На розвиток партійної структури на Миколаївщині витратили 11 мільйонів

На розвиток партійної структури на Миколаївщині витратили 11 мільйонів

Впродовж 2016-2018 років обласні осередки парламентських партій на Миколаївщині витратили на здійснення статутної діяльності 11 мільйонів 550 тис гривень. 70% цих коштів були спрямовані на заробітну плату партійців та оренду приміщень. У свою чергу в комунікації осередки парламентських партій на Миколаївщині переважно зосереджені на висвітленні діяльності лідерів партії та прямої роботи з виборцями. Такі результати дослідження Громадянської мережі ОПОРА щодо активності парламентських партій в регіоні презентували сьогодні, 25 липня, в Миколаєві.

Громадський консультант ОПОРИ у Миколаївській області Дмитро Баштовий розповів про державне фінансування статутної діяльності парламентських партій Миколаївщини. «Закон про державне фінансування статутної діяльності партій був прийнятий у 2015 році, але фактичне фінансування було розпочато з третього кварталу 2016 року. Зважаючи на суспільний інтерес щодо раціональності використання державних коштів, ми проаналізували звіти, які партії подавали до НАЗК. Крім того, для розуміння як розвивається партійна структура в області важливо було знайти суми, які виділялись саме на обласні осередки партій. Відповідно, найлегше було опрацьовувати звіти політичних партій ВО «Батьківщина», «Блок Петра Порошенка» та «Опозиційний блок», які оприлюднюють обласні звіти. З іншими партіями довелось кошти знаходити по платіжках, які були здійснені з рахунку на користь фізичних та юридичних осіб відповідно до місця проживання», – повідомив Баштовий.

25 07 2018 pr conf Mykolaiv 2

Починаючи з 2016 року найбільше витратив на статутну діяльність обласний осередок партії «Блок Петра Порошенка» – 7 млн грн. «Народний фронт» витратив 2,6 млн грн, об’єднання «Самопоміч» – 950 тис. грн, «Опозиційний блок» – 800 тис. грн, Радикальна партія – 213 тис. грн. Слід зазначити, що обласні звіти ВО «Батьківщина» 2016-2018 років показують, що обласний осередок не витрачає коштів на статутну діяльність, хоча загалом партія отримує державне фінансування. Аналіз здійснених платежів з рахунку ВО «Батьківщини» загалом підтверджує дану інформацію, адже відповідно до місцезнаходження фінансованих осіб, кошти напряму не йшли у Миколаївську область.

Основними видатками партій можна визначити заробітну плату та оренду приміщень. Так, найбільше на заробітну плату направила Радикальна партія – 70% (149 тис. грн) своїх коштів. «Народний фронт» витратив на заробітну плату 62% (1 626 тис. грн) коштів, «Блок Петра Порошенка» – 58% (4 075 тис. грн), «Опозиційний блок» – 50% (405 тис. грн) та «Об'єднання «Самопоміч» – 37% (352 тис. грн).

1 млн 465 тис. грн було сплачено за оренду приміщень, що складає 13% сукупних витрат осередків партій на Миколаївщини. Найбільше своїх коштів на оренду направила обласна організація партії «Народний фронт» – 31% (812 тис. грн), «Опозиційний блок» – 17% (140 тис. грн), «Блок Петра Порошенка» – 7% (468 тис. грн) та «Об'єднання «Самопоміч» – 5% (45 тис. грн). Радикальна партія за звітній період відповідно до звітів партії не витрачала коштів на оренду плату.

«Аналізуючи національні партійні звіти у пошуках сум, виділених на нашу область, ми стикались з суперечливими витратами партій, такі як ремонт автомобілів, сплата аліментів, покупка білетів у театр тощо. Зважаючи, що у законодавстві прямо не визначено поняття «статутна» діяльність партій, відповідно постає потреба у законодавчому врегульовані цього питання. Наприклад, законопроект №6026, який вже рік знаходиться на опрацюванні в комітеті Верховної Ради, має на меті визначити цільове використання державних коштів на статутну діяльність. І питання не тільки в актуалізації саме цього проекту закону, а й у подальшій роботі та комплексних рішеннях щодо вирішення даного питання», – зазначив представник ОПОРИ.

25 07 2018 pr conf Mykolaiv 1

На заході Дмитро Баштовий також представив фактичну активність партій через призму виборів в ОТГ. Згідно з аналізом ВО «Батьківщина», яка відповідно до звітів НАЗК не отримувала коштів з держбюджету на статутну діяльність, взяла участь у 93% виборчих процесів. Політична партія «Блок Петра Порошенка», яка витрачає на свою статутну діяльність найбільше коштів, висувала своїх кандидатів на 70% виборів у ОТГ. Обласний осередок партії «Народний фронт» – друга партія в області, яка отримує найбільше коштів на здійснення статутної діяльності, брала участь у 11% виборах. Найменше у виборчих процесах була задіяна політична партія «Опозиційний блок» – 7%, «Об'єднання «Самопоміч» висувала кандидатів у 30% виборчих процесів, Радикальна партія – у 19%.

Аналізуючи змістовну частину публікацій обласних осередків партій на офіційних ресурсах, громадський консультант зазначив, що виборча кампанія фактично розпочалась. «Риторика публікацій парламентських партій на Миколаївщині показує, що де-факто вже стартувала виборча кампанія. Партії зосередились на висвітленні діяльності своїх лідерів, комунікації з виборцями та іміджевій роботі. І це спостерігається як в якісному, так і в кількісному контексті. Якщо підсумувати, то найбільше згаданих політиків у публікаціях парламентських партій нашої області це – Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Юрій Бойко, Олег Ляшко, що вже нагадує на уривок тексту з виборчого бюлетеня», – підкреслив Баштовий.

25 07 2018 pr conf Mykolaiv 3

Захід відбувся в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

Із повною версією дослідження можна ознайомитись за посиланням: https://rada.oporaua.org/novyny/novini/23268-aktyvnist-parlamentskykh-partii-u-mykolaivskii-oblasti

За коментарями звертайтеся:

Дмитро Баштовий, громадський консультант ОПОРИ в Миколаївській області

тел.: 066 457 93 07

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.