Стиль життя. Або що цікавого в електронних деклараціях захисників інтересів Донеччини в парламенті

Стиль життя. Або що цікавого в електронних деклараціях захисників інтересів Донеччини в парламенті

Минув вже майже рік як народні депутати вперше заповнили електронні декларації. Другий етап звітування за підсумками 2016 року для обранців закінчився першого квітня поточного року. Напевно, немає необхідності доводити, що вивчення стилю життя законотворців – одна з важливих складових парламентського моніторингу, а портал Національної агенції з питань запобігання корупції (НАЗК) – дієвий інструмент громадськості для запобігання проявам корупції у Верховній Раді України. Поширення інформації, у тому числі й про статки депутатів-мажоритарників, серед виборців та суспільства взагалі – це можливість для громадянина давати об’єктивну оцінку представницької функції обраного ним депутата. У нашій статті  сфокусуємось на народних обранцях – представниках Донецької області.

Враховуючи ситуацію з відсутністю контролю з боку держави над частиною Донеччини, у Верховній Раді нараховується лише дванадцять народних депутатів – представників регіону, які були обрані в одномандатних виборчих округах. Досить репрезентативна й політична складова парламентарів – серед них є як представники таких фракцій партій як «Блок Петра Порошенка», «Опозиційний блок» й парламентської групи «Партія «Відродження», так і позафракційні депутати. Багато хто з них є вихідцями з великого бізнесу та наразі володіють корпоративними правами. Деякі безумовно є дуже заможними людьми й підтвердження цьому – доступні на відповідному Порталі НАЗК електронні декларації. Загалом інформативність заповнених звітів нардепами складно переоцінити. Кожен бажаючий може самостійно у вільний час долучитися до моніторингу їх стилю життя та оцінити відповідний рівень ймовірності наявності корупціногенних факторів у формуванні їх статків. Є багато підходів до розробки критеріїв оцінки відповідності задекларованого майна та доходів реальним. Це може бути як зіставлення фінансових показників у динаміці з року в рік, так і перевірка нерухомості та іншого майна через відповідні відкриті реєстри. У нашій статті ми зупинилися на, як нам здається, найбільш інформативних для громадськості та виборців аналітичних аспектах, які, мабуть, перш за все свідчать не скільки про корупційну складову їхньої діяльності, а більше надають картину образу представника виборців округу в розрізі фінансового підходу та загалом відповідності стилю життя критеріям оцінки пересічного громадянина.

Чи переростає кількість в якість?

Так, відповідно до поданого фінансового звіту від позафракційного депутата від 58-го виборчого округу (м. Маріуполь) Сергія Тарути він є кінцевим бенефіціаром (вигодоотримувачем) у 36 компаніях, географія реєстрації яких розгалужена від Маріуполя, Києва, Дніпра та Миколаєва до Британських Віргінських островів та Кіпру, що визнанні міжнародними офшорними зонами. Опублікована інформація фінансових активів свідчить про наявність у розпорядженні сім’ї готівкових коштів у сумі, що дорівнює п’яти мільйонам 250 тисячам доларів США. Порівняльний аналіз із попередньою декларацією вказує на зникнення з якихось причин з інформації про членів сім’ї – даних про мати та двох дочок парламентаря. Цікавий також той факт, що Сергій Тарута є лідером серед колег із регіону за загальною кількістю різного роду коштовностей – ювелірних виробів, картин, меблів, антикваріату та інших речей, вартість яких оцінена понад 137 тисяч гривень кожна.

Рекордсменом по кількості земельних ділянок серед депутатів-мажоритарників Донецької області є ще один член фракції партії «Опозиційний блок» Денис Омельянович, який був обраний у мажоритарному окрузі №49 (міста Дружківка, Костянтинівка та Красноармійський район). У власності парламентаря їх налічується аж п’ятдесят. До того ж основним джерелом існування родини згідно з електронною декларацією є надання в оренду майна депутата – за цією статтею у 2016 році ним отримано більше ніж 6,8 мільйона гривень від колишнього роботодавця ПАТ «АПК-Інвест». До того ж парламентарем задекларовано частку власності в 29 комерційних найменуваннях та торгових марках.

