Декларування доходів запорізьких нардепів

ОПОРА проаналізувала декларації чотирьох депутатів-мажоритарників від Запорізької області, діяльність яких моніториться в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа. А саме, - трьох представників БПП «Солідарність» (Ігор Артюшенко (ВО № 75), Микола Фролов (ВО № 76) і Сергій Валентиров (ВО № 81) та одного члена депутатської групи «Воля народу» (Олександр Пономарьов (ВО № 78).

Микола Фролов до обрання народним депутатом України у 2014 році працював на посаді ректора у Запорізькому національному університеті. У парламент потрапив вперше та був обраний від президентської сили. Зазначимо, що дохід народного депутата став практично вдвічі меншим, ніж був до обрання парламентарем.  Так дохід за 2014 рік склав 200 тис. грн. (заробітна плата), а за 2015 рік – лише 90,8 тис. грн. (з них 72 тис. грн. – заробітна плата)

Ігор Артюшенко також вперше потрапив до парламенту й також від блоку Петра Порошенка. До цього працював головним спеціалістом благодійної організації «Центральноєвропейський інститут демократичних реформ», був одним з організаторів Запорізького майдану. Дохід за 2014 рік  склав аж 8120 грн. (заробітна плата). За рахунок депутатства у 2015 році дохід виріс до  80,5 тис грн. (заробітна плата). Народний обранець не має ані квартири ані машини.

Сергій Валентиров балотувався до Верховної Ради вперше. До цього він був директором ТОВ «Торговий дім «Агрінол» та мав досить великі статки, які за рік депутатства практично зникли. Так  дохід за 2014 рік становив 6,60 млн. грн. (з них 5,83 млн. грн. Сергій Валентиров отримав у якості дивідендів та процентів). А дохід за 2015 рік – трохи більше 112 тис грн. ( з них 73,7 тис. грн. – у якості зарплатні).

Олександр Пономарьов вже вдруге стає народним депутатом. До цього був головою підприємства ПрАТ «Бердянський райагропромпостач». Дохід народного обранця за 2014 рік становив 1,30 млн. грн. (з них 1,12 млн. грн. – від продажу цінних паперів та корпоративних прав). У 2015 році він трохи зменшився  – 1,13 млн. грн. (з них 1,05 млн. грн. – від продажу цінних паперів та корпоративних прав, а заробітна платня склала 79,4 тис. грн.).

 

За коментарями звертайтеся:

Дмитро Арабаджиєв, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області

066 7404236 , Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа..

.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)