Тернопільські мажоритарники не завжди голосують так, як їхні колеги по фракції

Серед депутатів-мажоритарників, які у жовтні 2014 році були обрані від Тернопільщини, є представники двох фракційних об’єднань – партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” та партії “Об’єднання “Cамопоміч”. Лише один нардеп, Михайло Головко, не входить до жодної фракції у Парламенті. Громадянська мережа ОПОРА на основі даних з сайту rada4you.org підготувала короткий огляд голосування цих нардепів проти лінії своїх фракції починаючи з листопада 2014 року і станом на 21 жовтня 2016 року.

На веб-порталі Вони голосують для тебе (rada4you.org) голосуванням “проти фракції” вважається коли депутат голосує не так, як більшість фракції, до якої він входить. Наприклад, за умови, коли більше 50% членів фракції проголосували “так” щодо певного законопроекту, а певний депутат голосував “ні”, “утримався” або “не голосував”.

ternopil 31 10

Троє тернопільських мажоритарників Олег Барна, Микола Люшняк, Тарас Юрик, входять до складу фракції “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Серед них найвищий відсоток голосування “проти фракції”, а це 21%, у нардепа обраного від 166 вибочого округу Миколи Люшняка, який 1296 разів не був одностайний із своїми колегами. Серед останніх таких прийнятих законопроектів, для прикладу, є голосування проекту Закону під № 5263 “Про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо статусу працівників секретаріатів депутатських фракцій (груп)”, коли Микола Люшняк “не голосував” і виступив цим проти лінії своєї фракції.

Тарас Юрик ( 165 виборчий округ) у 19% випадках голосував “проти фракції”, він 1164 рази не погоджувався із рішенням більшості своїх колег по фракції. Останній такий випадок стосується прийнття проекту Закону № 5114 “Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту”, за який Тарас Юрик “не голосував” і таким чином виступив проти лінії фракції БПП.

Ще один представник фракції “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, Олег Барна (167 виборчий округ), 1129 разів (18%) голосував “проти фракції”. Це стосується, для прикладу, прийняття проекту Постанови № 5000-П “Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2017 рік”, коли Олег Барна “не голосував”, на відмінну від більшості своїх колег по фракції.

Член фракції “Об’єднання “Самопоміч”, Тарас Пастух (163 виборчий округ), у 11% (607 разів) голосувань не підтримував своїх колег. Так, під час прийняття проекту Закону № 5263 “Про внесення змін до Закону України “Про державну службу” (щодо статусу працівників секретаріатів депутатських фракцій (груп)” Тарас Пастух “утримався”.

Досить умовними можна вважати голосування “проти фракції” Михайла Головка (164 виборчий округ), оскільки він не входить до жодної депутатської фракції. Проте, у 33% випадках, а це 2035 разів, цей мажоритарщик голосував не так, як інші “позафракційні” депутати.

Детальніше про роботу парламентарів дивіться на платформі rada.oporaua.org .

За коментарями звертайтеся:
Андрій Мартишко, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області
тел. 096 161 82 23, email Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.