Щось не сходяться розрахунки…

Дещо по-іншому виглядає ситуація зі статками Дмитра Лубінця, народного депутата фракції партії  «Блок Петра Порошенка» – представника одномандатного виборчого округу №60 (Волноваський район) у Верховній Раді. Неоднозначно виглядає задекларована нардепом земельна ділянка, що була отримана у власність у серпні 2016 року. Справа в тому, що парламентар зовсім не вказує її вартість, хоча при всіх видах передачі права власності використовується принаймні нормативна грошова оцінка. До того ж серед здобутків нормотворця та його дружини у звітному році фігурують два автомобілі Lexus GX 470 2008 та 2007 років випуску, вартістю на дату набуття відповідно 320 та 112 тисяч гривень. А згідно з пропозиціями найбільш поширених інтернет-майданчиків мінімальна вартість таких авто у справному стані починається приблизно від 600 тисяч гривень. Відповідно до положень ЗУ «Про запобігання корупції» така різниця в ціні дорівнюється до подарунку, а загальна вартість подарунка не повинна бути вищою, ніж прожитковий мінімум.

Якщо ж долучити елементарну математику до розрахунку доходів та видатків представника фракції партії «Опозиційний блок» у Верховній Раді восьмого скликання Сергія Сажка (Великоновосілківський район області), то виявиться, що різниця між загальним отриманим сімейним доходом без врахування компенсаційних виплат, задекларованими  видатками (погашення кредиту на суму 179 тисяч гривень), підсумковими сумами зростання депозитних рахунків родини (13,3 тисячі доларів США та 70 тисяч гривень), дорівнюється приблизно 125 тисячам гривень.  І це враховуючи те, що найбільшу істотну частину в складі доходів родини займає надходження від підприємницької діяльності дружини без розрахунку видатків, пов’язаних зі здійсненням цієї діяльності. Тобто на обслуговування двох будинків площею 53,4 та 149,4 квадратних метра та двох квартир 70 та 75 квадратних метрів, побут та харчування родина витрачає лише приблизно 10,5 тисяч гривень на місяць.  Майже як звичайна українська родина.

Дуже цікаву угоду здійснила дружина іншого представника фракції партії «Опозиційний блок», але вже з Маріуполя – Сергія Матвієнкова. Справа в тому, що згідно з порівняльним аналізом звітів за два попередніх роки виявилось, що вона лише за 20 тисяч гривень продала свій автомобіль Volkswagen Tiguan 2010 року випуску. У той же час коли вартість таких авто на інтернет-майданчиках приблизно у два десятки разів більше. Який сенс ця операція має для родини, коли в самого парламентаря у власності немає жодного транспортного засобу, складно уявити.

Вся надія на сім’ю

Фінансово складним роком, якщо брати до уваги офіційно задекларований дохід, виявився 2016 рік для члена фракції партії «Блок Петра Порошенка» Олега Недави. Народний обранець з офіційно отриманими матеріальними винагородами займає приблизно лише два відсотки в загальному обсязі доходів родини. Набагато більше як підприємець отримує його дружина та навіть донька, заробітна платня якої в іноземній компанії склала більш ніж 2,8 мільйона гривень. Цікавим, з точку зору дослідження стилю життя високопосадовця, є й той факт, що його батькам, які мають на двох трохи більше ніж 3,5 тисячі пенсії на місяць, вдалося у 2016 році набути у власність земельну ділянку та домівку в селищі Нещерів Обухівського району Київської області загальною вартістю більш ніж 1,4 мільйона гривень. А з точки зору повноти відображення інформації декларантом викликають питання видатки родини, зокрема на відпочинок. Якщо ще в 2015 році на цю статтю витрат вони склали більш ніж один мільйон гривень, то вже в минулому році не відображені взагалі. Що може стати на заваді відпочинку родини, у якої лише готівкові кошти складають 384 тисячі доларів США, 112 тисяч євро, 41 тисячу англійських фунтів стерлінгів та більше ніж один мільйон гривень?

