У семи законопроектах тернопільських депутатів-мажоритарників виявлено корупціогенні фактори

За період роботи чотирьох сесій Верховної Ради України восьмого скликання, тернопільські депутати-мажоритарники, індивідуально чи у складі авторського колективу, напрацювали 307 законотворчих ініціатив. Відповідно до 93 статті  Закону України “Про Регламент Верховної Ради України”, усі ці проекти законів та проекти постанов були направлені до Комітету з питань запобігання та протидії корупції для підготовки експертного висновку щодо їх відповідності вимогам антикорупційного законодавства. Після перевірки у 7-ми проектах законів було виявлено корупціогенні фактори, 213 нормативно-правових актів, отримали позитивну оцінку, а 87 залишаються без відповіді.

24 10 ternopil

Відповідно до даних офіційного веб-порталу Верховної Ради України народний депутат Люшняк Микола Володимирович (166 виборчий округ, “Блок Петра Порошенка “Солідарність”) є співавтором 42 законопроектів. Негативну оцінку Комітету отримали 4 нормативно-правових акти: проект Закону №2406а “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування дров, що відпускаються населенню для побутових потреб”; проект Закону №2609 “Про внесення змін до Закону України "Про гуманітарну допомогу" (щодо запровадження спрощеної процедури визнання вантажів гуманітарною допомогою)”; проект Закону №4102 “Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку у гірських зонах України”; проекті Закону №4391 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо ввезення на митну територію України спеціальних транспортних засобів)”. 22 законопроекти отримали схвальну відповідь Комітету, а 16 залишаються без висновку.

Народний депутат Пастух Тарас Тимофійович (163 виборчий округ, “Об’єднаня “Самопоміч”) є автором чи співавтором 37-ми законопроектів. 25 отримали позитивну відповідь Комітету з питань запобігання та протидії корупції, 11 не мають висновків, а проект Закону №2153а “Про внесення змін до законів України “Про Збройні Сили України” та “Про оборону України” (щодо здійснення Збройними Силами України цивільно-військового співробітництва)” не відповідає вимогам антикорупційного законодавства та був направлений на доопрацювання.

Із 32 законопроектів, автором чи співавтором яких є нардеп Юрик Тарас Зіновійовича (165 виборчий округ, “Блок Петра Порошенка “Солідарність”), 25 мають позитивну відповідь Комітету, у 6-ти відповідь відсутня. Лише в  1-му, а саме в проекті Закону  № 1159  “Про деякі заходи щодо посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами”, було виявлено корупціогенні фактори та направлено на доопрацювання.

Депутат Михайло Йосипович Головко (164 виборчий округ, позафракційний), самостійно і у співавторстві, подав 163 законопроекти. Схвальні висновки Комітету отримало 115, у 47 висновки відсутні. І 1проект Закону №4978 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зняття обмеження мінімального розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності та надання повноважень по його встановленню органам місцевого самоврядування” Комітет вирішив відхилити, оскільки він не відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Мажоритарник Олег Степанович Барна (167 виборчий округ, “Блок Петра Порошенка “Солідарність”), індивідуально та у складі авторського колективу, підготував 33 законопроекти. Серед цих нормативно-правових актів Комітет з питань запобігання та протидії корупції не знайшов таких, що не відповідають антикорупційному законодавству. Проте, позитивну відповідь отримало лише 26 проектів Законів та Постанов, а 7 не мають висновків.

Отже, кількість законопроектів, тернопільських мажоритарників, які отримали негативний висновок Комітету з питань запобігання та протидії корупції складає приблизно 3% від загальної кількості проектів Закону та Постанов висновки до яких є на Офіційному веб-порталі Верховної Ради України.

Детальніше про роботу парламентарів дивіться на платформі rada.oporaua.org .

За коментарями звертайтеся:

Андрій Мартишко, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області
тел. 096 161 82 23, email Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.