Політичні партії Запорізького регіону: електоральні здобутки та втрати протягом 2014-2017 років

Політичні партії Запорізького регіону: електоральні здобутки та втрати протягом 2014-2017 років

Сьогоднішня картина політичної активності в Запорізькій області демонструє, що «Опозиційний блок» фактично контролює всі місцеві ради, а у зв’язку з наближенням виборів Президента та Верховної Ради України, між ним та «БПП «Солідарність» посилюється боротьба за гегемонію у регіоні, яка супроводжується інформаційними війнами. Ми вирішили проаналізувати, яким чином на цій ситуації відображаються інституційна слабкість партій та результати виборів до рад всіх рівнів. На рівні об’єднаних територіальних громад партійність не має великого значення, а перемогу отримують «міцні господарники» та самовисуванці.

Слабкість партій як самостійних суб’єктів політичного життя

Не секрет, що в Україні ще не створено повноцінних ідеологічних проектів, а існуючі партії лобіюють інтереси не виборців, а своїх власників. Прийняття Закону про державне фінансування політичних партій стало тим лакмусовим папірцем, що виявив усі недоліки партійної системи України: непрозоре фінансування, чорна готівка та «паперові» осередки на місцях. Як відомо, у 2017 р. Національне агентство з питань запобігання корупції оштрафувало низку партій за неправдиві фінансові звіти на суму понад мільйон гривень.

З понад 350 партій лише чверть регулярно беруть участь у виборах, хоча, згідно з чинним законодавством, це їх безпосередній обов’язок (політична партія – це зареєстроване згідно з законом добровільне об'єднання громадян – прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах).

За останні три роки відбулася ціла низка виборів, які змінили конфігурацію влади. У 2014 р. пройшли позачергові президентські та парламентські вибори, у 2015 р. – вибори до місцевих рад. З 2016 р. і по теперішній час тривають вибори у новостворених об’єднаних територіальних громадах.

Поступово влада зосереджується в руках нових політичних гравців, які на повірку виявляються добре забутими старими. У Запорізькій області таким потужним гравцем став «Опозиційний блок», фактично правонаступник «Партії регіонів», який за підсумками позачергових парламентських виборів 2014 р. набрав найбільшу кількість голосів за партійними списками у 7 з 9 виборчих округів, отримавши в середньому понад 22% голосів.

Партійне представництво у місцевих радах Запорізької області: «Опозиційний блок» поза конкуренцією!

За підсумками місцевих виборів 2015 р., «Опозиційний блок» також зайшов у всі місцеві ради. Так, у обласній раді за підсумками виборів він з 84 мандатів отримав найбільшу кількість депутатів – 28.  Однак станом на вересень 2017 року частина депутатів вирушила у «вільне плавання». Так, спочатку було виключено зі складу фракції Юрія Голоту, а під час сесії 19 вересня: Світлану Абдурахманову та Олексія Сагайдачного.  Фракція «УКРОП» «втратила» Тетяну Ковиліну. Ці чотири депутата нині є позафракційними. Однак на сайті обласної ради досі розміщено лише три прізвища: Тетяна Ковиліна, Юрій Голота та Олексій Беліков (останній прийшов замість  Сергія Желєва, який відмовився від депутатського мандату та став почесним консулом Республіки Болгарія).

19 09 2017 deputaty Zaporizka oblrada

У Запорізькій міській раді з 64 депутатів 20  є представниками цієї політичної сили. З п’яти міст обласного значення «Опозиційний блок» має міських голів у Токмаку та Енергодарі. Хоч міський голова м. Запоріжжя й переміг як самовисуванець, він також є ставлеником цієї політичної сили. Лише у м. Мелітополь головою став представник «БПП «Солідарність» Сергій Мінько, а у м. Бердянськ переміг кандидат «Нашого краю» – Володимир Чепурний.

19 09 2017 deputatskyi sklad Zaporizka oblrada

Низка голів районних рад є членами «Опозиційного блоку», а у обласній раді його представник займає посаду першого заступника (Єгор Семенков).

Крім парламентських політичних партій, до місцевих рад зайшли й нові політичні проекти: «Наш край», співголовою якого на всеукраїнському рівні є колишній регіонал Володимир Кальцев  та «Нова політика» – місцевий проект власника ВАТ Мотор Січ, народного депутата України В’ячеслава Богуслаєва. У Бердянську та Бердянському районі має своїх депутатів Партія «Відродження», обласний осередок якої очолює колишній заступник мера Бердянська та екс-заступник голови ОДА Петро Гончарук. У Приазовському та Приморському районі мандати місцевих рад має Аграрна партія України, яку на обласному рівні очолює також колишній заступник голови ОДА Олег Ніколенко. Однак питома вага таких партій є незначною.

