Е-декларування та депутати Донеччини – стратегії голосування

За електронне декларування з початку 2016 року протягом січня-березня народні депутати голосували 11 разів. Втім група тих, хто "ніколи не голосує" (76 осіб), значно переважає число парламентарів, які послідовно виступають за впровадження електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (16 осіб). Серед яких груп опинилися депутати–мажоритарники Донеччини у нашій статті.

В ході інформаційно-просвітницького та моніторингового проекту, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа Громадянською мережею ОПОРА досліджуються голосування за законопроект/пакет пов’язаних законопроектів, які у сукупності впроваджують у дію конкретну позицію з певного питання – так звані «політики».

Одним з пріоритетних напрямків аналізу за своєю резонансністю безумовно стала політика голосувань за електронне декларування Згідно з методологією розрахунку підтрики політик з боку народних обранців формуються п’ять груп парламентарів –  "Максимально голосує за", "Послідовно голосує за", “Переважно голосує за", "Суміш за та проти", "Переважно голосує проти", "Послідовно голосує проти", "Максимально голосує проти", "Ніколи не голосує".

Розподіл обранців за цими критеріями відповідно до голосування за електронне декларування::

ДЕПУТАТ Фракція За е-декларування

Законопроект 3755

(Остаточне затвердження)

ЮХИМ

ЗВЯГІЛЬСЬКИЙ

Фракція

 ПП "Опозиційний блок"

Ніколи не голосує

Відсутній

СЕРГІЙ

КЛЮЄВ

позафракційний

Ніколи не голосує

Відсутній

ЮРІЙ

СОЛОД

Фракція

 ПП "Опозиційний блок"

Ніколи не голосує

Не голосували

МАКСИМ

ЄФІМОВ

фракція Партії "Блок Петра Порошенка".

Суміш за та проти

Так

ДЕНИС

ОМЕЛЬЯНОВИЧ

Фракція

 ПП "Опозиційний блок"

Ніколи не голосує

Не голосували

ЄВГЕНІЙ

ГЄЛЛЄР

Член депутатської групи "Партія "Відродження"

Ніколи не голосує

Відсутній

ІГОР

ШКІРЯ

Член депутатської групи "Партія "Відродження"

Ніколи не голосує

Відсутній

ОЛЕГ

НЕДАВА

фракція Партії "Блок Петра Порошенка"

Переважно не голосує

Відсутній

СЕРГІЙ

МАТВІЄНКОВ

Фракція

 ПП "Опозиційний блок"

Переважно не голосує

Утрималися

СЕРГІЙ

ТАРУТА

позафракційний Ніколи не голосує Відсутній

СЕРГІЙ

САЖКО

Фракція

 ПП "Опозиційний блок"

Переважно голосує За

Утрималися

ДМИТРО

ЛУБІНЕЦЬ

фракція Партії "Блок Петра Порошенка"

Суміш за та проти

Так

Отже у відносний актив  голосування за е-декларування можна віднести тільки мажоритарника Дмитра Лубінця, Максима Єфімова (фракція Партії "Блок Петра Порошенка") та Сергія Сажка (Фракція ПП "Опозиційний блок"). Хоча останній під час фінального голосування утримався.

Серед тих, хто ніколи не підтримує цю ініціативу в повному складі обранці Донеччини у складі депутатської групи Партії «Відродження» – Євгеній Гєллєр та Ігор Шкіря. Також негативно ставляться до кримінальної відповідальності за фальсифікацію відомостей у деклараціях,судячи з їх голосувань, Юхим Звягільський, Юрій Солод, Денис Омельянович (Фракція ПП "Опозиційний блок"), позафракційні Сергій Клюєв та Сергій Тарута. Скоріше негативно ставляться до можливості розміщення в публічному доступі розмірів своїх доходів Олег Недава (фракція Партії "Блок Петра Порошенка") та Сергій Матвієнков (Фракція ПП "Опозиційний блок").

Повний перелік народних депутатів восьмого скликання та їх голосування щодо цього напрямку можна дізнатись на сайті www. rada4you.org за посиланням.

За коментарями звертайтеся:
Денис Миронов, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області
тел. (050)326-79-52 , email  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.">
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

 Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.