Тернопільські студенти навчилися аналізувати та контролювати роботу народних депутатів

Громадянська мережа ОПОРА організувала для студентів Тернопільського національного економічного університету інформаційний форум, на якому презентувала інструменти для аналізу роботи народних депутатів, парламентських комітетів та партій. Захід відбувся 10 листопада у приміщені  Наукової бібліотеки ім. Л. Каніщенка ТНЕУ, та проходив у рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво” (виконується Фондом Східна Європа).

Ternopil zahid3 3

Андрій Мартишко, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА, розповів присутнім студентам та викладачам університету про те, яким чином громадяни можуть стежити та контролювати роботу своїх обранців. Детально та наочно було продемонстровано портал rada4you.org, за допомогою якого можна аналізувати голосування народних депутатів та фракцій.

Присутніх було проінформовано також про сайт rada.oporaua.org на якому можна знайти багато інформації про український Парламент. На цьому ресурсі є особисті профайли депутатів, на яких є результати усіх їхніх голосувань, показники відвідуваності Верховної Ради та тексти виступів, біографії, декларації про доходи, список помічників, актуальні контактні дані та інше.

Також студентів було ознайомлено з кампанією моніторингу депутатів-мажоритарників. Даний проект передбачає щомісячний звіт діяльності 105 мажоритарників. На основі таких звітів можна дізнатись про активність народного депутата у окрузі, про те як працюють його громадські приймальні, про його законотворчість та звітування про роботу. За допомогою такого моніторингу виборці також можуть дізнатися про те, чи часто їхній мажоритарник відстоює інтереси округу.

Студенти цікавились, яким чином можна дізнатись хто з мажоритарників представляє певний округ. Відповідаючи на таке запитання Андрій Мартишко продемонстрував мапу депутатських округів та приймалень народних депутатів і додав, що особистий прийом громадян – це прямий обов’язок народних обранців, тому не потрібно боятись безпосередньо звертатись до них.

Представник ОПОРИ закликав студентів бути активними громадянами і відповідально ставитись до вибору своїх представників у Верховній Раді України та пильно стежити за їхньою роботою. Кожен охочий може використовувати вище зазначені інструменти та аналізувати діяльність українських нардепів.

За коментарями звертайтеся:
Андрій Мартишко, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області
тел. 096 161 82 23, email Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.