Підсумки виборів в ОТГ: перемагають постаті, а не партії

Оскільки вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах (ст. 2 ЗУ «Про місцеві вибори), а міських рад об’єднаних територіальних громад у області лише три: Приморська, Оріхівська та Гуляйпільска, то на виборах в ОТГ балотуються переважно самовисуванці, а акцент робиться не на ідеології, а на питаннях ЖКГ.

Протягом 2015 – 2016 років та за 8 місяців 2017 року на території області створено 35 об’єднаних територіальних громад. З них у 2015 році – шість, минулого року – 18, у поточному році – 11. Станом на вересень 2017 р. з 35 громад вибори пройшли вже у 24 об’єднаних територіальних громадах. Абсолютна більшість обраних голів громад перемогла як самовисуванці (20 з 24 голів). Виняток становлять лише чотири кандидати: член партії «Наш край» Анатолій Малахатка, який був обраний головою Малотокмачанської ОТГ 11.12.2016; Наталя Попова, яка перемогла на виборах 18.12.2016 у Гірсівській сільській ОТГ («БПП «Солідарність») та представники «Опозиційного блоку» Володимир Антоненко та Сергій Герасименко, які на виборах 30.04.2017 стали головами Кам’янсько-Дніпровської та Оріхівської міських ОТГ.

Також відзначимо, що низка позапартійних голів ОТГ вже після виборів стали членами політичних партій. Олена Божкова (голова Приморської міської ОТГ, вступила до лав «Батьківщина»). Ряди «БПП «Солідарність» поповнили голови Широківської (Денис Коротенко), Павлівської (Анатолій Клименко), Великобілозерської (Ігор Батрак) та Гуляйпільської ОТГ (Сергій Ярмак).

19 09 2017 golovy OTG Zaporizka oblast

Щодо представництва політичних сил у об’єднаних територіальних громадах, воно не надто велике та складає приблизно 20% від загальної кількості депутатів.

Так, наприклад внаслідок виборів 11 грудня 2016 року в п’яти ОТГ було обрано 18 депутатів від партії «Наш край», що складає приблизно 20% від всієї кількості обраних депутатів.

За наслідками виборів 30 квітня 2017 року у восьми громадах з 196 мандатів 55 (28,06%) отримали представники «Опозиційного блоку». По 4 представники цієї політичної сили обрано депутатами Чернігівської та Широківської ОТГ, 3 – депутатами Великобілозерської громади, 10 мандатів отримали у Павлівській ОТГ.

Своїх депутатів також мають «БПП «Солідарність», «Батьківщина», УКРОП та низка інших політичних сил.

Хто у домі господар? Боротьба за владу між «Опозиційним блоком» та «БПП «Солідарність»

Останнім часом в області загострилася політична боротьба між провладною партією та «Опозиційним блоком», оскільки напередодні чергових парламентських та президентських виборів БПП «Солідарність» намагається всіма силами послабити позиції свого опонента.

Спочатку депутати Запорізької міської ради від фракції «БПП «Солідарність» виступили із заявою, що ставленики Ріната Ахметова влаштували політичне свавілля в Запоріжжі. На їх думку, всі важливі рішення з управління містом приймаються непрозоро і в інтересах металургійного комбінату «Запоріжсталь», а також інших підприємств, підконтрольних Рінату Ахметову і близьких до «Опозиційного блоку». Серед них – призначення на ключові посади виконавчої влади міста та комунальних підприємств топ-менеджерів ПАТ «Запоріжсталь» без проведення конкурсу, тіньові витрати коштів з міського бюджету в обхід системи Prozorro (дроблення закупівель на допорогові суми і призначення підрядників з числа фірм, підконтрольних підприємству «Метінвест»), розміщення на депозитний рахунок коштів з міського бюджету на шкоду реалізації соціальних програм і багато іншого.

Трохи згодом, під час тринадцятої позачергової сесії Запорізької обласної ради, голова облдержадміністрації Костянтин Бриль зробив офіційну заяву про злочин проти національної безпеки та чинної конституційної влади. За його словами, аналіз тенденцій та особливостей розвитку обстановки в регіоні свідчить про підготовку до проведення на території Запоріжжя та Запорізької області масштабних активних дій, спрямованих на підтримку насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, а також фінансування зазначених дій.

Зі свого блоку, «Опозиційний блок» звинуватив владу в політичних репресіях, спробах кримінального переслідування опонентів та у корупції.

На даний момент зберігається нестійка рівновага, а сторони перейшли до затяжної інформаційної війни у ЗМІ. Ось лише декілька промовистих заголовків: «Шурма, давай до свидания!», «Брыль призвал депутатов Запорожского облсовета не быть «титушней»: Не все у нас решает Донецк», «Схема узурпации власти в Запорожской области, или Чиновники-совместители РГА», «Ростислав Шурма: Высокие рейтинги области заслуга запорожцев, а не чиновников» тощо.

