спрощення процедури відкликання депутатів), згідно з висновками Комітету з питань запобігання і протидії корупції, відповідає вимогам антикорупційного законодавства, але потребує приведення у відповідність до вимог нормопроектувальної техніки.

Роман Мацола  (ВО № 190) за звітний період зареєстрував 77 проектів законів та постанов, чотири з яких набули чинності. Згідно з висновками Комітету з питань запобігання і протидії корупції три проекти нормативно-правових актів, серед ініціаторів яких є Роман Мацола, мають корупційні ризики:

  • 4108 від 18.02.2016 про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо граничного розміру пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту замовників будівництва об'єктів промислового та сільського господарства);
  • 3130 від 17.09.2015 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення" (щодо уточнення порядку притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху);
  • 2609 від 08.04.2015 про внесення змін до Закону України "Про гуманітарну допомогу" (щодо запровадження спрощеної процедури визнання вантажів гуманітарною допомогою).

Відсутні висновки антикорупційної експертизи до 16 законопроектів Романа Мацоли.

Сергій Мельник (ВО № 187) за чотири сесії разом з колегами ініціював 60 проектів законів та постанов, 12 з яких уже стали чинними актами. Негативні висновки антикорупційної експертизи одержали три законопроекти автором і співавтором яких є Сергій Мельник:

  • 2184 від 20.02.2015 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування питання розробки корисних копалин місцевого значення;
  • 2361  від 11.03.2015 про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту;
  • 2949 від 22.05.2015 про внесення змін до статті 17 Бюджетного кодексу України (щодо поширення механізму державних (місцевих) гарантій на суб'єктів господарювання усіх форм власності та на об'єднані територіальні громади).

Водночас 40 проектів актів авторства та співавторства Сергія Мельника, здебільшого постанов, не мають висновків Комітету з питань запобігання і протидії корупції.

Володимир Мельниченко (ВО № 193) за чотири сесії у співавторстві з колегами зареєстрував 39 проектів законів і постанов, сім з них стали чинними актами. Жоден із проектів законів чи постанов, які разом з іншими депутатами ініціював Володимир Мельниченко, не має негативного висновку Комітету з питань запобігання і протидії корупції. До 18 проектів законів і постанов народного депутата відсутні антикорупційні висновків.

За чотири сесії VIII скликання Андрій Шинькович став співавтором 82 проектів законів та постанов, чинними стали п’ять з них. У результаті експертизи на відповідність антикорупційному законодавству п’ять законопроектів, серед ініціаторів яких є Андрій Шинькович, визнано такими, що мають корупційні ризики:

  • 1735-д від 03.06.2015 про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо забезпечення умов розвитку містобудівної діяльності та міського господарства;
  • 1742-1 від 17.01.2015 про внесення змін до деяких законів України у сфері поводження з побутовими відходами;
  • 2166а від 25.06.2015 про внесення змін до статей 7, 8 Житлового кодексу Української РСР (щодо визначення порядку виключення житлових будинків (їх частин), квартир із складу житлового фонду та переведення житлових будинків і приміщень у нежитлові та нежитлових до складу житлових);
  • 2216 від 24.02.2015 про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів рахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (щодо створення та подання контрольних стрічок в електронній формі);
  • 3783 від 19.01.2016 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження розміру земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що можуть одночасно перебувати в оренді та/або суборенді в одного орендаря та інших осіб, які ним контролюються.

Не мають висновків Комітету з питань запобігання і протидії корупції 18 проектів актів, з-поміж співавторів яких є Андрій Шинькович.

Загалом, з урахуванням того, що окремі законопроекти народні депутати від Хмельниччини ініціювали спільно, 19 проектів актів хмельницьких мажоритарників не мають висновків відповідного комітету. Однак чинним наразі став лише один проект закону з негативним антикорупційним висновком – 2279 від 03.03.2015 про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів. Одним із його співавторів є Сергій Лабазюк.

За коментарями звертайтеся:
Оксана Банкова, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області
тел, +380978073293, email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.