Лідери фінансових операцій

Більш ніж 18,4 мільйона гривень виплачує ПАТ «Перший український міжнародний банк» у вигляді процентів за вкладами іншому представнику Донеччини, самовисуванцю на найменшому окрузі в Україні, члену фракції партії «Опозиційний блок» у Верховній Раді Юхиму Звягільському. А основні вклади досягають сум у 76,8 млн гривень та 1,5 млн доларів США.

Лідером за наявними готівковими валютними коштами серед депутатів-мажоритарників Донеччини став представник фракції партії «Блок Петра Порошенка» з міста Краматорська Максим Єфімов. Згідно з декларацією за 2016 рік «на руках» нардепа була сума у 4,82 мільйона доларів США. Але наявність оперативних коштів, як виявляється, ще не застраховує від появи нових боргів – парламентар задекларував отримані в ПАТ «Приватбанк» кредитні кошти в обсязі дещо більшому, ніж мільйон гривень. Цікавим виявився також той факт, що депутат отримує грошову винагороду в розмірі 1 440 тисяч гривень від юридичної особи, генеральним директором якої він був до моменту обрання. Питання щодо відповідності такого виду матеріального заохочення дозволеному для членів Верховної Ради – компетенція НАЗК. Варто зазначити, що сума так званих винагород за результатами роботи науково-технічної ради підприємства, а саме так називаються ці надходження, відповідно до заповнених парламентарем форм змін сягнула вже до 375 тисяч гривень у поточному році.

Величезні суми в обсязі більш ніж 80 мільйонів гривень та 780 тисяч доларів США ще один представник депутатської групи «Партія «Відродження» Євгеній Гєллєр, обранець Добропільського району, позичив третім особам, котрих не вказав у декларації. А це майже 60% загального обсягу фінансових активів родини.

Без певного місця проживання

Член депутатської групи «Партія «Відродження» та представник міста Дебальцеве Ігор Шкіря задекларував нерухомість, що знаходиться лише на тимчасово окупованій території – у місті Донецьк. До того ж п’ять підприємств, що знаходяться у підпорядкуванні народного депутата, досі не перереєстровані на підконтрольні уряду України території, а статус проживання самого парламентаря в декларації не визначено. При всьому цьому у власності родини, після продажу квартири в Києві за майже 5,3 мільйона гривень, залишається лише квартира та нежитлове приміщення в окупованому Донецьку.

Не тільки матеріальним

Ще один представник Донецької області, крім згаданого вище Дениса Омельяновича, що має в активі цікаві об’єкти прав інтелектуальної власності, – це член фракції партії «Опозиційний блок», обраний народним депутатом по округу міста Слов’янська, Юрій Солод. Серед дев’яти його комерційних найменувань найцікавіші такі: «Новий Донбасс» - саме в україно-російській формі, та «Прикольно!» – тут залишається питання, чи підпадає таке звичне висловлювання тепер під об’єкт роялті. Але згідно з фінансовим звітом нормотворця – грошової винагороди ці винаходи йому не приносять.

Авжеж, лише за розглянутими з нашого боку аспектам загального аналізу діяльності парламентаря та відповідності його стилю життя офіційним статкам складно зробити однозначний висновок. Але загальним підсумком тут може бути головне – необхідність у постійному моніторингу з боку виборця, у тому числі з долученням поряд з іншими таких інструментів, як електронні декларації. Саме поняття прозорості та прискіпливості з боку громадськості – запорука ефективної діяльності парламентарів, особливо тих, яких було обрано в одномандатних округах.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

 

Денис Миронов, спеціально для Громадянської мережі ОПОРА

За коментарями звертайтеся:

тел.: 050 326 79 52

email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.