Комунікації партій з громадськістю залишають бажати кращого

Для розгляду того, як партії інформують громадськість про свою діяльність, ми проаналізували наповнення та якість інформаційного контенту сайтів п’яти обласних осередків політичних партій, які є найбільш впливовими у регіоні: «БПП «Солідарність», «Опозиційний блок», «Батьківщина», «Наш край» та «Самопоміч».

Сайт БПП «Солідарність» намагається йти в ногу з євроінтеграційними процесами, враховуючи одночасно специфіку регіону, тому має наповнення на російській, англійській і українській мовах. Проте, яку мову не обирай, діє лише українська версія.

19 09 2017 sajt BPP Zaporizka oblsast

Умовно контент сайту можна поділити на дві нерівнозначні частини. Близько 70% інформації присвячено благодійництву депутатів: «За сприяння Ольги Ревчук в запорізькій школі зроблено ремонт», «Сергій Інюшев передав ходунки для користування мешканців Запорізького району», «За сприяння депутата Олександра Константинова в запорізькій гімназії провели ремонт», «Олександр Константинов передав подарунки дітям, що потребують підтримки» тощо. Близько 20% присвячено діяльності голови обласного осередку, народного депутата Ігоря Артюшенко та його коментарів з актуальних суспільно-політичних питань регіону та України в цілому: «Ігор Артюшенко вручив ректору Таврійського університету почесну грамоту Верховної Ради», «Ігор Артюшенко: цієї сесії маємо три виклики – освітня, пенсійна, медична реформи».Також частина новин присвячена поточній діяльності партії та критиці «Опозиційного блоку».

На сайті «Батьківщини» досить мало регіональних новин, хоча вони також присвячені подарункам. Часто розміщуються загальнопартійні новини та відношення лідера партії до тих чи інших подій з критикою державної влади (проте лише на всеукраїнському рівні).

Серед «креативу» відзначимо інформацію про те, що керівництво Заводської територіальної партійної організації «Батьківщини» у м. Запоріжжі зібрало найбільш активних жителів району на теплоході, щоб розповісти про виконання наказів виборців та намітити плани на майбутнє.

Зазначимо, що саме місцева «Батьківщина» виступила з ініціативою зміни регламенту обласної ради, що дає можливість владі змінити неугодне керівництво. За інформацією ЗМІ, така ініціатива має під собою певне матеріальне підґрунтя.

Сайт обласної «Самопомічі», чий керівник Владислав Марченко одночасно є заступником голови обласної ради, крім місцевих та загальноукраїнських новин розміщує корисні статті: «Податок на нерухоме майно: хто, скільки і чому має платити?». Також у інтерактивній формі розміщено графік прийому депутатів та заклики долучатися до партійної команди.

19 09 2017 sajt Samopomic Zaporizka oblsast

Сайт «Нашого краю» традиційно висвітлює привітання депутатів з державними святами та ювілейними датами. Наповнюваність сайту залишає бажати кращого. Якщо за вересень – серпень ще є якась інформація, то у червні оприлюднено лише новину, що 14 квітня голова фракції «Наш край» в Запорізькій міській раді Володимир Кальцев зустрівся із мешканцями Запоріжжя та звітував про свою депутатську діяльність за 2016 р.

Сайт «Опозиційного блоку» має найбільш розгалужений характер та регулярно звітує про діяльність членів партії. Подарунки м’ячів юним футболістам, МФУ – медикам, виїзні прийоми депутатів  відбуваються практично кожного дня. Коментують (звісно у негативному ключі) місцеві депутати й дії влади на всеукраїнському та місцевому рівнях.

Загалом, незважаючи на деякі відмінності, партійні сайти зосереджують свою діяльність на агітації за власну політичну силу. Головна увага приділяється подарункам майбутньому електорату та критиці опонентів.

Що з цього випливає?

Таким чином, осередкам політичних партій у Запорізький області притаманні ті ж самі недоліки, які є на всеукраїнському рівні: відсутність ідеології, залежність від власників та непрозоре фінансування. Якщо виконавчу вертикаль влади контролює «БПП «Солідарність», то «Опозиційний блок» має потужний депутатський корпус та фінансову підтримку з боку Ріната Ахметова. З наближенням чергових виборів Президента та Верховної Ради України між цими партіями посилюється боротьба за контроль над Запорізьким регіоном, що є дуже небезпечним у прифронтовій області.

Все більшого значення та ваги набувають територіальні громади, мешканці яких орієнтуються не на політичні гасла, а на вирішення житлово-комунальних проблем.

У комунікаціях з громадськістю акцент робиться не на аналізі наявних проблем та шляхах їх вирішення, а на можливості підвищити власні рейтинги за будь-яку ціну.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

За коментарями звертайтеся:

Дмитро Арабаджиєв, спеціально для Громадянської мережі ОПОРА

тел.: 0667404236

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.