Реформа децентралізації в Україні: який внесок тернопільських депутатів-мажоритарників

Реформа децентралізації в Україні: який внесок тернопільських депутатів-мажоритарників

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала роботу народних депутатів Верховної Ради України восьмого скликання, які обрані від Тернопільської області. Нардепи у співавторстві зареєстрували шість законопроектів, була подана одна поправка та декілька депутатських запитів, які стосуються проблем об’єднаних територіальних громад. Також депутати-мажоритарники обговорювали у сесійній залі свої законопроекти та своїх колег щодо децентралізації влади та переважно голосували за них.

Після Революції Гідності у 2014 році Україна обрала шлях реформ та євроінтеграції. Децентралізація влади стала одним із ключових напрямків реформування нашої країни. У 2014 – 2017 роках створено близько 400 об’єднаних територіальних громад (ОТГ) і процес досі триває. Тернопільська область лідирує за кількістю ОТГ. Станом на початок літа 2017 року в області утворено 36 ОТГ, ще дві громади чекають на рішення ЦВК про призначення виборів. Такий показник свідчить про відносно швидкий темп децентралізації в регіоні й вимагає запровадження необхідних реформ для прогресивного розвитку громад. Громадянська мережа ОПОРА дослідила, як тернопільські депутати-мажоритарники відстоюють інтереси регіону в умовах децентралізації. Чи ініціюють вони власні законопроекти, чи вносять пропозиції до чужих, чи голосують за відповідні закони.

Ініціативи тернопільських мажоритарників

Тернопільську область у Верховній Раді представляє п’ятеро депутатів-мажоритарників:

  • Олег Барна, фракція «БПП «Солідарність», ОВО №167;
  • Михайло Головко, позафракційний, ОВО №164
  • Микола Люшняк, фракція «БПП «Солідарність», ОВО №166;
  • Тарас Пастух, фракція «Об’єднання «Самопоміч», ОВО №163;
  • Тарас Юрик, Фракція «БПП «Солідарність», ОВО №165.

Від початку роботи Верховної Ради восьмого скликання станом на 31 травня 2017 року ці народні обранці ініціювали декілька законопроектів, що стосуються реформи децентралізації влади та розвитку ОТГ. Олег Барна та Тарас Юрик входять до колективу авторів зареєстрованого проекту Закону під №6466 «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» (щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення). Тарас Юрик також є співавтором проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (№3008), який був успішно прийнятий. Нардеп також є одним із ініціаторів проекту Закону під №4386-1 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (щодо вдосконалення норм Бюджетного кодексу України в частині забезпечення фінансової спроможності у наданні адміністративних послуг виконавчими органами рад об'єднаних територіальних громад). Він є співавтором проекту Закону під №5156 «Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (щодо забезпечення фінансування проведення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад та сільських, селищних, міських голів об'єднаних територіальних громад), але в лютому 2017 року він був знятий з розгляду.

Михайло Головко не подавав законотворчих ініціатив по децентралізації, а лише у другому читані проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (№3390) вносив одну поправку, яку було відхилено.

Микола Люшняк є одним із авторів «Проект Закону про віднесення земель державної власності за межами населених пунктів до комунальної власності об'єднаних територіальних громад» (№3510), однак у листопаді 2016 року цей законопроект було знято з розгляду Верховної Ради України.

Нардепи говорять

Тернопільські мажоритарники долучалися до обговорення законопроектів своїх колег. На порталі РАДА за допомогою інструменту «Рада говорить» можна ознайомитись зі стенограмами засідань українського парламенту та засідань комітетів, виступами нардепів у сесійній залі. Так, Олег Барна виступив у Верховній Раді за підтримку проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування окремих адміністративних зборів до місцевих бюджетів (№4386-д). «Децентралізація – це була вимога суспільства і Майдану. Забрати повноваження у органів виконавчої влади і передати місцевим громадам. Відповідно до змін податкового законодавства саме місцеві громади, місцеві бюджети перевиконували свої доходи більше, ніж на 60 відсотків. І це є значна перемога для місцевих бюджетів. І тому саме цільове адміністрування місцевих зборів до місцевих громад, це буде одним із принципів децентралізації. Тому цей законопроект треба проголосувати і дати можливість повністю розвиватися місцевим громадам, а саме в частині наповнення бюджету», – сказав Барна. За підтримку цього ж законопроекту під час засідання Верховної Ради виступав і Тарас Юрик. Варто додати, що у вересні 2015 він закликав народних депутатів України проголосувати також за проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (№3008).

Микола Люшняк у сесійній залі виступив із підтримкою проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» щодо забезпечення державної підтримки добровільного об'єднання територіальних громад (№3390). Нардеп сказав: «Шановні колеги! Згадайте першу сесію 2015 рік, коли ми в п'ятницю перед закриттям проголосували закон, яким ми дозволити в Тернопільській області без рішення обласної ради створити 26 об'єднаних громад. Тернопільська область стала лідером по об'єднаних територіальних громадах, люди сьогодні дякують на місцях Верховній Раді за такі рішення. Послухайте, ми не маємо права впливати на рішення громади, які хочуть об'єднатись – це їхні конституційне право. Я прошу весь парламент, без амбіцій проголосувати за це, дати можливість розвиватися Україні саме з прикладу об'єднаних територіальних громад. Прошу вас, голосуйте!». У грудні 2016 року Люшняк також переконував своїх колег підтримати проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного об'єднання територіальних громад» (№4676).

