Відсутність контактів приймалень та «подарункову» інформацію на сайтах партій обговорювали в Кропивницькому

Відсутність контактів приймалень та «подарункову» інформацію на сайтах партій обговорювали в Кропивницькому

Більшість інформації на партійних сайтах стосується участі депутатів у різних урочистих та публічних заходах, а також вручення тих чи інших подарунків. Натомість оприлюднення позиції щодо актуальних проблем місцевого розвитку практично відсутнє. Такі особливості комунікації партій з виборцями в Кіровоградській області обговорили під час публічної дискусії «Парламентські партії vs виборці. Як знайти спільну мову на локальному рівні», що відбулася 29 травня в Кропивницькому.

Представники політичних партій, громадські активісти та журналісти обговорили механізми та практики взаємодії партійних осередків із виборцями, звітування та відкритість партій у міжвиборчий період. Під час заходу громадська консультантка ОПОРИ у Кіровоградській області Зоя Лебідь презентувала результати аналізу активності парламентських партій у регіоні. В дослідженні йшлося про роботу громадських приймалень, публічну активність, веб-сайти та сторінки у соцмережах обласних організацій 6 парламентських політичних партій («БПП «Солідарність», «Народний фронт», ВО «Батьківщина», «Об’єднання «Самопоміч», «Опозиційний блок», Радикальна партія).

30 05 2017 Kropyvnyckyj publichna dyskusiya

Відповідно до аналізу ОПОРИ, партійні регіональні сайти є лише у двох обласних організацій: «БПП «Солідарність» та ВО «Батьківщина». Натомість інші партії користуються сторінками на сайтах всеукраїнських організацій партій. Територіальна організація «Опозиційного блоку» не має такої сторінки. Усі осередки партій користуються сторінками в соціальній мережі Фейсбук.

Більшість інформацій на сайтах стосується участі партійців, депутатів у різних урочистих, публічних заходах та вручення тих чи інших подарунків. Наприклад, з 56 інформаційних повідомлень з початку 2017 року на регіональному сайті «БПП «Солідарність», 43 стосуються саме участі в заходах. І ці 43 публікації часто не містять  достатньо інформації про самі заходи та їх учасників. Натомість оприлюднення позиції щодо актуальних проблем місцевого розвитку,  рішення партії щодо загальнонаціональних проблем, інформація про роботу депутатського корпусу в органах місцевого самоврядування на сайтах партій практично відсутня.

Разом з тим інформаційні ресурси  осередків партій проаналізували,  чи наявна інформація про історію партії,  кількість членів та розмір внесків, ключові рішення, прийняті на з’їздах партії, фінансову звітність, контакти й адреси регіональних офісів (приймалень партій).

30 05 2017 Kropyvnyckyj publichna dyskusiya 3

Виявилось, що виборцю можна легко знайти фінансові звіти двох партій – «БПП «Солідарність» та «Народний фронт». При цьому окремо регіональний звіт є тільки у «БПП «Солідарність». У інших парламентських партій звіти можна знайти через функцію «пошук» в рубриці новини. Зі звітів можна дізнатися, хто і скільки платить членських внесків, орендну плату за офіси, спонсорські находження партій та заробітні плати працівників приймалень.

Контакти районних осередків партій є тільки на сайті Радикальної партії та Об’єднання «Самопоміч». При цьому контакти Радикальної партії в більшості не актуальні.  На веб-сайтах інших парламентських партій є лише контакти  обласних осередків. «Опозиційний блок» не має жодних контактів осередків на веб-сайті та в соціальних мережах.

В обговоренні взаємодії партій та виборців взяли участь представники місцевих осередків трьох парламентських партій: Радикальна партія, Об’єднання «Самопоміч», «Опозиційний блок». Також на заході були присутні представники «УКРОПу» та Аграрної партії.

30 05 2017 Kropyvnyckyj publichna dyskusiya 1

Володимир Смірнов, депутат від «Самопомочі», розповів, що осередок перебуває практично на самофінансуванні, бюджетних коштів вистачає лише на оренду офісу та часткову оплату праці одного з його працівників. У комунікації ця партія робить ставку на соціальні мережі та активність самих депутатів, заощаджуючи на оренді офісів – громадських приймалень.

Сергій Бойко, депутат міськради від Радикальної партії, повідомив, що його політсила має осередки в кожному районі Кіровоградщини. Проте наразі працюють лише 4 громадські приймальні.  Їх кількість, за словами депутата, планують збільшувати, адже цей засіб комунікації для партії ефективний.

Партія «Опозиційний блок» наразі не має свого прес-секретаря та бюджетного фінансування. Олександр Рихлицький, депутат районної у місті ради, під час публічної дискусії переконував, що найближчим часом ситуація зміниться, адже з другого кварталу 2017 року партія  отримає бюджетне фінансування. А відсутність комунікації через всеукраїнський сайт пояснюється зменшенням штату центрального офісу.

Серед рекомендацій, які випрацювали під час круглого столу, – забезпечення системного оприлюднення на офіційних сайтах інформації про роботу депутатського корпусу партії, депутатських фракцій в органах місцевого самоврядування Кіровоградської області, розміщення на сайтах партії інформації про історію та ідеологію партії, розмір членських внесків та фінансові звіти. І обов'язково –  опублікування контактів й адрес районних офісів  та приймалень партій.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Зоя Лебідь, громадська консультантка Громадянської мережі ОПОРА в Кіровоградській області

тел.: 0957943072

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.