Кіровоградські мажоритарники: більше об’єднує земляцтво, ніж фракції

Кіровоградські депутати-мажоритарники мають менше спільних голосувань зі своїми фракційними колегами у Верховній Раді, аніж з колегами по мажоритарним округам в області. При цьому показник консолідації між мажоритарниками достатньо високий і коливається в межах від 92% випадків голосувань до 66%. Такі результати зафіксували експерти Громадянської мережі ОПОРА, проаналізувавши результати поточної законотворчої діяльності народних депутатів.

За допомогою порталу ОПОРИ rada4you.org ми проаналізували, як часто були присутніми у сесійній залі під час голосувань кіровоградські мажоритарники та наскільки їхні голосування відрізняються від голосувань колег-однопартійців. Також наші експерти відстежили, чи консолідуються мажоритарники між собою за регіональною ознакою.

Згідно з даними сайту, з листопада 2014 року  найчастіше були присутніми і голосували під час пленарних засідань народні депутати Анатолій Кузьменко (фракція партії «Блок Петра Порошенка»),  – 79%  та Костянтин Яриніч (фракція партії «Блок Петра Порошенка»)  – 78%. Невисокий показник присутності в Олеся Довгого (група «Воля народу») – 68% та Станіслава Березкіна (група «Відродження») – 51%, критично низький – Михайла Поплавського (група «Воля народу») – 42%.

При цьому найбільше відрізняється голосування від позиції його однопартійців у Костянтина Яриніча – у 30% випадках він голосував не так, як більшість колег по партії. Найменше не погоджувався зі своїми колегами по депутатській групі Станіслав Березкін – лише у 18% випадків голосування. Анатолій Кузьменко у 28% випадків не підтримав голосуванням своїх однопартійців,  Олесь Довгий – у 25% випадків, Михайло Поплавський – у 22 %.

Важливим критерієм аналізу є також консолідація мажоритарників між собою. Найвищий рівень консолідації спостерігається між однопартійцями-мажоритарниками «Блоку Петра Порошенка» Костянтином Яринічем і Анатолієм Кузьменком - 92%. Дещо нижчий – у депутатів-мажоритарників з групи «Воля народу» Михайла Поплавського і Олеся Довгого – 70%. При цьому в Олеся Довгого  спостерігається спільна позиція з мажоритарниками з «Блоку Петра Порошенка» Анатолієм Кузьменком – у 77% випадків та  Костянтином Яринічем – у 75%. Найнижчий показник спільних голосувань у Олеся Довгого зі Станіславом Березкіним з групи «Відродження» – 66%. У Костянтина Яриніча найбільший показник консолідації не лише з однопартійцем Анатолієм Кузьменком (92%), але й з депутатами з Кіровоградщини, які належать до інших партій: з Олесем Довгим - 77% спільних голосувань, з Михайлом Поплавським - 75%, зі Станіславом  Березкіним – 72%.

Аналіз законотворчої діяльності народних депутатів, обраних в одномандатних виборчих округах Кіровоградської області, є частиною загального огляду показників парламентської роботи народних обранців за поточний рік.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Зоя Лебідь, громадська консультантка ОПОРИ в Кіровоградській області

тел.: 0957943072

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.