Як голосують народні обранці?

За допомогою інструментів Громадянської мережі ОПОРА можна також дослідити, як голосують народні депутати, обрані від Тернопільщини, за законопроекти, які стосуються децентралізації влади та розвитку громад. На порталі Rada4you.org є дві політики* які відносяться до даної теми. Першою є політика «За добровільне об’єднання територіальних громад», сюди входить 16 голосувань щодо законопроектів, які сприяють створенню сучасної та ефективної моделі державного управління шляхом децентралізації влади та передачі повноважень на місця. До політики «За децентралізацію влади» входить 40 відповідних голосувань за законопроекти, що розширюють повноваження органів місцевого самоврядування, сприяють бюджетній, адміністративній децентралізації та посиленю ролі громад.

Проаналізувавши голосування тернопільських депутатів-мажоритарників за вищевказані політики, отримуємо наступні дані:

Політики*

Олег Барна, ОВО №167

Михайло Головко, ОВО №164

Микола Люшняк, ОВО №166

Тарас Пастух, ОВО №163

Тарас Юрик, ОВО №165

За добровільне об’єднання територіальних громад

Максимально голосує

Переважно не голосує

Переважно голосує

Переважно голосує

Максимально голосує

За децентралізацію влади

Максимально голосує

Послідовно голосує

Послідовно голосує

Переважно голосує

Максимально голосує

*Політики – це перелік голосувань за законопроект/пакет пов’язаних законопроектів, які у сукупності впроваджують у дію конкретну позицію з певного питання.

За законопроекти, що сприяють добровільному об’єднанню територіальних громад та децентралізації влади, депутати, які представляють Тернопільщину, проголосували у 76% та 86% відповідно. Якщо порівнювати їхнє голосування із народними депутатами із інших областей, то отримаємо наступні результати:

5 07 2017 Ternopil Za Dobrovilne obednannya

5 07 2017 Ternopil Za Decentralizachij

Що мажоритарники роблять для виборців регіону?

Ще одним інструментом, який народний депутат може використати для виконання своїх представницьких повноважень у Верховній Раді, є депутатський запит. Часто за допомогою депутатського запиту до Президента, Голови Верховної Ради, Кабінету Міністрів, керівників міністерств та відомств, Генерального прокурора України, місцевих органів влади тощо нардеп може вирішити проблеми, з якими до нього звертаються виборці. На порталі Верховної Ради України, у профайлах народних депутатів можна ознайомитись із запитами, які вони подавали до різних владних структур.

Михайло Головко є лідером у поданні депутатських запитів серед депутатів, обраних від Тернопільської області. Для вирішення проблем, з якими зіштовхнулися новостворені об’єднані територіальні громади, Головко звертався до Прем’єр-міністрів та профільних міністерств, до Генеральних прокурорів та органів місцевої влади. Останній такий запит, поданий у травні цього року, стосується збільшення освітньої субвенції для фінансування шкіл Тернопільської області, тому що після реформи з децентралізації влади новостворені громади не спроможні утримувати середні навчальні заклади з власного бюджету. Ще в одному запиті, до Прем’єр-міністра та міністра освіти, йдеться про недопущення закриття Хмелиської ЗОШ І-ІІІ ст. у Підволочиській селищній громаді. Справа в тому, що у цій школі навчаються 52 учні, й педагогічний колектив та батьківський комітет вважають, що їхня школа має право на самостійне існування, тому просять депутата допомогти відстояти їхню позицію. Інші запити стосуються ремонту доріг, будівництва очисних споруд та системи водопостачання в об’єднаних територіальних громадах відповідного одномандатного виборчого округу №164.

Інші тернопільські депутати-мажоритарники не зверталися з депутатськими запитами, які б безпосередньо стосувалися проблем розвитку ОТГ. Можливо, це пов’язано із неактивною роботою нардепів на окрузі, або ж із недостатньою комунікацією з виборцями.

Основні напрацювання для реформи децентралізації влади

Проаналізувавши роботу народних депутатів Верховної Ради України восьмого скликання, можемо зробити висновок, що мажоритарники, обрані від Тернопільської області, не проявляють власної ініціативи в реформуванні децентралізації влади. Зареєстровано шість законопроектів у цьому напрямку, але тільки один став чинним актом. Лише один нардеп, обраний від регіону, подавав декілька депутатських запитів, що стосуються проблем ОТГ.

Ознайомившись із голосуванням тернопільських нардепів, можемо сказати, що в голосуванні вони переважно підтримують законопроекти інших парламентарів щодо децентралізації влади. Також позитивним моментом можна назвати їхні виступи в сесійній залі під час обговорення необхідних законопроектів. Однак, зважаючи на актуальність даної реформи для відповідного регіону, народні обранці від Тернопільщини мали б активніше долучатися до створення та впровадження нових ініціатив.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Ольга Галушка, представниця Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області

тел.: (093) 238 08 12

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.