Як миколаївські мажоритарники підтримують питання внутрішнього водного транспорту

Тільки половина мажоритарників, обраних до Верховної Ради від Миколаївщини, підтримують питання щодо внутрішнього водного транспорту. Такі результати аналізу діяльності народних обранців, здійсненого експертами Громадянської мережі ОПОРА.

У Верховній Раді зареєстровано багато законопроектів, які, на переконання авторів, мають зробити річки привабливими для інвестицій та бізнесу. По трьох із них вже відбулись голосування.

Зокрема, метою прийняття проекту Закону №2712 «Про внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства України (щодо сприяння розвитку судноплавства в Україні)» є відновлення та поповнення флоту під Державним прапором України, залучення інвестиційного капіталу до судноплавного бізнесу шляхом вдосконалення законодавчого врегулювання питання надання суднам права плавання під Державним прапором України. Даний законопроект наразі знаходиться на повторному другому читанні.

Проект Закону №2713-Д «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо сприяння розвитку судноплавства в Україні)» має на меті спрощення ведення господарської діяльності в галузі судноплавства, скорочення дозвільних процедур шляхом скасування дозволу Міністерства інфраструктури України на здійснення каботажних перевезень, відродження судноплавства на внутрішніх водних шляхах України шляхом скасування заборони здійснення внутрішніх перевезень на митній території України морськими (річковими) суднами, поміщеними в митний режим тимчасового ввезення. Даний законопроект не був підтриманий у першому читанні.

У той же час метою законопроекту №2475а «Про внутрішній водний транспорт» є правове врегулювання правовідносин у галузі судноплавства на внутрішніх водних шляхах, економічних та організаційних засад діяльності внутрішнього водного транспорту, сприяння розвитку берегової інфраструктури внутрішнього водного транспорту, покращення стану річкового господарства, сприяння розвитку на конкурентних засадах ринку послуг у сфері внутрішнього водного транспорту та залученню інвестицій, переорієнтації вантажопотоків на екологічний та економічний річковий транспорт тощо. На сьогодні даний проект Закону повернуто на доопрацювання ініціатору внесення.

Два миколаївських народних депутати вже неодноразово висловлювались із приводу прийняття відповідних законопроектів. Борис Козир, який є одним з ініціаторів даних законопроектів, переконаний у вдалому реформуванні галузі. Андрій Вадатурський, навпаки, вважає дані законопроекти профанацією реформ. Громадянська мережа ОПОРА за допомогою сервісу rada4you вирішила проаналізувати, як Верховна Рада голосувала за дані законопроекти, об’єднавши їх у відповідну Політику. Сервіс показує, що найбільшу кількість голосів дали фракції «Об’єднання «Самопоміч» та «Народний фронт», найменше – Радикальна партія Олега Ляшка та позафракційні депутати.

za reformu vnutrishnogo vodnogo transporta oblasti

za reformu vnutrishnogo vodnogo transporta frakcii

Як свідчить графік партійної дисципліни фракцій, депутати неоднозначно підтримували дану політику. Послідовної дисципліни у фракціях не спостерігається, хоча видно, що за рахунок великої кількості позафракційних депутатів, частини депутатів від «БПП», групи «Відродження» та Радикальної партії Олега Ляшка дані законопроекти досі не підтримані.

za reformu vnutrishnogo vodnogo transporta dyscyplina

Неоднозначна позиція і серед миколаївських мажоритарників. Як свідчать дані голосування за відповідну політику, тільки половина підтримують дану реформу, а саме Борис Козир, Олександр Жолобецький та Олександр Лівік. Відповідно до графіку, найбільше питання внутрішнього водного транспорту підтримують мажоритарники Вінницької та Чернівецької, найменше – Закарпатської та Миколаївської областей.

 

За коментарями звертайтеся:

Дмитро Баштовий, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА в Миколаївській області

тел.: +380634171339

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.