У Миколаєві визначили основні переваги звітування перед виборцями

У Миколаєві визначили основні переваги звітування перед виборцями

Помічники народних депутатів Миколаївщини визначили звітування народного депутата ефективним засобом інформування виборця про свою діяльність та підняття власного рейтингу. Такої думки вони дійшли під час тренінгу «Звітування народного депутата перед виборцями», який 23 червня в Миколаєві проводили тренери Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID РАДА.

Під час тренінгу учасники згадали права та обов’язки народного депутата та визначили основну інформацію, яка повинна подаватись до звіту депутата. Також учасники ознайомились з міжнародною та українською практиками звітування, узагальнили основні переваги та недоліки звітів народних депутатів України та визначили, що звітування депутатів зарубіжних країн переважно не прописано на законодавчому рівні й відбувається за власною ініціативою, виходячи з політичної культури парламентарів.

23 06 2017 Mykolaiv trening zi zvituvannia nardepa 2

Помічник народного депутата Андрія Вадатурського Анатолій Тітаренко зазначив, що нема жодної санкції за недотримання Закону «Про статус народного депутата України» в частині обов’язкового інформування виборців про свою діяльність. А помічниця народного депутата Ігоря Бриченка Анна Цимбал зауважила, що запропоновані форми звітів громадськими ініціативами роблять звіти депутатів однаковими та нечитабельними для виборця.

За допомогою запропонованої матриці підготовки звітів учасники тренувались складали звіти, які направлені на окрему цільову аудиторію. В матриці депутатам та помічникам пропонується при підготовці звітів використати основні питання: «Хто» - цільова аудиторія; «Що?» - інформаційне наповнення; «Як?» - формат матеріалів, канали розповсюдження; «Коли?» - часові рамки/період на підготовку матеріалів; «Скільки?» - кількість матеріалів, вартість їх виготовлення, витрати на проведення заходів.

23 06 2017 Mykolaiv trening zi zvituvannia nardepa 4

Під час роботи в групах учасниками були складені приклади звітів для пенсіонерів, які проживають у сільській місцевості, та для молоді віком від 18 до 23 років. Учасники прийшли до висновку, що, зважаючи на канали розповсюдження звітів, прозвітувати для пенсіонерів буде більш затратно та логістично складніше, ніж для молоді. І, незважаючи на практики різноманітного звітування та законодавчо не врегульовану конкретику звітування, сам факт звітування є хорошою тенденцією. І,  в першу чергу, звіт народного депутата потрібен не для експертного середовища, а саме для виборця. 

23 06 2017 Mykolaiv trening zi zvituvannia nardepa 5

Захід відбувся з ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Дмитро Баштовий, громадський консультант ОПОРИ в Миколаївській області

тел.: +380634171339

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.